Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zlatan vill fortsätta karriären: ”Jag gör fortfarande skillnad”

Zlatan Ibrahimovic i Malmö.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic jublar för LA Galaxy.Foto: KELVIN KUO / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

Hemma i Malmö för att som 38-åring få se sig själv som staty i hemstaden.

Men Zlatan Ibrahimovic har inga planer att lägga fotbollsskorna på hyllan.

– Jag har sagt att jag kommer att sluta när jag är på topp och jag känner fortfarande att mitt spel är topp. Jag gör fortfarande skillnad, säger Ibrahimovic.

Det var en av förståeliga skäl glad Zlatan Ibrahimovic som på tisdagen var på plats vid Stadion i Malmö.

Statyn över honom själv skulle invigas och den förre detta svenska landslagskaptenen och landslagets främsta målskytt genom tiderna var nöjd.

– Det här är en stor dag för mig, ett stort ögonblick. Efter 20 år av professionell fotboll känner jag att det här är var allt tar slut, med en staty, säger Ibrahimovic och fortsatte.

– Du finns spelare som vinner troféer, det finns spelare som blir statyer, sedan har du spelare som vinner troféer och blir statyer.

20 år sedan Zlatans debut i MFF

Statyn som är gjord av konstnären Peter Linde har i flera år väntat på att få en plats att placeras på.

Och Ibrahimovic uttryckte sin belåtenhet så väl för placeringen som själva statyn.

– Jag sa: ”Gör den så stor som möjligt för jag vill inte bara att Sverige ska se den, jag vill att hela världen ska se den”. Konstnären har gjort ett fantastiskt jobb.

Zlatan Ibrahimovics fotbollskarriär och resan den har tagit honom på har varit lång på alla sätt och vis. Sett till åren den har varat, sett till platserna den har tagit honom till och sett till de ekonomiska förutsättningar han hade knapra förhållande som barn och monstruös förmögenhet i dag.

– Den här statyn ska bli en symbol för alla människor där ute som inte känner sig välkomna, som inte känner att de passar in, som inte känner att de ser ut som alla andra. Att de kan lyckas.

Ibrahimovic tvåa i MLS skytteliga

Trots att det nu är 20 år sedan Zlatan Ibrahimovic debuterade i Malmö FF:s A-lag och kontraktet med LA Galaxy går ut i december har anfallaren inga planer på att sluta spela.

På Kvällspostens fråga om hur hans fotbollsframtid ser ut svarar Ibrahimovic:

– Jag kommer att spela så länge jag känner mig fysiskt bra. När du är 38 och gör det jag gör... Jag ser inte många 38-åriga professionella fotbollsspelare som gör vad jag gör.

Zlatan Ibrahimovic har den gångna säsongen i LA Galaxy gjort 30 mål på 29 matcher, varav nio direkt matchavgörande mål.

Svensken – som är tvåa i skytteligan bakom lokalrivalen Los Angeles FC:s Carlos Vela – har varit en direkt anledning till att LA Galaxy nåt slutspel för första gången på tre år.

– Jag har sagt att jag kommer att sluta när jag är på topp och jag känner fortfarande att mitt spel är topp. Jag gör fortfarande skillnad.

Om exakt vad som händer efter årets MLS-säsong är Zlatan Ibrahimovic förtegen.

– Du har rätt, mitt kontrakt går ut i december, vad som händer efter det vet jag inte. Nu har vi ett slutspel att spela och allt fokus är på det. Förutom i dag, då handlar det om att njuta tillfället med statyn och vara tillbaka i min hemstad, hur framtiden ser ut har vi inte svaret på ännu, säger Zlatan Ibrahimovic.

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.