Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Detaljen som kan ha avgjort: ”Är inte vana”

Malmö FF kryssade mot Zenit
Anel Ahmedhodzic skyller MFF-straffarna på VAR.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Malmö FF fick två straffar emot sig mot Zenit.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Sex straffar och fem straffmål mot sig.

Det är Malmö FF:s facit så här långt i gruppspelet. 

Anel Ahmedhodzic behöver inte många ord för att förklara varför.

– VAR, säger mittbacken.

Johan Dahlin och Ismael Diawara behöver knappast träna på straffar under Malmö FF:s träningar. Under gruppspelet i Champions League har laget dragit på sig hela sex straffar.

På frågan om varför är Anel Ahmedhodzic tydlig.

– Kort svar: VAR, säger han och fortsätter:

– Om jag ska utveckla det lite så blir varje liten kontakt kollad väldigt noga, man gör stora situationer av små grejer.

Många av lagen som spelar i Champions League har VAR även i ligan. Något som de svenska spelarna inte är vana med från allsvenskan och Ahmedhodzic menar att det kan vara en nackdel.

– Ja absolut, man är inte van vid att spela med VAR. Det slöar ner spelat väldigt mycket och tempot går ner på grund av det ibland, säger han. 

”Kunde dra mer innan”

Malmö FF har fått en straff mot sig hemma mot Juventus, sedan en borta mot Zenit. I London fick Chelsea två straffar och i tisdagens match fick Zenit två. Totalt har det blivit fem mål efter att Johan Dahlin räddade Zenits första straff.

Franz Brorsson förklaring till alla straffar är att motståndet är bättre och att det går snabbare. Men precis som sin mittbackskollega menar han att det är annorlunda att spela med VAR.

– Vi vet att det är tufft, svårare att försvara än det var förut när du kunde dra mycket mer utan att det kom fram något. Nu kan man inte göra så mycket. Det blir enklare straff än att det blir frispark till oss försvarare. Man kan inte komma fel i straffområdet längre.

Har de andra lagen anpassat sitt försvarsspel bättre till VAR än vad ni har gjort?

– Det är svårt att veta. Vi har bara VAR i Europamatcherna och de flesta har väl VAR i varje match, säger Brorsson.

Öppnar för VAR i allsvenskan

Men om Malmö FF vill se VAR i allsvenskan är inte helt självklart.

– Hade du frågat mig efter en allsvensk match så hade jag varit för, men efter i dag är jag inte för. Det är komplicerade grejer och om de finslipar grejer kan det bli bra, säger Ahmedhodzic.

Sören Rieks håller med om honom.

– Det beror helt på på vilket sätt det kommer. I starten var jag motståndare, jag tyckte att man försökte hitta småsaker hela tiden, men det har blivit bättre med tiden. Generellt är jag motståndare, men det kan också funka bra, säger han.

Jon Dahl Tomasson sa så här på frågan om VAR:

– Våra medlemmar är motståndare mot VAR och det respekterar jag så länge jag är i den här klubben, säger han.