Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslut – sex år efter hustrumisshandeln

Alexander Gerndt under en landslagssamling 2013.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Alexander Gerndt under förhandlingen i hovrätten.
Foto: LASSE SVENSSON

Alexander Gerndt dömdes för hustrumisshandel men valde, sex år efter domen, att ansöka om resning.

Nu väljer Högsta domstolen att inte ta upp fallet.

”Alexander Gerndt har inte visat någon omständighet som kan föranleda resning i målet”, skriver Högsta domstolen i sitt beslut.

Både tingsrätten och hovrätten slog fast att Alexander Gerndt misshandlat sin exfru genom att ta strypgrepp om hennes hals den 7 april 2011.

Han dömdes till villkorlig dom och 60 000 kronor i böter.

Fallet mot fotbollsproffset och landslagsspelaren Alexander Gerndt uppmärksammades stort och han valde att lämna Sverige och Helsingborgs IF. Han skrev på för holländska Utrecht och flyttade så småningom vidare till Schweiz där han spelat för Young Boys och nu för Lugano.

I våras, sex år efter hovrättens dom, valde Gerndt att ansöka om resning.

– Jag måste försöka allt för att visa på att inte har gjort det jag har blivit dömd för, sa Gerndt då.

Gerndt nekas av Högsta domstolen

Gerndt och hans försvarare ville att det skulle genomföras en rekonstruktion av händelseförloppet redan när hovrätten tog upp fallet. Det fick de inte.

Försvaret genomförde därför en egen rekonstruktion som lyftes fram i resningsansökan till Högsta domstolen. Försvaret menar att rekonstruktionen visar att händelseförloppet inte kan ha gått till så som exfrun beskrivit det.

– Jag har alltid känt att det var fel. För mig överskuggade den domen allting. Det tog hårt, att jag inte fick försvara mig. Nu har vi kunnat göra det på rätt sätt, även om det kanske är för sent, sa Gerndt i samband med ansökan.

Men någon resning blir det inte.

"Högsta domstolen avslår resningsansökan”, skrivs i beslutet.