Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det är hårdare och mer cyniskt”

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Anders Christiansen erövrade allsvenskan, siktade på VM, men allt blev fel i Belgien.

Nu riktar den dubble guldspelaren hård kritik mot behandlingen i Gent samtidigt som han vill ta revansch för fjolårets Europafiasko – och förbereder sig för sin nya papparoll.

– Jag är tillbaka och hungrig att bevisa att jag fortfarande är en bra fotbollsspelare, säger Anders Christiansen.

Det är en revanschsugen Anders Christiansen som är tillbaka i Malmö FF.

Tanken var att flytten till belgiska Gent, fyra månader efter att Anders Christiansen skrivit på ett långtidskontrakt med MFF och två månader efter att han varit med om att spela hem klubbens 20:e SM-guld, skulle öka chanserna till VM-spel med Danmark i Ryssland.

Så blev det inte.

Tiden i Gent blev något av en mardröm. Christiansen blev tidigt skadad, därefter hamnade han utanför laget och spelade bara totalt fyra ligamatcher.

– Jag åkte bara till Belgien för att spela fotboll på en högre nivå och utveckla mig som spelare och förhoppningsvis komma ett steg närmare VM, men på grund av skadorna gick det som det gick, säger Anders Christiansen när han blickar tillbaka.

Fick skulden för problemen

Problemen började redan första träningsdagen i januari.

Trots att Christiansen varit ledig sedan MFF:s säsong tog slut kastades han in på samma träningsnivå som de andra spelarna med tre pass per dag de första fem dagarna. 50 minuters löpning på stranden följdes av träning i 2,5 timme och gym på kvällen.

– Mitt knä svullnade upp i dubbel storlek. Jag var borta i nästan två veckor innan det blev bättre.

Väl tillbaka så fick han en bristning i vaden i första matchen. 

I stället för stöd från klubbledningen som värvat honom upplever Christiansen att han fick skulden för att han blev skadad.

– Ja, presidenten sa att han tvivlade på min fysik, men jag tror att alla som inte tränat på två månader och ska gå in och träna tre gånger på en dag kommer få känningar. De skulle hanterat mig annorlunda, byggt upp mig i lugn och ro i stället för att kasta ut mig i en försäsong på fem dagar med tre träningspass varje dag. Men så är det ibland. Utanför Skandinavien är det mer cyniskt och hårt.

Anders Christiansen, som var förra säsongens bästa spelare i allsvenskan, blev den senaste i raden av spelare från allsvenskan som inte lyckats i Belgien. Själv är han kritisk mot hur Gent behandlade honom.

– Det var lite konstigt för jag hade gjort fystester i två dagar så de visste i vilken form jag var i konditionsmässigt. Jag sa också till dem innan första matchen att jag hade en liten känning i vaden, men de sa att det inte var så stor risk att bli sämre.

– Ska jag vara ärlig tycker jag inte att jag fick en riktig chans. 

Blir pappa i augusti

På sociala medier har man sett att en del påpekar att det ändå måste ha varit ett bra ekonomiskt år för dig med nytt kontrakt i MFF, flytt till Gent och tillbaka till MFF. Har det varit det?

– Den ekonomiska biten är något jag inte kan diskutera så mycket. Hade jag stannat kvar i Belgien hela kontraktsperioden hade jag haft bättre ekonomiska förutsättningar än jag har nu, men jag var inte nöjd med att sitta kvar och spela B-lagsmatcher för ett bättre kontrakt i tre säsonger. Då ville jag hellre till Malmö och spela fotboll.

Kontraktet med Malmö FF är skrivet på 4,5 år och det är lite som att komma hem för Anders Christiansen.

– Jag ska bli pappa om fyra veckor så allt utanför fotbollen är viktigt. Både jag och min fru känner till vardagen och rutinerna här och jag kan fokusera på fotbollen för jag vet vad som händer i Malmö. 

– För mig är det viktigaste att få karriären på rätt köl igen så man kan prestera och jag tycker det är fantastiskt roligt att spela fotboll i Malmö och i Sverige generellt. När man hade möjligheten att gå till Malmö så finns det nästan inget bättre i Skandinavien.

Första barnet, en son, är beräknat att komma den 24 augusti.

Nedräkningen pågår för fullt och underlättas av att Christiansen och hans fru fick sin nya lägenhet i Malmö i helgen.

– Ja, det har varit lite stressigt när vi har bott på hotell. Från vecka 20 till nu känns som två veckor. Men det blir fantastiskt. Vi har fått upp grejerna från Belgien så nu kan vi ha fokus på att vara redo för den lille nye.

”Är han inte nöjd säger han det direkt”

Innan dess är det mycket sportsligt som står på spel med MFF där Anders Christiansen nu är spelklar.

Och har fått stifta närmare bekantskap med Uwe Rösler, Christiansens tredje MFF-tränare på lika många år i klubben.

– Han förväntar sig mycket från spelarna. Han är bestämd och tydlig i hur han vill träna och spela i matcherna. Han påminner mer om tränarna jag hade i Italien än de jag haft i Danmark och Sverige.

På vilket sätt?

– Han vet att det är de första matcherna som bestämmer om han ska vara kvar så han är tuff och säger vad han tycker. Om han inte är nöjd med dig så säger han det direkt oavsett om du är en ung eller gammal spelare. Han kräver mycket av spelarna, att man inte bara säger stopp utan pressar sig hela tiden. Om man har ont i kroppen är det bara ut och träna och inte stanna inne. På det sättet är det mer en tränare från Europa än från Skandinavien. 

– Men jag tror det är bra för laget. Och en ung spelare som gärna vill ta nästa steg får lite tuffhet på det sättet.

MFF spelar numera 3-5-2, men Anders Christiansen hoppas kunna få en liknande roll som tidigare. Det vill säga ha mycket boll.

– Det är då jag är som bäst. Och jag gillar ju att göra mål och assist så jag hoppas bidra på det sättet.

 

LÄS MER: MFF:s plan mot Cluj 

LÄS MER: Avbräcket: MFF-stjärnan missar CL

LÄS MER: Här är lagen MFF kan få möta i nästa omgång

LÄS MER: Clujs besked till MFF efter Europabestraffningen 

 

Lärt av misslyckandet mot Vardar

Till skillnad från matcherna mot Drita är nyförvärven Christiansen, Marcus Antonsson och Romain Gall spelklara inför första mötet borta mot rumänska mästarna Cluj i kväll.

– Jag tror det blir en tuff uppgift, de har spelat i Champions League förr. Det handlar om att spela klokt som vi gjorde i första matchen mot Drita borta och inte tänka så mycket på spelet utan mer resultatet och stänga butiken för hemma kan mycket hända. Det har vi sett förr. 

Christiansen hoppas samtidigt att misslyckandet mot Vardar i fjol har gjort MFF klokare. 

– Det är små detaljer även om vi spelade en dålig match som gör att man vinner eller förlorar. Men det är klart att en prestation på den nivån inte är acceptabel.

Efter Fouad Bachirous skada mot Örebro kan det mycket väl bli en ny chans i startelvan för Anders Christiansen – som är ivrig att börja spela matcher för att hitta sin forna storform i MFF igen.

– Jag har inte spelat match på sex månader. Det blir nog en tuff återhämtning efter Örebro men så är det som fotbollsspelare, det gäller att prestera varje gång man spelar så det kommer inga ursäkter. Det gäller bara att hitta formen så snabbt som möjligt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!