Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han är bland de allra största i MFF:s historia”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: © Bildbyrån
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Markus Rosenberg har sagt att han är redo att tacka för sig i Malmö FF efter den här säsongen.

Men frågan är om Malmö är redo för det.

Klubbikoner och tidigare lagkamrater ger här sin bild av personligheten som tog MFF till Champions League två gånger – och nu ska göra det igen.

– Han är bland de allra största i klubbens historia, säger MFF-legendaren Staffan Tapper.

Det låter som en efterhandskonstruktion, men när Markus Rosenberg i februari 2014 precis hade skrivit på för spel i Malmö FF var bland det första han sa till Sydsvenskan:

– Det känns som ett lag som kan slåss om ett SM-guld och med lite tur i lottningen även hävda sig ute i Europa.

Inte visste han då att bara en detalj i den meningen skulle visa sig vara felaktig med facit i hand.

Särskilt tur i lottningen hade inte Malmö.

Men när säsongen sammanfattades hade klubben gått till Champions League-gruppspel och den stora anledningen stavades med feta bokstäver Markus Rosenberg.

Under kvalet var det han som gjorde målen när laget redan var uträknat. 

Som mot Sparta Prag där MFF förlorade första mötet med 2–4 på bortaplan. Men till slut gick man vidare ändå efter två mål av Rosenberg och seger 2–0 i returen.

Eller som i kvalomgången därpå där MFF föll med 1–2 mot Red Bull Salzburg i det första mötet. På hemmaplan vann man dock med klara 3–0. Lagkaptenen stod för två mål igen.

”Måste skilja på honom och Zlatan”

På den vägen har Rosenberg skaffat sig en odödlig roll i Malmö FF:s historiebok. Att han dessutom radat upp tre SM-guld under samma tid gör bara eftermälet ännu starkare.

– Han är bland de allra största i klubbens historia. Då pratar vi spelare som gjort avtryck i just MFF. Man måste kunna skilja på honom och en sådan som Zlatan som har gjort det internationellt. De är stora avtryck båda två och Rosenberg har gjort det i MFF, säger klubbikonen Staffan Tapper.

Tapper menar att det finns få spelare av Rosenbergs karaktär kvar i föreningen.

– Han är en av de som bevarar arvet i Malmö. En av de här Malmöpojkarna som började tidigt i klubben en gång, sen tog sig upp till A-laget, gick ut till Europa och återvände. Han är verkligen en förebild, inte minst i det att han har gått den långa vägen.

”Håller internationell klass”

Det malmöitiska i Markus Rosenberg återkommer bland många när man talar om hans personlighet. För att förstå sig på honom måste man förstå sig på Malmö, ungefär.

– Inställningen som han har var det många som hade när vi spelade på vår tid. Den har inte alla riktigt i dag. Han håller internationell klass i sitt sätt att vara ganska så tuff med lite hårdare spel, och ibland lite fulare spel. Motståndarna har alltid problem med honom, säger MFF-legendaren Anders ”Puskas” Ljungberg. 

Borde han inte fortsätta då?

– Jag tror att om han hade satsat för det hade han kunnat vara med i landslagstruppen till VM. Det är positivt om han orkar och kan fortsätta i MFF, men det är bara han som kan bestämma hur han känner sig och om motivation finns. Är han sugen så måste det vara en tillgång för Malmö.

 

LÄS MER: Rösler kan rotera i truppen

LÄS MER: Rieks: ”Tycker vi ser ut som ett topplag”

LÄS MER: Rosenberg om MFF:s plan: ”Då kan vi vila spelare” 

 

”Han har skrikit på mig”

Att betrakta Rosenberg från sidan är en sak och att spela i samma lag som honom är en annan. Det vet Johan Wiland, numera målvakt i Hammarby men tidigare i det Malmö FF som kvalade in till Champions Leagues gruppspel 2014 och 2015.

– Det är svårt att förklara… tänk dig en idrottare som är lite utöver det vanliga – de har någonting, säger han om Rosenberg.

– Jag har haft många lagkaptener omkring mig och varit med om olika personligheter. Markus är pådrivaren som hatar att förlora. Han vill att alla ska bli så bra det bara går och då får man höra hårdare ord när det går dåligt och snällare ord när det går bra.

Har han sagt hårda ord till dig?

– Ja, absolut, och med all rätt ibland. Han har skrikit på mig och jag har ibland skrikit tillbaka också. Det är det som är grejen om båda är vinnarskallar och alltid vill vinna. Ibland blir det munhugg, så får det vara.

Vad har ni munhuggits över då?

– När man har varit irriterad över vad den andra gör eller om den inte gör vad den ska. Då får man höra det och då vill man också svara på det, säger Johan Wiland.

 

LÄS MER: Så tar sig MFF till Champions League

 

Har bestämt sig att sluta

När MFF nu har påbörjat resan till Europaspel i höst talar mycket för att det blir sista chansen för Markus Rosenberg att ta sig dit igen. Han har med beslutsamhet konstaterat att det här är hans sista säsong som spelare. 

Tränaren Uwe Rösler berättade för Sydsvenskan att han försöker övertala kaptenen att fortsätta även nästa år. Alldeles oavsett så närmar sig kapitlet om Rosenberg det sista stycket.

– Det kommer att bli otroligt svårt för någon att ta över efter honom eftersom han är uppvuxen där och är så malmöitisk. Publiken ser honom som en ikon i Malmö och det är svårt att jämföra sig med honom, säger målvakten Johan Wiland.

Därför kanske det till och med är så att det här arvet borde börja och sluta med Markus Rosenberg.

Men han har en rad till att försöka skriva.

Rosenbergs alla mål för MFF i Europa

Champions League 2014

MFF–Sparta Prag 2–0

Tredje kvalomgången

Mål: 1–0 Rosenberg, 2–0 Rosenberg

 

MFF–Red Bull Salzburg 3–0

Playoff

Mål: 1–0 Rosenberg, 3–0 Rosenberg

 

MFF–Olympiakos 2–0

Gruppspel

Mål: 1–0 Rosenberg, 2–0 Rosenberg

 

Olympiakos–MFF 2–4

Gruppspel

Mål: 2–2 Rosenberg

 

Champions League 2015

MFF–Red Bull Salzburg 3–0

Tredje kvalomgången

Mål: 2–0 Rosenberg

 

MFF–Celtic 2–0

Playoff

Mål: 1–0 Rosenberg

 

MFF–Sjachtar Donetsk 1–0

Gruppspel

Mål: 1–0 Rosenberg

 

Champions League 2017

Vardar–MFF 3–1

Andra kvalomgången

Mål: 0–1 Rosenberg

 

Champions League 2018

Drita–MFF 0–3

Första kvalomgången

Mål: 0–3 Rosenberg