Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De kan få nöja sig med Europa League”

Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Planenligt avancerade Malmö FF vidare i Champions League-kvalet mot Riga.

I nästa omgång väntar finska mästarna HJK Helsingfors, där flera gamla MFF:are huserar. En av dem är målvakten Jakob Tånnander.

– Det ska bli hur roligt som helst, säger han om att möta sin gamla klubb. 

Trots sin ringa ålder har 20-årige Jakob Tånnander hunnit med mycket under sin fotbollskarriär. 

U21-landslagsmålvakten tillhörde Malmö FF:s akademi från att han var 12 år gammal. Som 14-åring (!) debuterade han i division 1 för Lunds BK, där han också var utlånad under säsongen 2018 och 2019. 

Något spel med Malmös a-lag blev det dock inte. 

När kontraktet med de svenska mästarna löpte ut gick i stället flyttlasset förra året till Finland och de finska mästarna HJK Helsingfors, där också MFF-bekantingen Markus Halsti spelar.  

Klubben som nu Malmö ställs mot i den andra kvalomgången till Champions League efter vinsten i dubbelmötet med Riga FC. 

Ett möte som kommer bli speciellt för Tånnander. 

– Det ska bli hur roligt som helst. De åren som jag var i Malmö drömde man ju om att få spela Champions League-fotboll på stadion. Sen hade jag kanske inte just då planerat att det skulle vara som bortalag. 

Som den trogne MFF-supporter han är har han fina minnen från Champions League-matcher från Eleda stadions läktare. 

– Framför allt matchen mot Salzburg, då var jag på plats på läktaren. Det var helt otroligt. 

Nu ska han dock stoppa sin gamla klubb i jakten på Champions League-drömmen. 

 – Just i år så kan de få nå nöja sig med Europa League, säger han och skrattar. 

Även om han var utlånad under de två sista säsongerna han var i Malmö, kommer han att ställas mot en del bekanta ansikten.

– Jag har inte full koll på vilka som är kvar sen jag lämnade men jag skulle tro att det är i alla fall hälften. Framförallt Pavle (Vagic, reds. anm) har jag ju spelat tillsammans med i ungdomslandslaget.

Har ni snackat efter att det blev klart att ni skulle mötas?

– Nej, det har vi faktiskt inte gjort.

”Inget annat än vinst accepteras”

Om Malmö något krampaktigt tog sig vidare från den första kvalmomgången, var det med större övertygelse som de finska mästarna avancerade till den andra kvalrundan.

Dubbelmötet mot montenegrinska Buducnost Podgorica slutade med totalt 7-1 i det finska lagets favör. Men trots självförtroendeboosten som laget fick efter vinsten, vill Jakob skruva ner förväntningarna en smula.

 – Malmö går väl in i matchen som favoriter, det får man väl ändå säga. Men förhoppningsvis kan vi ändå störa dem och straffa dem. 

Med elva ligatitlar och sju cuptitlar bara under 2000-talet är HJK tveklöst Finlands framgångsrikaste klubbar. Något som bidragit till en vinnarkultur i klubben.

– Inget annat än vinst accepteras. 2019, året innan jag kom hit, var ett riktigt fiaskoår då de kom femma. Så sen jag kom hit har det verkligen varit en storsatsning och nu vill vi verkligen vinna ligan, säger Jakob Tånnander. 

I Europasammanhang är dock meriterna mer blygsamma. Bara en gång har klubben nått Champions Leagues gruppspel – säsongen 1998. Att jämföra med MFF som nådde gruppspel 2014 och 2015. 

Den naturliga frågan att ställa sig är därför: Hur bra är den finska egentligen ligan?

– Skulle man säga nivåmässigt är ligan nånstans mellan allsvenskan och superettan. Det finns väl tre, fyra lag som nog skulle platsa i allsvenskan. Och resten i superettan. 

Och även om intresset för fotbollen ökat i Finland i och med att det finska landslaget för första gången tog sig till ett stort mästerskap – EM 2020 – är fotbollskulturen väldigt annorlunda jämfört med hemma i Sverige. 

– Det här med supporterkulturen, som är Sveriges grej, finns inte alls på samma sätt här. Även om det är på frammarsch så är det ju ett hockeyland. Och det märker man på intresset runt fotboll. Och det gör väl också att klubbarna får lite andra förutsättningar kanske jämfört med vad de har i Sverige, berättar Tånnander.

Landslaget den stora drömmen

För en ung och lovande målvakt som Jakob lär därför den finska ligan knappast vara den sista anhalten i proffskarriären - i alla fall inte om han får drömma.

Vad skulle drömmen vara?

– Svårt att säga. Man får ju se vad som dyker upp. Min stora dröm inom fotbollen är ju att komma till landslaget. Det är där jag har mitt stora mål. 

Och hur ser du på en återkomst till MFF?

– Jag kan absolut tänka mig att komma tillbaka till Malmö nån dag. Sen är jag ung och har förhoppningsvis många år framför mig inom elitfotbollen. Så man får se var man hamnar, man ska aldrig stänga dörren liksom. Jag sitter ju på ett utgående kontrakt.