Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Vissa matcher han gjorde i Malmö var oförglömliga”

Jari Litmanen i Malmö Stadions katakomber Foto: DANIEL NILSSON/BILDBYRÅN
Jari Litmanen jublar med MFF:s ordförande Bengt Madsen Foto: ULF RYD
Litmanen på läktaren i Malmö, en ganska vanlig syn Foto: ULF RYD
Jari Litmanen – Malmö FF. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Litmanen instruerar huvudtränaren Tom Prahl och assisterande tränaren Patrik Johansson. Foto: BERTIL HASKEL
Jari Litmanen på sightseeing i Jerusalem inför MFF:s CL-kvalmötet med Macabbi Haifa. Foto: Bildbyrån

Han var världsstjärnan som kom till Sverige för att ta allsvenskan tillbaka till Champions League.

En kapsyl, en mjölksugen son och en löparbana ville annorlunda.

Det här är berättelsen om Jari Litmanen och Malmö FF.

Om några magiska matcher och massor av märkvärdigheter.

Sommaren 2005.

Malmö FF är regerande svenska mästare för första gången på 16 år och runt hörnet väntar ett Champions League-kval som ska ta klubben in i framtiden.

Med spelare som Afonso Alves, Patrik Andersson, Yksel Osmanovski, Tobias Grahn, Niklas Skoog, Mattias Asper, Daniel Andersson och Daniel Majstorovic fick MFF smeknamnet Real Malmö, vann SM-guld 2004 och ett halvår senare rustade sportchefen Hasse Borg nu för att erövra Europa.

Den 7:e juli 2005 slog blixten ned från en ljusblå sommarhimmel.

Champions League-vinnaren, världsstjärnan och fotbollsikonen Jari Litmanen – med ett förflutet i Ajax, Liverpool och FC Barcelona – hade skrivit på för ”Di Blåe”.

MFF:s sportchef Hasse Borg och Jari Litmanen, vid presentationen i juli 2005. Foto: DANIEL NILSSON/BILDBYRÅN

Som 17-åring – 1988 – hade Jari Litmanen varit på provspel i Malmö FF, då tränat av engelsmannen Roy Hodgson, och nu skulle finländaren bli den sista pusselbiten i ett Champions League-pussel.

­– Jag var här, det var första gången jag testade fotboll i ett annat land än Finland och jag blev imponerad av förutsättningarna och organisationen, förklarade Litmanen sitt MFF-intresse.

Den offensive innermittfältaren – som var en av Ajax absolut största stjärnor vid CL-titeln 1994/1995 – kom närmast från Bundesliga och Hansa Rostock.

Litmanen kom dock till Malmö ”två-tre veckor från matchform”, ett uttalande som skulle komma att upprepa sig.

Litmanen gjorde avtryck direkt i MFF

Men det började lovande.

– Jari höll ju fortfarande en fantastisk nivå och var så professionell i precis allting han gjorde. Vissa matcher han gjorde i Malmö var oförglömliga, det började ju egentligen direkt, säger dåvarande lagkamraten Daniel Andersson som i dag är sportchef i MFF.

I Litmanens första match hoppade finländaren in när MFF jagade det oavgjorda resultat som skulle ta MFF vidare i Champions League-kvalet mot Maccabi Haifa.

Hemmalaget ledde med 2–1 men anförda av Litmanen tog MFF över och genom ett sent mål av Peter Abelsson stod MFF bara ett dubbelmöte med FC Thun från ett Champions League-gruppspel.

Inför hemmamötet mot den schweiziska småklubben blev Litmanen febersjuk, men spelade ändå 85 minuter i 0–1-förlusten. Till den förnedrande 0–3-förlusten i Bern kom Litmanen med vadkänningar och hoppade in först när CL-chansen var död.

Ändå lovade Litmanens inledning gott.

För där emellan hade finländaren startat som spets i ett diamantformat mittfält och varit överlägset bäst på plan när Kalmar bortabesegrats med 2–0.

Det blev dock bara en allsvensk match till 2005, MFF missade även Uefacupen efter att ha slagits ut av turkiska Besiktas, men Litmanen stannade kvar i Malmö även 2006.

Litmanen hade lekstuga i allsvenskan

Och under nya tränaren Sören Åkeby startade det bra.

Under maj 2006 hade Litmanen lekstuga med allsvenskan när för Halmstad besegrades, därpå Helsingborg efter en magisk ”Litti”-uppvisning och slutligen Djurgården där Jari Litmanen avslutade med att kraftfullt smeka in en frispark i krysset.

Månaden efter?

Då väntade allsvensk sommaruppehåll, MFF åkte till Danmark för att spela träningsmatch mot Århus och efter två Litmanen-mål i 4–0-segern skulle sportchefen Hasse Borg bjuda på dricka.

- Jag öppnade en läskedrycksflaska och den var så kolsyrad att kapsylen flög i väg, berättade Borg som är från Närke, har spelat i Bundesliga och VM och som plockat fram snusdosan som kapsylöppnare.

