Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förklaringen: Därför gjorde domaren fel

Se alla höjdpunkter från MFF-Zenit
Kim Källström.
Foto: ANDREAS HILLERGREN, ANDREAS HILLERGREN/ / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG

MALMÖ/STOCKHOLM. Malmö FF var på väg mot en efterlängtad seger. 

Då fick Zenit en straff i den 90:e matchminuten och matchen slutade 1-1. 

– Det är katastrof. Horribelt, säger experten Kim Källström i C More. 

– Jag kände knappt att jag touchade honom, säger Eric Larsson. 

Malmö FF:s resa i Europa är över för den här gången. De behövde vinna mot Zenit för att ha chans för spel i Europa League. 

Och de var nära – mycket nära. 

Sören Rieks gav hemmalaget ledningen i den första halvleken och resultatet stod sig ända fram till den 90:e matchminuten. Då hoppade Eric Larsson upp på en duell med Zenits Artiom Dziuba och denne föll i straffområdet. Först friade domaren men efter en VAR-granskning pekade domaren på straffpunkten. Jaroslav Rakytskyj var kylig och prickade in kvitteringen, vilket även blev slutresultatet. 

– Kort och koncist: Julen kom tidigt i Ryssland, säger Jon Dahl Tomasson efter matchen. 

Källströms ilska: ”Det är katastrof”

Malmö-spelarna var rosenrasande på domslutet och menade att det inte borde ha blivit straff. Även experten Kim Källström i C More-studion var rejält irriterad. 

– Det är katastrof. Kroppen är skapad med arma. Man måste få röra armarna lite som fotbollsspelare. Fotboll är en kontaktsport. Det är horribelt. Det är hårt dömt, så där kan det inte vara i fotboll. Man måste få använda sin kropp. Man blir deppig. Låt spelet vara, VAR ska vara ett verktyg som hjälper, säger Källström. 

– Det var skrattretande. Jag visste inte hur jag reagera, jag bara skrattade. Det kändes lite skumt i slutet. Det var domarens beslut och jag kan inte göra något åt det, säger Anel Ahmedhodzic och utvecklar:

– När jag såg att det blev VAR-koll tänkte jag bara ”Vad fan händer?”. Det var ingenting. Det blev en straff av ingenting. Det var därför jag skrattade.

Eric Larsson: ”Vet inte”

Sören Rieks var avvaktande med sitt svar: 

– Jag ska akta mig för vad jag säger nu. Det är inte straff men domaren tyckte annorlunda. Det är tungt, säger målskytten. 

I och med 1-1 står det nu klart att MFF slutar sist i gruppen och europadrömmen är därmed över. 

Eric Larsson, som orsakade straffen, säger att han ”tittade bara på bollen”. 

– Jag kände knappt att jag touchade honom. Det måste vara mer kraft än så för att det ska bli straff. Jag vet inte var jag ska göra av mina armar annars.

– Enligt regelverket ska det väl vara solklar straff för att de ens ska kolla på det. Jag har sett den många gånger och det är det inte. Det är väldigt konstigt. Frustrerande. Det var ingen straff, säger Franz Brorsson. 

Jonas Erikssons dom: Fel beslut

Den tidigare toppdomaren Jonas Eriksson ger Malmö FF rätt. På sin Instagram skriver han att det var ett felaktigt beslut att döma straff till Zenit.

– Aldrig att det ska vara straff. Situationen är alldeles för soft. Det är inte ett klart och uppenbart misstag av domaren att inte blåsa straff. Det är klart att man på repriserna ser en arm högt upp, men den är inte tydlig nog för att kalla ut en domare för en on-field-review, skriver Eriksson. 

Han menar vidare att om domaren hade blåst straff så hade VAR kunnat gå in och stötta beslutet, men att de skulle ha stöttat beslutet att inte blåsa straff också.

– MFF hade helt enkelt i den situationen otur med en dålig VAR, som för mig hade en alldeles för låg nivå för att ändra domarens beslut, skriver Eriksson.

ANNONS: Streama Malmö FF i UEFA Champions League – bara på Telia och C More.

GIF Sundsvall klart för allsvenskan