Sergej Prigoda under tiden som Mjällbytränare. Foto: BildbyrånSergej Prigoda under tiden som Mjällbytränare. Foto: Bildbyrån
Sergej Prigoda under tiden som Mjällbytränare. Foto: Bildbyrån
Sergej Prigoda (till höger) tillsammans med Prespa Birliks assisterande tränare Christian Lind. Foto: Christian Örnberg / BildbyrånSergej Prigoda (till höger) tillsammans med Prespa Birliks assisterande tränare Christian Lind. Foto: Christian Örnberg / Bildbyrån
Sergej Prigoda (till höger) tillsammans med Prespa Birliks assisterande tränare Christian Lind. Foto: Christian Örnberg / Bildbyrån

Allsvenske legendaren hittad död i sin lägenhet

Publicerad

Sergej Prigoda blev Sovjetunionens första utlandsproffs när han 1989 lämnade Moskva och skrev på för Öster och förde upp laget till allsvenskan.

Karriären som både spelare och tränare i Sverige blev lång – men på måndagen hittades han död i sin lägenhet i Växjö.

– Han var inte bara en stor fotbollsprofil utan även en stor människa, säger Ercan Kerim, ordförande i Prigodas senaste klubb Prespa Birlik.

Torpedo Moskva var en av toppklubbarna i Sovjetunionen och Sergej Prigoda var en av lagets storspelare. Han vann både ligan och cupen, var lagkapten och spelade 19 landskamper innan han som 31-åring flyttade med familjen till Sverige för att bli proffs i Östers IF.

Tillsammans med profiler som Joakim Björklund, Pål Lundin och Jesper Jansson var Prigoda med att skjuta upp Öster till allsvenskan 1989 och komma fyra i serien 1990.

– Han var otroligt proffsig och ett föredöme för oss yngre spelare. Det var någon man kunde se upp till, säger Jesper Jansson, nu sportchef i Hammarby.

Efter den aktiva karriären ställde sig Sergej Prigoda på sidlinjen och blev tränare.

Det första uppdraget var i Mjällby där han 1997 ersatte Peter Antoine och hade den blivande storstjärnan Christian Wilhelmsson i truppen.

Via IK Brage, Moheda IF och FC Växjö hamnade han så småningom i Malmö-laget Prespa Birlik som blev hans sista klubb.

På måndagen hittades Sergej Prigoda död i sin lägenhet i Växjö, skriver Smålandsposten. 

Prigoda hyllas av klubben

På sin hemsida hyllar Prespa Birlik sin förre tränare.

”Prespa Birlik är i stor sorg, i går kväll fick föreningen det mycket tråkiga beskedet att den tidigare PB-tränaren Sergej Prigoda tragiskt lämnat oss. Prigoda som om knappt en månad skulle fylla 60 var en högt uppskattad person av alla i föreningen. Han tillträdde som huvudtränare i PB inför debuten i division ett förra året och samarbetet varade i en säsong”, skriver klubben.

Sergej Prigoda under en match mellan Prespa Birlik och Landskrona förra året.Foto: Avdo Bilkanovic / Bildbyrån

Nu planerar Prespa Birlik att hedra Sergej Prigoda.

”Våra tankar och kondoleanser går till familj och vänner och under lördagens match mot Vimmerby kommer PB:s spelare bära svarta sorgeband för att hedra Prigge” skriver de på hemsidan.

– Han var en varm människa som uppskattades enormt. Därför vill vi göra det här, säger Prespa Birliks ordförande Ercan Kerim.

Sergej Prigoda blev 59 år.

Relaterade ämnen
Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag