Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Allt annat än grupp– spel är ett fiasko

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Att Malmö FF ska besegra Ballymena är ett krav. 

Att det ska helst ska göras med ett par måls marginal är inte för mycket begärt. 

Det är snarare fullt rimligt med tanke på vilka förutsättningar MFF har skaffat sig.

Missförstå rubriken rätt, jag är väl medveten om vilka sportsliga minor MFF kan stöta på både i play–off-spelet och i omgången dessförinnan.

Malmö FF har dock aldrig haft bättre förutsättningar för att lyckas. 

Truppen, som med få undantag i princip är intakt med den som tog laget vidare från Europa League–gruppspel, är kanske den starkaste och mest spelskickliga klubben har haft på år och dagar. 

Tajmingen med att samtliga skadade spelare nu har kommit tillbaka, antingen som startspelare eller åtminstone i full träning, är perfekt. 

Ben Rosens succérecept från tidigare Europakval gällande spelarnas fysiska status är tillspetsat och uppskruvat för att fortsätta på den inslagna vägen. 

Seedningen har för ovanlighetens skull varit gynnsam och gjort att klubben befinner sig på ”rätt sida” lottningssystemet hela vägen in i EL–playoff. 

Allt detta talar för att Malmö FF på allvar kan etablera sig som ett kontinuerligt EL–spelande och på europeisk nivå etablerat lag som även banar väg för andra svenska klubbar gällande rankningspoäng och seedning. 

Ballymena United, likt Drita förra året och Hibernian ett par år dessförinnan, är ett lag som MFF ska slå elva gånger av tio. Likväl ska matcherna genomföras med maximal utdelning och med så få fysiska avbräck som möjligt. Så sent som i tisdags förlorade AIK med 2–1 mot ett armeniskt lag som existerat i två år – en tydligare indikator på att ta även ”lätta matcher” på allvar går inte att få. Nu menar jag givetvis inte att MFF riskerar att gå samma öde till mötes mot Ballymena, utan poängen är snarare att laget för sin egen och för Uwe Röslers skull hellre ska gå för att leda med 3–0 efter en kvart än att grisa in ett ledningsmål med tio minuter kvar. 

Allt annat är bara onödigt och ifrågasätter i stället ovan nämnda parametrar. 

Är truppen verkligen tillräckligt stark?

Hur skadefria är egentligen de ”skadefria” spelarna?

Var på Ben Rosens fys–skala ligger laget?

Stjälper seedningen mer än den hjälper?

Allt annat än gruppspel är ett fiasko för Malmö FF anno 2019. 

Allt annat än en överkörning av Ballymena United är ett hån mot supportrarna. 

Första kvalomgångarna för Malmö FF

2014

MFF möter lettiska Ventspils och inleder hemma på Stadion. Ett händelsefattig och krampaktig match slutar 0-0 och skåningarna åker till Lettland för att åtminstone få med sig ett bortamål. Uppdraget lyckas – Isaac Kiese Thelin blir matchens enda målskytt och Malmö FF:s CL–resa fortsätter.

2015

Nytt år, nytt CL–kval, nytt baltiskt motstånd.
Återigen första matchen hemma, återigen mållöst, återigen piskade att göra mål på bortaplan. Den här gången är det Anton Tinnerholm som blir stor hjälte i en match som i övrigt är mest ihågkommen för en ovan debutant – Marko Johansson, då 16-årig tredjemålvakt, byts in när Zlatan Azinovic skadar sig och MFF är en feltajmad utrusning från att byta in målvaktstränaren Jonnie Fedel. 1–0 över två matcher och MFF kommer undan med blotta förskräckelsen. Igen. 

 

2017

 

Den stora plumpen i Malmö FF:s kvalprotokoll. En kombination av många olika parametrar gör att MFF först bara får med sig 1–1 från hemmamatchen mot Vardar trots en bra men ineffektiv insats, samt blir fullständigt överkört på bortaplan av till tänderna taggade makedonier. En tidig ledning via ett straffmål signerat Markus Rosenberg hjälpte föga.

 

2018 

 

Ställs mot FC Drita från Kosovo som i sin tur vunnit förkvalsturneringen. Gör processen kort med kosovarerna vars främsta vapen var det fysiska, på gränsen till brutala, spelet. 0–3 i Mitrovica, 2–0 på Stadion – en dag på jobbet för MFF, varken mer eller mindre.