Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Kommer bli fantastiskt – siktar på att ta ligan”

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Det blir ingen lång sommarsemester för Amanda Ilestedt efter VM-bronset.

Nästa vecka flyttar hon till Tyskland för att bli en del av stjärnspäckade FC Bayern München. 

– Det kommer bli fantastiskt, säger hon. 

Sommarens VM-turnering i Frankrike blev en enda lång succéhistoria för det svenska landslaget. Svenskorna tog sig hela vägen till en bronsmedalj – och firades inför tusentals människor i centrala Göteborg efter turneringen. 

En som fick vara med och ta emot de stora hyllningarna var försvararen Amanda Ilestedt, med flera säsonger i FC Rosengård bakom sig. 

26-åringen fick bland annat starta i matchen mot USA och göra ett inhopp i den avgörande bronsmatchen mot England. 

– Det har varit så häftigt och vi har verkligen känt stödet från svenskarna. Många har hört av sig, inte minst vid välkomnandet hem till Sverige. Det var fantastiskt och något av det häftigaste jag varit med om, säger Amanda Ilestedt.

Kan du summera dina intryck från sommarens turnering? 

– Det vet jag inte om jag verkligen kan. Men en nyckelfaktor varför det gick så bra var att vi hade en tajt grupp och alla spelare kände att de bidrog, vilket är väldigt viktigt i det sammanhanget. Vi har haft en bra stämning och bra stöttning.

Klar för tyska storklubben

Med VM-äventyret lagt till handlingarna vilar Amanda Ilestedt just nu upp sig på hemmaplan i Sverige.

Men hon får ingen lång semester, utan snart väntar allvaret igen. 

Nästa säsong kommer hon nämligen representera den tyska storklubben FC Bayern München, där kraven är höga och där det alltid är ett måste att vinna. 

– Vi siktar på att vinna ligan och det ska vara kul att vara med på en resa med så höga målsättningar. Sedan ska vi gå så långt som möjligt i Champions League, det blev semifinal förra säsongen och vi hoppas gå ännu längre nu, säger Amanda Ilestedt.

De senaste två säsongerna har Amanda Ilestedt tillhört den något mindre klubben Turbine Potsdam, från en förort till miljonstaden Berlin. Förra säsongen nådde klubben en tredjeplats i Bundesliga, bakom just FC Bayern och seriesegraren Wolfsburg. 

– Potsdam hade de mest trogna fansen. De åkte med på varje bortaresa och vi hade ofta mycket folk som stöttade oss, även på de långa bortamatcherna.

Vad fick dig att lämna?

– Det handlade om att FC Bayern var rätt steg att ta. Det är ett topplag i Europa och jag tycker den tyska ligan är riktigt bra och har utvecklats mycket de senaste åren. 

Amanda Ilestedts klubblagskarriär

2009 – 2017: FC Rosengård

2017 – 2019: Turbine Potsdam

2019: FC Bayern München

”Väldigt mycket idrott i familjen”

För egen del tillhör Amanda Ilestedt en riktig idrottsfamilj.

Hon är kusin till NHL-stjärnan Oliver Ekman-Larsson och barnbarn till tidigare Tre Kronor-spelaren Kenneth Ekman.

– Det har varit väldigt mycket idrott i vår familj, säger Amanda Ilestedt, som i yngre dagar spelade mer än bara fotboll: 

– Jag har även spelat andra idrotter, men fotbollen var det roligaste. Fotbollen har alltid varit självklar.

Förutom svenska landslaget har Amanda Ilestedt även spednerat flera år i FC Rosengård. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Blir lagkamrat med flera storstjärnor

Flyttlasset till München går redan nästa vecka och det är en klubb med enorma resurser som Amanda Ilestedt kommer till. Träningsanläggningen Säbener Straße innehåller allt en fotbollsspelare kan tänkas behöva, och i spelartruppen finns en rad landslagsstjärnor. 

Däribland svenska Fridolina Rolfö, som också ingick i sommarens svenska VM-trupp. 

– Allt ligger nära och man har tillgång till det mesta, från gym till sjukgymnastik. Det ska bli fantastiskt kul och jag ser verkligen fram emot att komma ner dit och komma i gång.