Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Burakovsky: ”Kul att själv vara på gång”

Samuel Burakovsky under Youth League-matchen mot Juventus, som slutade 2-2.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
André Burakovsky är en av många svenska storstjärnor i världens främsta hockeyliga.
Foto: DAVID ZALUBOWSKI / AP

MALMÖ. Jodå, visst klarade MFF en poäng mot Juventus.

När Youth League-gruppspelet inleddes under tisdagen blev det oavgjort, 2-2, på Malmö IP. 

En av många MFF:are som ordnade poängen var Samuel Burakovsky, kusin till NHL-stjärnan André.

– De flesta i min familj har lyckats relativt bra, framför allt André. Så det är kul att vara på gång själv, säger Samuel. 

Det är inte bara Antonio Colak, Jo Inge Berget och Martin Olsson som ska ut i Europa och stångas mot jättar.

Tack vare avancemanget till Champions League får även Malmö FF:s P19-gäng prova på att spela stormatcher i Europa genom turneringen Uefa Youth League.

Först ut på motståndarmenyn – Juventus.

– Vi är vana vid en mer svensk fotboll med mer långbollar mot oss. Men nu mötte vi ett spelande lag och det var lite svårt att anpassa sig i början, säger Samuel Burakovsky.

”De fick lite tryck på oss”

Juventus fick rena smakstarten på tisdagens match när Primavera-talangen Ange Josue Chibuzo redan under matchinledningen utnyttjade defensivt MFF-slarv och rullade in 1-0.

Men den svartvita glädjen blev kortvarig.

MFF svarade upp bara fyra minuter senare, när Melker Widell kvitterade till 1-1.

– De fick lite tryck på oss, framför allt när de gjorde mål. Men om det är något vi prioriterar mycket i Malmö så är det att aldrig ge upp, säger Samuel Burakovsky.

När matchuret nätt och jämt nått 22 spelade minuter kom nästa ledningsmål för Juventus via Nicolo' Turco.

Återigen svarade MFF upp – men det dröjde. 

Först när klockan hade tickat upp till matchminut 70 lyckades Emil Lindman trycka in 2-2-kvitteringen bakom Simone Scaglia.

Det blev även slutresultatet och MFF inledde med andra ord Youth League genom att knipa en poäng.

– Jag tycker att vi tar över mer och mer under andra halvlek. Det är klart de fortsätter ta chanser och sådana grejer, men vi står upp bra och vi står upp högt, säger Samuel Burakovsky.

”Gillar att det blir lite press”

Samuel Burakovsky själv kommer från en riktig fotbollsfamilj som kanske allra mest förknippas med ishockey. Hans kusin André slog igenom i Malmö Redhawks 2012, draftades av NHL-klubben Washington Capitals och har därefter gjort över 430 grundseriematcher i världens bästa hockeyliga.

– Nu spelade jag lite anfallare i andra halvlek men jag brukar inte spela där, jag är oftast på en kant. Jag skulle beskriva mig själv som en snabb och väldigt vågande spelare, säger Samuel.

– Jag är en kille med bra självförtroende! Jag kör så långt kan.

Självförtroendet kommer kanske av sig själv när man tillhör en idrottsfamilj?

– Ja, det är klart! Sedan gillar jag att det blir lite press i det hela också. De flesta i min familj har lyckats relativt bra, framför allt André. Så nej, det är kul att vara på gång själv i någonting.

Har du själv lirat hockey?

– Jo, jag spelade fram till jag var typ tio år men sedan behövde jag göra ett val och då blev det fotbollen. Folk brukar fråga min pappa Micke (tidigare hockeyspelare) om han är besviken över att jag valde fotbollen. Men han är glad över det, han tycker det är kul att någon i familjen tar ett annat initiativ och går sin egen väg. 

– Det är det jag gör nu, konstaterar Samuel Burakovsky.

Under Youth League-gruppspelet kommer MFF ställas mot precis samma lag som i Champions League. Ungdomsmatcherna går av stapeln på förmiddagen, några timmar innan den stora tillställningen äger rum. 

– Vi har goda chanser och vi har målsättningen att vinna varje match som vi går in i. Vår målsättning är att vinna på vårt eget sätt. Jag kan inte se varför vi inte kan utmana alla motståndare i vår grupp. Vi har goda chanser att gå vidare, säger U19-tränaren Max Westerberg 

Malmö FF – Juventus 2-2

6' Ange Josue Chibozo

10' Melker Widell

22' Nicolo' Turco

71' Emil Lindman


ANNONS: Streama Malmö FF i UEFA Champions League – bara på Telia och C More.

TV: SE FLER SPORTNYHETER