Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ville bara hoppa ner i vallgraven och gråta”

Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
1 / 7

I helgen skulle allsvenskans åttonde omgång ha startat.

Och Malmö FF tagit emot Varberg på Stadion.

I stället har laget inte spelat match på över två månader, man har varit på tre veckors ofrivillig semester och vet fortfarande inte när spelet kan börja igen.

Backstjärnan Eric Larsson berättar här om livet inifrån Malmö FF under den moderna fotbollens märkligaste tid, om whatsapp-diskussionen som sänkte lönen, om det märkliga Valborgsfirandet hos Oscar Lewicki och om träningen som fick honom att vilja gråta.

Costa del Sol, Spanien - 31 januari

Solen skiner från en klarblå himmel. Några hundra meter från Malmö FF:s spelarhotell i fashionabla Puerto Banus, en dryg halvmil utanför centrala Marbella, ligger Medelhavet blankt och inbjudande. 

MFF:s nya tränare Jon Dahl Tomasson förbereder sitt lag för den 16-delsfinal i Europa League som är knappt tre veckor bort. Dubbelmötet kommer att bli början på en säsong som kommer att bli helt väsenskild från vad alla förväntar sig.

I Spanien står Malmö FF – utan att ha en aning om det – bokstavligen sida vid sida med Coronavirusets födelseplats.

Eric Larsson leder Malmö FF in till träning i Marbella, vintern 2020.Foto: Ludwig Thunman / Bildbyrån

Eric Larsson:

”Första gången jag överhuvudtaget hörde talas om corona och att det kunde påverka oss i laget satt jag, Arnor Traustason, Marcus Antonsson och Oscar Lewicki och spelade kort i Marbella. Danne (MFF.s sportchef Daniel Andersson) kom förbi och berättade att vi skulle träna på en annan anläggning än vi dittills gjort eftersom det var ett kinesiskt lag (Wuhan Zall FC) som tränade på den vi tränat på första dagarna. Det var tidigt i smittan och vi visste inte så mycket om corona. Så jag funderade inte så mycket på det just då utan tränade bara på.”

 

Stadion, Malmö – fredagen 13 mars

Malmö FF har förlorat dubbelmötet med Wolfsburg efter 1–2 borta och 0–3 hemma men studsat tillbaka med tre raka segrar i svenska cupens gruppspel.

Och lottningarna av kvartsfinalerna blev en sportslig jackpot med toppmötena Hammarby–IFK Göteborg och Malmö FF–AIK.

Men det där viruset har på de fem veckor som gått sedan lägret på Costa del Sol spridit sig långt bort från Wuhan och på bara några dagar har fotbollsliga efter fotbollsliga över hela världen stängt. 35 minuter från Stadion i Malmö ligger Parken i Köpenhamn där FCK inte längre får spela matcher. 

Samtidigt är cupmötet mot AIK fortfarande planerat att spelas.

Eric Larsson har just dundrat in 3–0 mot Eskilstuna i cupens sista gruppspelsmatcher. Det är den 8 mars och Malmö FF har inte spelat tävlingsmatch sedan dess.

Eric Larsson:

”Först sa någon att vi skulle spela matchen som vanligt. Jag spelade till och med in en liten filmsnutt i samband med min kontraktsförlängning där jag uppmanade folk att köpa biljetter till kvartsfinalen mot AIK. Sen kom information om att den skulle spelas utan publik, vilket kändes ovant och lite konstigt. Sen bara någon dag innan matchen skulle spelas fick vi veta att det inte skulle bli någon match. Känslan var förstås frustrerande eftersom jag längtat efter att spela slutspel i cupen en längre tid och att dessutom få spela kvartsfinal hemma inför fullsatta läktare var något jag såg framemot, som en riktig start på den svenska säsongen. För egen del kändes det också som att formen var där vilket gjorde det extra surt att det inte blev någon match. Samtidigt går hälsan alltid först. I efterhand kan jag säga att det nog var ett klokt beslut som togs.”

 

Stadion, Malmö – 19 mars

Med två veckor kvar till den allsvenska premiären har regeringen beslutat att stoppa alla sammankomster med mer än 500 personer och statsepidemiolog Anders Tegnell lämnar nu en dyster prognos för elitfotbollsspel i Sverige i början av april.

Minst två månader kommer det ta innan man kan spela med publik – sannolikt mycket längre än så. Och spel utan publik kommer också att dröja.

Uttalandena bekräftar farhågor som spelarna i Malmö FF burit på ett tag.

Eric Larsson:

”När det inte blev någon match i cupen förstod jag att det här verkligen var på riktigt och att allsvenskan också var i fara. Det är alltid en speciell känsla när premiären närmar sig. Det är något man jobbat för tillsammans länge och när vi fick veta att allsvenskan också skulle skjutas upp ökade så klart den frustration som vi redan bar på. Intresset kring allsvenskan känns enormt och det känns som att hela Malmö gått och väntat på att den skulle dra i gång igen sedan sista omgången mot Örebro borta förra året. 

Såklart är det tråkigt att allsvenskan blivit uppskjuten men samtidigt har det gett oss mer tid att träna på detaljer och Jon (Dahl Tomasson) har tryckt mycket på att vi ska kunna spela på olika sätt beroende på hur matchbilden ser ut. Det är något som vi jobbat mycket med på och det känns som att det har gjort oss en nivå bättre.”

 

Slottsstaden, Malmö – 23 mars

Det skulle varit tio dagar kvar till den allsvenska premiären. I stället befinner sig svensk fotboll i ett vakuum och inne i Malmö FF inser man att den semester som spelarna har rätt till under ett år blir svår att hinna med under en komprimerad säsong. Så klubben fattar ett snabbt beslut och skriver på sin hemsida:

”På grund av den rådande situationen med coronaviruset och med anledning av beslutet att svenska Cupen och allsvenskan flyttas fram går Malmö FF:s herrlag på semester i två veckor från och med måndag.”

