Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det skapar möjligheter vi inte har haft tidigare”

Niclas Carlnén
Foto: BILDBYRÅN
Antonio Colak
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Malmö FF är garanterade gruppspel i Europa och ekonomiska mångmiljontillskott. 

Viktiga pengar som skapar möjligheter för klubben. 

Och skillnaden mellan Champions League och de två andra turneringarna är stor, men inte något som påverkar MFF:s agerande - i alla fall inte på kort sikt. 

– För oss är det ett lite större perspektiv och något vi har med i vår treårsplan, förklarar MFF:s vd Niclas Carlnén. 

Gruppspel i Conference League, Europa League eller Champions League.  

Beroende på turnering är MFF garanterade mellan 40 och 160 miljoner kronor då klubben säkrat gruppspel i någon av turneringarna.

Stora pengar på spel men inget som förändrar MFF:s agerande i det närmsta menar klubbens vd Niclas Carlnén. 

– Vi planerar egentligen inte för ett år i taget, varken ekonomiskt eller sportsligt, utan vi gör det i flera år åt gången. Då försöker vi att se vårt ekonomiska reslutat och sportsliga resultat ur en treårsperiod. Vårt mål är att gå till Europaspel två av tre år och vinna guld varje år för att skapa den möjligheten, säger Carlnén och fortsätter:

– Jag kan inte säga att det (europaspel) påverkar innevarande år på det viset mer än att att det skapar en säkerhet i att vi vet att det kommer att vara flera matcher i höst. För oss är det ett lite större perspektiv och något vi har med i vår treårsplan. 

Behöver pengarna för att gå runt  

Malmö FF gjorde ett negativt resultat på ungefär 50 miljoner förra året och trots att det kan komma negativa resultat då och då menar Carlnén att klubben är beroende av europapengar för att skapa en stabilitet.

– Vi kan kompensera det med de åren då vi faktiskt kommer till Europa och kan skapa ett överskott som vi kan använda kommande år.   

Han fortsätter:

– Vi har väldigt många otroligt lojala supportrar i årskortsinnehavare, medlemmar, företag och sponsorer som gör att vi har en hög bas även fast vi inte kan släppa in alla att se matcherna. Men ska vi klara av kostnadsmassan över tid så behöver vi ha europapengar och spelarförsäljningar för det är de två andra intäkterna som vi kan få. Nu vet vi att vi har ett Conference League-gruppspel, minst så det är jätteviktigt för oss. 

Köpte loss Stadion

Europapengar är alltså en viktig del för den ekonomiska tryggheten i MFF. 

Samtidigt är Carlnén är tydlig med att Champions League-pengar öppnar dörrar som de två övriga turneringarna inte gör. 

– Det klart att skulle vi gå in i ett Champions League som ger de pengar som vi vet att det gör, med tanke på våra andra år som vi har deltagit, så skapar det nya möjligheter som vi inte har haft tidigare. Skulle vi få den möjligheten igen så kan vi skapa ännu bättre förutsättningar för oss på längre sikt. Europa League och Conference League ger också bra pengar men där är det kanske inte samma möjligheter att investera som vi gjorde efter Champions League-åren, säger han.

Carlnén tar upp köpet av Eleda Stadion och bygget av hybridgräsplanen bakom Stadion som två exempel på investeringar som följde av framgångar i just Champions League.  

– Efter de två åren 2014 och 2015 skapade vi bättre träningsförutsättningar med en hybridplan utanför stadion. Vi har uppgraderat en av träningsplanerna framför allt för ungdomslagen, vi har sett till att öka staben kring ungdomslagen och haft en hel del fokus på fysträning och försöker att utveckla den. Vi har satsat ganska så brett på både infrastruktur men också på kompetenser för att få bättre förutsättningar för att utbilda spelare och för att prestera bra resultat. Sedan så har vi utvecklat vårt kommersiella koncept. På många olika fronter har vi försökt att förbättra oss helt enkelt. 

Kommer liknande investeringar att ske vid ett nytt CL-gruppspel?

– Vi har en bra plan och då kanske man kan öka takten i den men först och främst ska vi se att man kan prestera bra sportsliga resultat, både i hur vi utvecklar spelare men också i hur våra seniorlag att de presterar bra resultat.  

Skulle CL-pengar tillfalla spelarbudgeten och öppna för att köpa loss en spelare som Antonio Colak?

– Vi diskuterar sällan det så i detalj och enskilda fall. Jag kommenterar aldrig enskilda spelare men vi har tagit steg varje år för att öka kvalitén på truppen och vi har en bred trupp för att klara av kvalitén på träningar och så vidare. Så det kan man aldrig utesluta, men jag kan inte heller säga att det blir så, säger Niclas Carlnén.