Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Allsvenske legendaren hittad död i sin lägenhet

Sergej Prigoda under tiden som Mjällbytränare. Foto: Bildbyrån
Sergej Prigoda (till höger) tillsammans med Prespa Birliks assisterande tränare Christian Lind. Foto: Christian Örnberg / Bildbyrån

Sergej Prigoda blev Sovjetunionens första utlandsproffs när han 1989 lämnade Moskva och skrev på för Öster och förde upp laget till allsvenskan.

Karriären som både spelare och tränare i Sverige blev lång – men på måndagen hittades han död i sin lägenhet i Växjö.

– Han var inte bara en stor fotbollsprofil utan även en stor människa, säger Ercan Kerim, ordförande i Prigodas senaste klubb Prespa Birlik.

Torpedo Moskva var en av toppklubbarna i Sovjetunionen och Sergej Prigoda var en av lagets storspelare. Han vann både ligan och cupen, var lagkapten och spelade 19 landskamper innan han som 31-åring flyttade med familjen till Sverige för att bli proffs i Östers IF.

Tillsammans med profiler som Joakim Björklund, Pål Lundin och Jesper Jansson var Prigoda med att skjuta upp Öster till allsvenskan 1989 och komma fyra i serien 1990.

– Han var otroligt proffsig och ett föredöme för oss yngre spelare. Det var någon man kunde se upp till, säger Jesper Jansson, nu sportchef i Hammarby.

Efter den aktiva karriären ställde sig Sergej Prigoda på sidlinjen och blev tränare.

Det första uppdraget var i Mjällby där han 1997 ersatte Peter Antoine och hade den blivande storstjärnan Christian Wilhelmsson i truppen.

Via IK Brage, Moheda IF och FC Växjö hamnade han så småningom i Malmö-laget Prespa Birlik som blev hans sista klubb.

På måndagen hittades Sergej Prigoda död i sin lägenhet i Växjö, skriver Smålandsposten. 

Prigoda hyllas av klubben

På sin hemsida hyllar Prespa Birlik sin förre tränare.

”Prespa Birlik är i stor sorg, i går kväll fick föreningen det mycket tråkiga beskedet att den tidigare PB-tränaren Sergej Prigoda tragiskt lämnat oss. Prigoda som om knappt en månad skulle fylla 60 var en högt uppskattad person av alla i föreningen. Han tillträdde som huvudtränare i PB inför debuten i division ett förra året och samarbetet varade i en säsong”, skriver klubben.

Sergej Prigoda under en match mellan Prespa Birlik och Landskrona förra året. Foto: Avdo Bilkanovic / Bildbyrån

Nu planerar Prespa Birlik att hedra Sergej Prigoda.

”Våra tankar och kondoleanser går till familj och vänner och under lördagens match mot Vimmerby kommer PB:s spelare bära svarta sorgeband för att hedra Prigge” skriver de på hemsidan.

– Han var en varm människa som uppskattades enormt. Därför vill vi göra det här, säger Prespa Birliks ordförande Ercan Kerim.

Sergej Prigoda blev 59 år.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!