Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Helt annan situation om vi hade klarat oss kvar”

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Olof Mellberg misslyckades med uppdraget att göra Helsingborgs IF till ett stabilt allsvenskt lag.

Nu väljer han att för första gången svara på frågor om hur beslutet att lämna klubben fattades.

– Det var på mitt initiativ. Jag pratade med styrelsen ganska tidigt efter matchen i måndags, redan på kvällen, säger Mellberg.

När Helsingborgs IF plockade in Olof Mellberg hösten 2019 skrevs ett avtal som sträcker sig till slutet av 2021. Han sa själv att det var ett långsiktigt projekt.

Klubbens ordförande Krister Azelius var lyrisk.

– Vi tror att vi har hittat en samarbetspartner i Olof som kommer att driva den här verksamheten framåt, att vi kommer att lyckas och att det i bästa fall kommer att bli längre än den tiden vi nu har avtalat, sa han när Mellberg presenterades. 

Så blev det inte. Mindre än 15 månader senare har HIF nu åkt ur allsvenskan. Olof Mellberg och Helsingborgs IF meddelade tidigare i veckan att de går skilda vägar. Beskedet kom efter att Kalmar vunnit mot AIK i måndagskväll och därmed förstört HIF:s sista minimala chans att hålla sig kvar i allsvenskan.

Söndagens match mot IFK Norrköping blir den sista med Mellberg på tränarbänken.

– Det har varit en speciell vecka för både spelare och ledare. Vi har några spelare som inte kommer fortsätta heller. Det är klart att luften gått ur oss under veckan men vi har ändå försökt ladda på som vanligt, säger Mellberg.

Mellberg: Därför slutar jag

För Mellberg var det givet att säga tack och adjö i och med degraderingen.

– Det hade varit en helt annan situation om vi hade klarat oss kvar. Jag tror att vi hade haft väldigt goda chanser att sikta högt i allsvenskan om vi fått möjlighet att bygga vidare härifrån. Vi gjorde en stor omorganisation med många nya människor i klubben för ett år sedan. Det tar lite tid innan det sätter sig. Tyvärr blir det en omorganisation igen nu.

Varför var det uteslutet att följa med ner till superettan?

– Jag hade egentligen inte haft några problem med det själv. Jag känner stor revanschlusta och en del grejer som vi byggt upp hade man kunnat hålla kvar vid. Men att ha det här i bagaget. Jag tror att det blir något negativt som följer med då och det kan påverka gruppen. Jag tror att det är bättre att någon annan kommer in med ny energi.

”Otroligt lärorik säsong”

Vilka lärdomar har du och klubben dragit av den här tunga säsongen?

– Det har varit en otroligt lärorik säsong på massor av sätt och vi hinner inte riktigt gå igenom alla lärdomar. Jag har bara första- eller sistaplatser i min tränarkarriär. Jag har vunnit två serier och kommit sist i en, beroende på hur det går här i sista omgången. Den här sistaplatsen tror jag kommer ha varit mycket mer nyttig och lärorik än de två förstaplatserna jag haft. Man lär sig mycket i motgång och det har varit en speciell säsong med coronaviruset med träningsupplägg, matchschema, skador och stor omsättning av spelare. Det är något slags rekord i klubben hur många spelare vi gått runt på. Det är en utmaning.

Vad är det jobbigaste med att lämna Helsingborgs IF?

– Jag har trivts bra i staden och klubben. Det är en otroligt bra miljö att jobba i. Känslan är att vi kommit någonstans efter en bedrövlig start. Vi hade det otroligt jobbigt i spelet och fick kriga oss till varje poäng i första halvan. Under andra halvan har vi varit lika bra eller bättre än våra motståndare men haft svårt att omvandla det till poäng. Det tråkigaste är att vi inte fick möjligheten att jobba vidare med det här och ta det till nästa nivå.

Vill fortsätta som tränare

Har du redan börjat fundera på nästa steg?

– Nej, det har jag inte. Vi får se vad som händer.

Vill du fortsätta med fotboll?

– Jag har trivts väldigt bra i vår miljö och jag trivs väldigt bra med att vara tränare. Jag har sett väldiga möjligheter att utvecklas hela tiden. Roligt är det bara om man vinner, men man kan ändå trivas med utmaningen och uppgiften, och det har jag gjort. Sen blir det tungt och ledsamt när det blir som det blir.

Var det ett ja?

– Ja, jag har trivts med rollen som huvudtränare så jag kan absolut tänka mig att fortsätta som det. Sen får vi se vilka möjligheter man får. Det är inte positivt på ett cv att ha en sistaplats i allsvenskan men jag tror som sagt att den lärt mig mer än mina två förstaplatser.Hör Olof Mellbergs ord när han presenterades hösten 2019: