Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zlatan får nobben när MFF hyllar legendarer

Zlatan Ibrahimovic investerade i Bajen – några månader senare revs hans staty omkull utanför Malmö FF:s hemmaborg.
Foto: INSIDEFOTO / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA
Motivet finns på en t-shirt, mugg och på en poster.
Foto: Christofer Nordström / Malmö FF

Malmö FF fyller 111 år och firar genom att uppmärksamma några av klubbens allra största legendarer.

Men på jubileumsprylarna har en stor profil fått kalla handen – Zlatan Ibrahimovic. 

– Vår utgångspunkt har bland annat varit antal spelade matcher och vunna titlar, säger butikschef Magnus Frank.

Malmö FF grundades den 24 februari 1910 och har sedan dess sett en lång rad stora fotbollsprofiler komma och gå. Från Krister Kristensson till Roy Andersson, Staffan Tapper, Olof Persson, Jonnie Fedel och Markus Rosenberg.

När klubben nu fyller 111 år firas det med flera nylanserade souvenirer där några av klubbens allra tyngsta legendarer avbildas. 

– Det står fullt med folk i kö redan nu som ska köpa. Så det är kul, säger MFF:s butikschef Magnus Frank, några timmar efter att försäljningen börjat.

Förutom en vit t-shirt finns även en mugg och en poster med det legendariska motivet.

– Intresset har varit stort, absolut. Det märktes direkt att detta var någonting som folk gillade. Sedan visste vi att det skulle bli en diskussion om vilka som ska vara med på det här motivet, säger Magnus Frank.

Ingen plats för Zlatan

På det filmaffischliknande motivet avbildas bland annat Bosse Larsson, Jonas Thern, Patrik ”Bjärred” Andersson, Camilla Andersson och Elisabeth Leidinge.

Förutom en lång bakgrund inom Malmö FF finns ytterligare en röd tråd som löper längst med varje utvald spelare – de har numera lagt skorna på hyllan.

– Det är bara icke-aktiva spelare som är med, understryker Magnus Frank.

Jag måste ju passa på och fråga, om vi hypotetiskt säger att Zlatan Ibrahimovic lagt skorna på hyllan i somras, hade han fått vara med på souvenirerna då, trots att han investerat i Bajen? 

– Jag anade att den frågan skulle komma! Nu är det spelare som har lagt skorna på hyllan, och vår utgångspunkt har bland annat varit antal spelade matcher och vunna titlar. 

Tore Cervin, som själv är avbildad på legendar-tröjan, tillhörde bland annat det MFF-lag som gick till final i Europacupen 1979.
Foto: Christofer Nordström / Malmö FF

Finns det någon ”honorable mention” som ni kanske ville få med, men som rök på målsnöret?

– Bubblare? Nja, det var många som var med och tyckte till om vem som skulle vara med. Det handlade aldrig om att vi ville ta bort någon, utan vi var tvungna att göra någon form av begränsning. Jag kan inte säga att där var någon som vi plockade bort, utan de här kändes givna.

– Sedan är tanken att vi kommer lyfta fram andra spelare vid andra tillfällen. Vi har inte rangordnat på något sätt. Här handlar det om att lyfta fram legendarer inom klubben, säger Magnus Frank.

Säljer ni på nu tills lagret tar slut? 

– Nej, vi har inte satt det här till någon begränsad upplaga. Vi ville lyfta fram legendarerna och tyckte det här var ett ypperligt tillfälle när Malmö FF fyller år. 

LISTA: Här är samtliga spelare

Bosse Larsson

Krister Kristensson

Staffan Tapper

Erik NIlsson

Markus ”Mackan” Rosenberg

Roy Andersson

Ingemar Erlandsson

Camilla Andersson

Mats ”Masse” Magnusson

Stefan Schwartz

Jonas Thern

Patrik ”Bjärred” Andersson

Anders ”Puskas” Ljungberg

Martin Dahlin

Lena Videkull

Daniel Andersson

Elisabeth Leidinge

Tore Cervin

Janne Möller

Egon ”Todde” Jönsson

Helge ”Gripen” Bengtsson

Jörgen Ohlsson

Lasse Larsson 

Jonnie Fedel