Var kapsylen flög i väg?

Rakt in i Jari Litmanens öga.

– Det är inte klokt, muttrade en luttrad Hasse Borg.

– Jari har en liten blödning längst bak i vita fläcken i ögongloben. Han har lite dimsyn, konstaterade MFF:s läkare Pär Herbertsson.

Faksimil från kapsyl-skadan.

Efter Champions League-kvalfiaskot 2005 tappade Malmö FF även i allsvenskan, man slutade först femma och missade Europaspel 2006.

Under Sören Åkeby började det gå ännu sämre.

Men Litmanen kämpade sig tillbaka från ögonproblemen.

Men ett par månader senare var olycka framme igen.

I 2–2-matchen mot Kalmar FF på Malmö Stadion föll Jari Litmanen ut från planen och slog huvudet i tartan-underlaget på löparbanorna runt planen.

Följden?

Hjärnskakning.

– Vi testade honom nu på morgonen, men han fick ont i huvudet bara av att jogga, konstaterade Sören Åkeby.

Jari Litmanen med huvudvärk. Foto: ULF RYD

Malmö FF åkte ur allsvenskan 1999.

2000-talet handlade om en snabbt och imponerande comeback pådriven bland annat av Zlatan Ibrahimovics sensationella genombrott och försäljning till Ajax för 82,3 miljoner kronor.

SM-guldet 2004 blev peaken på den epoken och vid en återblick sammanfaller Jari Litmanens ankomst till Malmö med att MFF föll nedåt igen.

– Jari drogs ju med skadeproblem av olika slag under sin tid här och hade problem att få kontinuitet. Det var synd för det kändes som att han aldrig fullt ut kunde göra sig själv rättvisa, säger Daniel Andersson som lika mycket minns en fantastisk människa som en fantastisk fotbollsspelare.

– En härlig personlighet som höjde stämningen i gruppen. Och när han var som bäst var han magisk.

När Sören Åkebys MFF slutade sjua i allsvenskan 2006 gick samtidigt Jari Litmanens kontrakt med klubben ut.

Få trodde att finländaren skulle återvända.

Skrev på kontrakt vid en poolkant

Men så småningom – på Malmö FF:s träningsläger på Cypern 2007 – satt Jari Litmanen och Hasse Borg tillsammans vid en hotellpool och sydde ihop detaljerna för ett nytt kontrakt.

Jari Litmanen och Hasse Borg förhandlar kontrakt 2007. Foto: Bildbyrån

Det var mars 2007, Ola Toivonen hade värvats dyrt från Örgryte och SM-guldet skulle återerövras.

Vid den allsvenska premiären mot Elfsborg var Litmanen dock inte med.

Inför nästa match, hemmapremiären mot Gais, kom förklaringen.

Litmanen hade ett par veckor tidigare trillat i en trappa i sitt hem när han skulle gå till kylskåpet för att hämta mjölk åt sin son. 

– Eftersom han inte tränade i dag spelar han inte mot Gais i alla fall, konstaterade Sören Åkeby och lade till.

– Vi får se när Jari är tillbaka.

Svaret på det?

Aldrig.

MFF och Litmanen bröt kontraktet i samförstånd

Fram till augusti det året spelade Jari Litmanen två landskamper för Finland, noll för Malmö FF och meddelade sedan att säsongen var över då han behövde operera en hälsena.

Drygt två år efter att Jari Litmanen presenterats som spelaren som skulle ta Malmö FF till Champions League bröt parterna nu kontraktet i samförstånd.

Totalt spelade Litmanen tolv tävlingsmatcher för MFF och gjorde tre mål.

– Bortamatchen mot Djurgården 2006 och derbyt mot HIF i samma veva. Där höll han en nivå högt, högt över allsvenskan, säger Daniel Andersson.

Litmanen efter att ha sänkt HBK i sin årsdebut 2006. Foto: RONNY JOHANNESSON

Malmöminnena av den finländske giganten är delade.

De som följde Jari Litmanens Sverige-sejour från distans är snabba att håna den som resultatet av att värva en fysiskt sargad föredetting.

De som följde den på närmre hand pratar om en spelare som varje gång han var fysiskt okej tokdominerade varje match han spelade.

Sanningen landar någonstans mittemellan.

Litmanen hade talangen, erfarenheten, fötterna och spelsinnet för att vara bäst i allsvenskan.

Han hade också en kropp som inte längre höll.

Om minnet av Litmanen blivit annorlunda utan läskkapsylen, löparbanan och den mjölksugna sonen kommer vi aldrig att få veta.

Efter tiden i MFF tillhörde Jari Litmanen Fulham i en säsong utan att spela innan han flyttade hem till Finland och avslutade karriären med fyra säsonger i Veikkausliiga.

I dag bor Litmanen kvar i Finland och har efter spelarkarriären så väl släppt en självbiografi som varit tv-expert och huvudperson i en dokumentär om hans liv som fotbollsspelare.