Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cancersjuke Olivers dröm uppfylldes: ”Fantastiskt”

Oliver Hartsmar träffade Markus Rosenberg för första gången på en sommarfest på Ronald McDonald i Lund.
Olivers har en fotbollsintresserad familj, hans pappa Fredrik är engelsman och beskrivs nästan som huligan av mamma Jessica. Sedan flera år har han haft årskort till MFF:s matcher.
Markus och Oliver i samband med inmarschen till Rosenbergs sista hemmamatch på Stadion.
Oliver drabbades av den ovanliga barncancern Neuroblastom när han var 2,5 år. Förutsättningarna var inte de bästa eftersom det hunnit sprida sig mycket men i dag har han ingen aktiv cancer.
Mamma Jessica tillsammans med Oliver.

Oliver Hartsmar, tre och ett halvt år gammal, drabbades för ett år sedan av den ovanliga barncancern neuroblastom.

Nu berättar mamma Jessica om stora idolen Markus Rosenbergs fina stöd under den svåra tiden.  

– Han gjorde väldigt stort intryck på Oliver, säger hon. 

Det var i februari förra året som Oliver Hartsmar, då två och ett halvt år, fick feber och började halta. Föräldrarna Jessica och Fredrik sökte vård på vårdcentralen och fick besked om att de skulle ge honom Ipren och att det skulle gå över av sig själv. 

Men det blev inte bättre och familjen sökte vård upprepande gånger. Den 23 februari, 17 dagar efter första besöket på vårdcentralen, konstaterades det att Oliver hade influensa och för att säkerställa att han inte hade vatten i lungorna gjordes en lungröntgen. 

– Tolv på natten kom fyra läkare in i rummet och sa att de hittat två tumörer i lungorna. Där började resan, berättar Jessica Hartsmar. 

– Sedan fick han göra en röntgen där tumörer lyser och då lös han som en discolampa. De hade spridit sig till buken, skelettet, benmärgen... överallt utom händer och fötter. 

Efter ett år av tuffa behandlingar är familjen i Staffanstorp nu inne på sista behandlingssteget. På förra röntgen kunde doktorerna inte hitta några aktiva tumörer och nu genomgår han immunterapi för att minska risken för återfall. 

– Vi har kommit långt. Det ser bra ut, de är jättenöjda hittills. Sedan är återfallsrisken väldigt hög med neuroblastom. Det är minst 50 procent återfallsrisk, berättar Jessica.

– Barn som får sin diagnos innan 18 månader och där den inte har spridit sig har högre chans att överleva. Oliver hade inte de bästa förutsättningarna, han var 2,5 år och det hade spridit sig mycket. Men det är bara han som har det här i Lund så vi har inte så mycket erfarenhet av andra drabbade barn.  

Träffade Rosenberg på sommarfest 

Oliver är också ett av de första barnen i Sverige som får immunterapi då behandlingen tidigare inte varit tillåten här. 

– Det känns lite pirrigt. Förut skickades barnen till Danmark för att få den.  

Under den tunga sjukdomstiden har en speciell person kommit att spela en väldigt stor roll för Oliver. 

Fotbollsstjärnan Markus Rosenberg. 

Han är ambassadör för Ronald McDonald i Lund där Oliver bott under de tuffare behandlingarna. 

– De träffades för första gången under en sommarfest. Det var väldigt fint. Oliver satt i rullstol för att han hade ont i benen och de pratade en lång stund och han fick lite fotbollsgrejer. Sedan dess har han aldrig slutat snacka om Markus Rosenberg. Han gjorde väldigt stort intryck. 

Familjen behöll kontakten med fotbollsstjärnan och en dag skickade Jessica på Instagram och frågade om det fanns en möjlighet att Oliver skulle få gå med Markus på en inmarsch till en match på Stadion. 

– Han svarade: ”Absolut, vi tar det på min sista hemmamatch om han mår tillräckligt bra”. Och det gjorde han som tur var, säger Jessica. 

– Oliver fick kläder och träffade alla spelarna innan matchen. Det var helt fantastiskt för hela familjen, vilken upplevelse. Hela MFF har varit fantastiska mot oss. 

Och Olivers kärlek för Markus Rosenberg består trots att MFF-ikonen har lagt skorna på hyllan.

– Han undrar när vi ska åka och titta på Rosenberg men jag har förklarat för honom att han inte ska spela mer. Vi får se om vi kan byta till Antonsson nu, de har ändå samma namn och han har också varit och hälsat på Oliver. 

”Hela världen rasar”

Har ni varit fotbollsintresserade innan kontakten med Markus Rosenberg? 

– Fredrik har årskort sedan år tillbaka och min pappa är engelsman och nästan fotbollshuligan. Det är kul att Oliver har samma intresse, berättar Jessica som också har en nioårig dotter och en bonusson. 

– Man vet inte hur det är förrän man har hamnat i en sådan här situation och man tror aldrig att man ska göra det. Man lever i en bubbla, att allt är bra och sedan rasar hela världen. Det går inte att förklara förrän man sitter här. 

Markus Rosenberg befinner sig på semester men skriver om sitt stöd i ett sms till Kvällsposten: 

”Sedan jag spelade för Ajax och vi besökte barnsjukhus har det varit en självklarhet för mig. Att enbart närvara och kunna ge glädje gör att det blir ganska lätt för en själv att hjälpa till. Sedan träffades vi så klart på Ronald McDonalds hus i Lund där jag är ambassadör.”

Neuroblastom

Neuroblastom drabbar runt 20 barn i Sverige varje år och utgör sex procent av all barncancer.  

Sjukdomen uppstår från det sympatiska nervsystemet och är ovanlig för barn över sju år, de flesta insjuknar före två års ålder. 

Neuroblastom delas in i en ”snäll” och en ”elak” variant, där drygt 60 procent överlever högriskneuroblastom medan drygt 85 procent botas vid den snällare varianten.

Barnens ålder vid insjuknandet påverkar prognosen, ju yngre barn desto större chans för bot. 

Källa: Barncancerfonden.se.