Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ett år efter Strumica – nästan helt ny MFF-elva

Oscar Lewicki. Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter fjolårets CL-fiasko och en usel vårsäsong gör sig nu MFF redo för Champions League.

Oscar Lewicki är en av fyra startspelare i debaclet i Strumica som är på jakt efter revansch.

– Vi var för många som inte kom upp i nivå, säger Malmö FF:s mittfältare.

Slutsignal i Strumica den 18 juli 2017.

Segerrusiga makedonier kramar om varandra, gör high-fives och firar med sina supportar.

Malmöspelarna ligger antingen kvar i gräset eller går raka vägen ut mot omklädningsrummet.

Bara Franz Brorsson kommer ut och ber om ursäkt till de tillresta MFF-supportrarna innan också han försvinner ner i katakomberna. 

Ett år senare är det förutom han själv bara Markus Rosenberg, Lasse Nielsen och Oscar Lewicki som är kvar i det MFF som mycket överraskande slogs ut av Vardar i Champions League-kvalet. 

Den sistnämnde är revanschsugen. Minst sagt. 

– Jag tror i grund och botten att det var för många spelare i matchen mot Vardar som hade en dålig dag samtidigt. Vardar är och var inget dåligt lag som man kan ställa ut skorna mot och köra över – vi var för många som inte kom upp i nivå och då är det för tufft att vinna sådana matcher. 

– Man åker till Kosovo, vet inte riktigt vad som väntar… Det är alltid oförutsägbart när man kommer till nya platser, vilket vi måste vara förberedda på.

Återhämtningen viktig

Efter en första halva av säsongen som varit Malmö FF:s sämsta sedan 1999, menar Oscar Lewicki att laget under uppehållet har fått ny energi och kraft för att kunna spela i både allsvenskan och Europa under hösten. Att truppen nästintill helt har bytts ut menar Lewicki inte spelar någon roll.

– Det är klart att det blir en omställning när det kommer nya spelare till laget, men nu har vi spelat tillsammans i ett halvår. Så helt nya är vi inte för varandra – vi tar med oss insatserna från träningsmatcherna och den nu mot Sirius inför Drita-mötet. 

Lewicki pekar även ut det som händer mellan matcherna som en nyckelfaktor till framgång.

– Återhämtningen är en jäkligt viktig del i prestationen. Att man känner sin kropp, tar hand om den… Nu är det två dagar mellan matcherna, ibland tre, och så kommer det troligtvis att vara hela hösten. Då måste man vara förberedd. 

 

LÄS MER: Så tar sig MFF till ett nytt gruppspel i Champions League 

 

Kosovo: okänd mark

För Malmö FF blir Kosovo och FC Drita en helt ny bekantskap. Laget från Gjilan i östra Kosovo har vunnit den inhemska ligan två gånger, cupen en gång, påhejas av Schweiz landslagsspelare Xherdan Shaqiri och stöttas av minst sagt fanatiska supportrar. Nu ställs de mot MFF och deras supportrar kommer bilda en massiv ljudvägg på National Stadium Adem Jashari, trots att arenan ligger i Mitrovica – 1,5 timmes bilfärd från Gjilan. 

Oscar Lewicki lyfter det egna lagets trygghet före motståndarnas potentiella hot. 

– I och med att både motstånd och land är okänt för oss, så gäller det att vi vet hur vi själva ska agera. I kombination med att vi inte får bli påverkade av externa faktorer på ett negativt. Vi kommer dit för att nå ett bra resultat – saker runtomkring slösar man inte energi på. 

 

LÄS MER: Rosenbergs svar: ”Ska vara rädda för oss allihop”

LÄS MER: Rösler beredd på en fysisk match 

 

Så håller spelarna tristessen borta

Att faciliteterna och förutsättningarna i Kosovo inte är i närheten av de spelarna är vana vid är ingen hemlighet. Malmö FF:s mittfältare vet dock vad som fungerar för att hålla tristessen borta.  

– Man har varandra och internet. Det sistnämnda oftast i alla fall. Men vi gör det bästa av det, spelar kort, umgås… Det går att ha roligt även om allt inte är "top notch", säger Oscar Lewicki. 

 

LÄS MER: Fredrik Jonsson: Glappet till de stora riskerar att öka ännu mer 

LÄS MER: Drita vill skriva historia mot MFF

LÄS MER: Vinnarskallen Dahlin: ”Inte så lugn och sansad” 

LÄS MER: Därför laddar MFF-fansen upp i "fel" stad

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!