Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Zlatan vill göra sig ovän med MFF:are”

Zlatan Ibrahimovic tränar med Hammarby.
Foto: HAMMARBY FOTBOLL/BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Zlatan Ibrahimovic tränar med Hammarby.

Nu kommer reaktioner från flera Malmö FF-profiler.

– Jag upplever det som att Zlatan vill göra sig ovän med en del MFF:are, säger gamle Europacuphjälten Tommy Hansson, 64.

När Zlatan blev delägare i Hammarby, genom att köpa 25 procent av aktierna i klubben, rasade Malmö FF:s fans och samtidigt vandaliserades Zlatan-statyn utanför Stadion.

I torsdags tog Zlatan nästa steg i sitt engagemang i Hammarby. Han deltog i träningen på Årsta IP i ett grönt träningsställ med texten ”Bajen” på ryggen.

Att superstjärnan, som fick sitt stora genombrott i Malmö FF, väljer att satsa i Hammarby väcker starka känslor bland flera MFF-profiler.

Kvällsposten har pratat med gamla MFF-spelare för att få deras syn på Zlatans inträde i Hammarby som nu övergått till att han dessutom tränar klubben som är en av MFF:s hetaste konkurrenter i allsvenskan.

MFF-backen Ingemar Erlandsson spelade 69 A-landskamper.
Foto: IMAGO SPORT / IMAGO SPORTFOTODIENST/ IBL

Ingemar Erlandsson, 62, 258 MFF-matcher 1976-1987, 69 A-landskamper:

– Klart man blir förvånad. Det känns konstigt och olustigt. Men det är som det är.

– Jag förstår att det upprör MFF:s supportrar, för det väcker känslor inom mig också. Men det får inte ta sådant utryck som det gjort med statyn. Då har det gått för långt.

– Om man varit förknippad med Malmö och MFF kan jag förstå dom som håller vår förening varmt om hjärtat.

– Samtidigt är det Zlatan och hans familj som styr över detta nu när man valt att bosätta sig i Stockholm.

– Har man barn som börjar bli aktiva är det naturligt att engagera sig i den föreningen på något sätt. Barnen har rätt att själv välja vilken förening man vill spela i och Zlatan får själv bestämma hur man vill göra, menar Ingemar Erlandsson.

Jonnie Fedel spelade 276 A-matcher för MFF. Nu är han målvaktstränare i klubben.
Foto: PETER KRÜGER / BILDBYRÅN

Jonnie Fedel, 53, 276 MFF-matcher 1984-2001, 2 A-kamper:

– Zlatan gör som han vill. Det är hans problem. Vill han träna med Hammarby får han jättegärna göra det. Vi fokuserar på det vi ska göra i MFF, säger målvaktstränaren.

– Det är inget jag engagerar mig i överhuvudtaget. Jag är inställd på det vi ska göra den här säsongen som vi har framför oss. Det blir en diger allsvenska med många matcher på kort tid.

Tommy Hansson var med och förde Malmö FF till Europacupfinal 1979.
Foto: TORBJÖRN ANDERSSON

Tommy Hansson, 64, 85 MFF-matcher 1975-1981, 1 A-landskamp:

– Klart man reagerar. Men jag förknippar Zlatan mer med Malmö stad och Rosengård än med Malmö FF. Han har betytt väldigt för Malmö som stad och för MFF ekonomiskt sett. Han spelade bara 40 A-lagsmatcher.

– Ska man snacka MFF-hjärta finns det andra jag placerar betydligt högre upp. Rosenberg var tydlig – han skulle hem till Malmö FF.

– Zlatan älskar att skapa rubriker. Veckan innan Rosenbergs avsked kom nyheten om Hammarby. Han vill ta udden av mycket i MFF. Jag upplever det som att Zlatan vill göra sig ovän med en del MFF:are.

– Jag blir inte förvånad om han börjar spela för Hammarby. Vad det sedan innebär i förlängningen är svårt att se nu.

– Fotbollsmässigt är Zlatan outstanding. Det som han har gjort är fantastiskt . Men MFF-hjärta? Nej, det har jag aldrig läst någonstans, säger Tommy Hansson.

Kent Jönsson, till höger i bild, var mittback i MFF:s Europacupfinal mot Nottingham Forest 1979.
Foto: BILDBYRÅN

Kent Jönsson, 64, 211 MFF-matcher 1974-1987, 5 A-landskamper:

– Jag är uppvuxen i en MFF-anda där man spenderade i stort sett hela livet i Malmö FF, säger den tidigare mittbacken som ingick i Europacupfinal-laget 1979.

– Det är lite märkligt att han börjat träna med Hammarby. Som gammal MFF:are tycker jag att han kunde sponsrat klubben på något sätt, kanske med en donation till ungdomsverksamheten.

– Jag förstår om det sticker i många MFF-hjärtan. Men Zlatan gör det som han tycker är bäst – och han går sin egen väg.

– Vet inte om det handlar om någon ekonomisk aspekt. Men han har väl tjänat tillräckligt med pengar, säger Kent Jönsson.

Niklas Skoog värvades som ersättare till Zlatan 2001.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Niklas Skoog, 45, 112 MFF-matcher 2001-2008, 9 A-landskamper:

– Om du ser på Zlatans karriär har han skiftat lag flera gånger. Det beror på att han är jävligt duktig. Han vill vinna titlar och bli så bra som möjligt.

– Det är annorlunda i dag jämfört med förr i tiden. Då hade man mer anknytning till staden man kom ifrån. Den klubbkänslan finns inte i dag. Zlatan väljer själv vad han vill göra. Det har han alltid gjort.

– Jag tror fortfarande att Zlatan är stolt för Malmö. Samtidigt måste man förstå honom. Han har ett eget liv och en egen karriär att tänka på.

– Det är nog fler som är avundsjuka på hans karriär än att han spelar för Hammarby, avslutar Niklas Skoog.