Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MFF-stjärnans tårar: ”Det är helt magiskt”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

RAZGRAD/MALMÖ. Malmö FF har gjort det igen!

Det blev visserligen uddamålsförlust mot Ludogorets – men det räckte för att säkra en plats i Champions League. 

Nu väntar ett rejält miljonregn över den skånska klubben – platsen är värd nästan 200 miljoner kronor. 

Stor matchhjälte blev Vejlko Birmancevic som bombade in ett viktigt 1-1-mål i den första halvleken. 

– Jag pratade om att det var sista steget till himlen och killarna gjorde ett riktigt bra jobb, säger MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson.

Precis det som Jon Dahl Tomasson och resten av Malmö FF försökte undvika blev till verklighet i Bulgarien – hemmalaget Ludogorets smällde in ett tidigt ledningsmål. 

Matchuret visade blott tio minuter när en hörna landade hos Anton Nedyalkov, som tryckte in ett distinkt 1-0-mål.

– Dahlin är helt chanslös. Det är maxoflyt, bollen studsar ut till Nedyalkov som avslutar på första tillslaget, konstaterade C More-experten Hasse Backe. 

MFF tryckte visserligen in en vacker kvittering bara några enstaka minuter senare via Sören Rieks. Men fullträffen ströks efter en längre videogranskning eftersom lagkapten Anders Christiansens hade ett knä i offsideposition strax innan nätkänningen.

Tomasson: ”Han har något speciellt”

Med fem minuter kvar på matchens första halva kom nästa tunga bakslag för MFF. Målvaktsstjärnan Johan Dahlin blev sittande i sitt straffområde efter en hörna och tvingades byta med sommarnyförvärvet Ismael Diawara.

Men bakslagen till trots – visst skulle även Jon Dahl Tomasson få jubla innan paus. Två minuter efter det oväntade målvaktsbytet steppade Vejlko Birmancevic fram för att ta hand om en frispark några meter utanför straffområdet.

Serben drog upp sina shorts och tog sats – sedan fullkomligt bombade han in ett vackert kvitteringsmål bakom en chanslös Kristijan Kahlina. 

– Han har något speciellt, han kan göra mål. Alla lag vill göra mål och han kan göra mål med laget och han kan göra det själv. Han trivs här i Malmö och han kommer in i allt mer och mer, säger MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson.

Tog ledning via straff

Kvitteringen innebar att MFF hade mer än bara en fot i sitt tredje gruppspel i Champions League. Men det blev onekligen spännande i Razgrad.

Med en dryg halvtimme kvar på matchen hittade Anders Christiansen en yta i straffområdet och tvingade fram en kvalificerad reflexräddning från Kahlina. 

Direkt efter skottläget blåste den franska huvuddomaren Clément Turpin i sin pipa, signalerade för VAR-granskning och kort senare pekade han för straff.

Till Ludogorets.

Den tidigare Köpenhamnsanfallaren Pieros Sotiriou klev fram för att förvalta straffsparken och han begick inget misstag. Den kyliga straffen satt utom räckhål för Ismael Diawara.

Christiansen: ”Underbart”

Ludogorets pressade periodvis hårt för att trycka in ytterligare en fullträff i den andra halvleken. Ett mål som i sådant fall hade tvingat fram en förlängning i Bulgarien, eftersom bortamålsregeln numera är borta.

Men MFF stod emot, höll tätt och fick jubla när matchen avslutades.

Ja, det blev skånsk uddamålsförlust men mer än så krävdes inte eftersom Malmö vann det första kvalmötet med 2-0. 

– Det är fantastiskt, underbart. Det är helt magiskt, säger en tårögd Anders Christiansen i C More efter matchen.

När MFF-kaptenen tog plats på presskonferensen en stund senare var han fortfarande känslosam.

– Jag var ganska känslig efter matchen. Det var mycket känslor i omklädningsrummet, säger ”AC”.

Förväntade du dig denna match?

– Ja, det gjorde jag. De hade allt att vinna och vi hade allt att förlora. Vi hade kunnat göra det lättare för oss om vi gjorde ett mål till hemma.

Tomasson: ”Var en mentalt tuff match”

Jon Dahl Tomasson tog över tränaransvaret i Malmö FF efter den allsvenska säsongen 2019. Under fjolåret blev det inget Europaspel eftersom MFF förlorade den avgörande kvalmatchen mot spanska Granada.

Desto bättre gick det nu.

– Jag är väldigt glad och lite trött. Det var en mentalt tuff match, men jag tror ni såg vår laganda, säger Jon Dahl Tomasson.

– Jag pratade om att det var sista steget till himlen och killarna gjorde ett riktigt bra jobb. 

Hösten och vinterns gruppspel i Champions League blir MFF:s tredje bara under 2000-talet. Europasuccén innebär att klubben kan ticka in nästan 200 miljoner kronor till klubbkassan

– Jag är stolt att vi i Champions League, men jag är nästan ännu mer stolt över hur laget arbetar tillsammans, säger Jon Dahl Tomasson.

TV: SE FLER NYHETER