Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det skapar en stor hype kring Malmö FF”

Foto: Privat / Privat
Hon flyttade till Malmö från Motala för 20 år sedan
Foto: MFF Support / MFF Support
Den 29 september får MFF fylla Eleda Stadion igen.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Malmö FF ska spela gruppspel i Champions League samtidigt som läktarna öppnar upp efter ett år med restriktioner.

Det gör att vardagen kan återgå till det normala för supporterföreningen MFF Support.

– Det skapar ju en stor hype kring Malmö FF och det tror jag kommer helt i rätt tid, säger ordförande Rebecca Bayer. 

Rebecca Bayer, 37, - tidigare vice ordförande - tog över uppdraget som ordförande i MFF Support i slutet av augusti. 

Drygt tre veckor senare kom beskedet som hon och resten av Supportersverige längtat efter sedan våren 2020: publiken är välkommen tillbaka till fotbollsarenorna fullt ut. 

”En möjlighet att skapa något nytt”

Perioden utan, eller med begränsad publik, har präglats av osäkerhet och varit tuff för supporterorganisationen vars verksamhet med bortaresor och supporterevenemang i princip pausades under pandemin. 

– Vi insåg väl ganska snabbt förra året att alla planer som vi hade kommer att gå i stöpet, säger Bayer. 

Men det föddes även idéer. Rebecca Bayer har varit en av de drivande krafterna bakom evenemangen på Plan B i Malmö där människor samlats för att se lagets matcher.  

– Vi såg en möjlighet att skapa någon typ av gemenskap när vi inte kunde vara på Stadion. Det har ju för mig personligen varit helt fantastiskt och många har hittat dit som inte varit där tidigare och det är det jag menar med engagemanget för Malmö FF som sträcker sig över både ålder och yrke. Plötsligt så har du alla möjliga människor på Norra Grängesbergsgatan, på Plan B, som kanske aldrig skulle varit där annars. 

Planerar bortaresor

MFF Support är redan i gång med att planera bortaresor till de allsvenska matcherna i höst.  Huruvida det blir några resor i Champions League beror i mångt och mycket på hur läget ser ut med rådande restriktioner. 

Och det finns fler frågor. Efter ett år utan full kapacitet på läktarna har människor fått vänja sig vid att se fotboll på tv. Fågan är om alla kommer att återvända till läktaren?

– Vi är väldigt redo att tuta och köra sedan har vi diskuterat hur den här pandemin har förändrat människors vanor och beteenden så klart. 

Hon upplever intresset för MFF som stort. 

– Det är ju ingen som vet men det är ett otroligt tryck nu och många är så klart jätteglada för de förändrade restriktionerna från och med den 29:e. Trycket är så klart otroligt stort på köp på Champions League, hur det i längden kommer att ha förändrat människors beteenden är svårt att svara på. 

– För oss i styrelsen så är det inget snack om att vi är extremt taggade och har ju bara väntat på det här. För oss är det ingen startsträcka.

Att öppnandet av läktarna sammanfaller med att MFF ska spela gruppspel i Champions League lockar även det tillbaka människor. 

– Det skapar ju en stor hype kring Malmö FF och det tror jag kommer i helt rätt tid. Det har vi ju också känt, vi har ju visat kvalmatcherna på Plan B och det har ju varit ett enormt intresse som inte går att jämföra med någonting annat. 

– Det är klart att det genererar ett stort intresse och även de som inte är fotbollsintresserade kan inte undgå detta.  Även på en nationell nivå, det finns inget annat lag som kan göra detta. 

”Går inte att undgå MFF” 

Hon är själv ett bevis på kraften MFF har på stadens befolkning. Bayer berättar att hon flyttade till Malmö från Motala för 20 år sedan och sedan dess har hennes engagemang för staden och MFF vuxit fram. 

– Jag har följt MFF i många år, jag har en man som är malmöit och stor MFF-supporter. Så MFF har alltid varit en del av Malmö och det går inte att undgå Malmö FF om man bor i Malmö och är intresserad av staden och är intresserad av allt runt den. 

För fem år sedan tog hon steget och blev aktiv inom supporterrörelsen. 

– Jag ville göra någonting av den kraft som finns kring Malmö FF och det är en sådan unik möjlighet att förena många människor kring en sak. Det är en väldigt unik möjlighet på så vis. 

Vad väntar när läktarna öppnar? 

– Jag vet att det bubblar lite under ytan. Jag tror att det kommer att bli en fest när vi är tillbaka till Mjällby hemma den tredje oktober, det tror jag definitivt att det kommer att hända grejer. 


ANNONS: Streama Malmö FF i UEFA Champions League – bara på Telia och C More