Eric Larsson tränar hemma när Malmö FF:s spelare skickas på två veckors ”semester”.Foto: Privat

Eric Larsson: 

”Semester och semester… Vi fick 14 dagar ifrån varandra och utan gemensam träning men Ben (Rosen, MFF:s fystränare) gav oss ett väldigt tufft program som vi skulle följa. Cykelpass blandat med intervallöpning och även långdistanslöpning stod på programmet. Det blev jobbiga två veckor utan fotboll och endast fys men det var det bästa just då och jag tror vi kom starkare ur det. Såklart vill man bara spela fotboll och träna med laget men vi fick göra det bästa av situationen och jobba på vår fysiska styrka istället. Det var inte kul men som sagt gjorde det oss gott.

Bland annat körde jag och Isaac (Kiese Thelin) löppass tillsammans på hästhagens löparbana. Det är aldrig kul att träna utan boll och när vi sprang 10 kilometer (25 varv) på löparbana under 40 minuter ville jag bara hoppa ner i vallgraven och gråta efter halva distansen. Men vi bet ihop och som sagt så tror jag att det gav oss något som vi kan ha nytta av längre fram under säsongen.”

 

Slottsstaden, Malmö – 30 mars

Malmö FF:s spelare tränar på egen hand. 

Eric Larsson som strax innan pandemin slog till mot världen lade ut sin första egenkomponerade låt på Spotify fördriver tiden utan gemensam träning hemma i sin lägenhet med att skriva låtar.

Larsson i musikstudion för att spela in en hyllningslåt till sin flickvän.

Eric Larsson:

”Att jag skriver låtar i pluralform kanske är att ta i haha, men när min sambo fyllde år gav jag henne en låt som jag skrivit och det blev uppskattat. Det var inte planerat att den skulle komma ut på Spotify utan det var hennes initiativ. Jag fick hjälp av Pär Davidsson (han som gjorde musik/ljud till dokumentären om ”Mackan”) och när låten blev klar var jag överraskande nöjd. Kul att många har lyssnat på låten och jag har fått fin och rolig feedback. Jag gillar musik och spelar en del gitarr. Har även ett piano i garderoben så jag klinkar lite på det också. Man är aldrig ensam om man har ett instrument hemma och det är lätt att slå ihjäl några timmar med musik. Det blev lite mer av spelandet under de dagar vi inte tränade.”

 

PGA National, Bara – 6 april

Dagen allsvenskan skulle startat. Marcus Antonsson och Arnor Traustason spelar golf i Bara.

Eric Larsson:

”Jag var på golfbanan med Antonsson den dagen vi skulle ha mött Norrköping borta. När klockan var 19 stod han i bunkern och ropade till mig på green: ”Fan Lirken, nu skulle vi haft avspark mot Norrköping…” Det var segt men samtidigt inget vi kan påverka så jag försöker att inte tänka så mycket i dom banorna utan blickar framåt och längtar till vi kan dra i gång.”

 

WhatsApp, internet - 7 april

Malmö FF meddelar att klubbens A-lag går ner i lön med 7,5 procent. Åtgärden är inte en del av regeringens stödpaket för korttidspermitteringar utan spelare och ledare jobbar vidare till 100 procent men erhåller lägre lön.

Eric Larsson:

”Den här situationen har påverkat hela världen och så även oss. Det var Berra (Behrang Safari) som lyfte frågan i vår gruppchatt och efter vi diskuterat lite grann kom vi fram till att vi kunde sänka våra löner med några procent för att bidra på det sätt vi kan.”

 

Stadion, Malmö – 21 april

Malmö FF är tillbaka i träning i väntan på ett eventuellt besked om säsongsstart.

Det är en ny vardag som spelarna nu behöver vänja sig vid, även internt på sin arbetsplats.

Eric Larsson tränar på Malmö Stadion i väntan på allsvenska besked.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Eric Larsson:

”Det är ingen gemensam frukost om morgnarna eller lunch efter träningen. Vi kommer ombytta till träningen strax innan aktiveringen 10.30 sen börjar träningen 11. Efter det får vi en påse med två matlådor och sallad som vi får äta när vi kommit hem. Det känns lite som att vara pojkspelare igen då man kom ombytt till träningen och cyklade hem direkt efter. Knasiga tider just nu, men det är som det är”

 

Oscar Lewickis trädgård, Ljunghusen – 30 april, valborgsmässoafton

Valborgsmässoafton 2020. MFF:arna håller sig som vanligt till naturgräs.

Eric Larsson:

”Det blir ett valborgsfirande hos Oscar Lewicki i Ljunghusen. Tillsammans rullar vi ut gräs på hans tomt i ösregn. Vi i laget håller ihop och hjälps åt även utanför planen ibland. Himla fint hus han har byggt!”

 

Twitter, internet - 3 maj

På Twitter publicerar en Malmö FF-supporter en bild där han får ett par fotbollsskor i gåva av Eric Larsson och berättar om hur Larsson på eget initiativ hört av sig sedan han läst i sociala medier om hur supportern drabbats av depression.

Eric Larssons dialog med MFF-supportern Mathias Rasmusson.
Eric Larsson räcker över ett par skor till MFF:aren Mathias Rasmusson.Foto: Privat

Eric Larsson:

”Jag tror att jag har ganska lätt att bli berörd av människors olika situationer, främst bekymmer och orättvisor. Av en slump kom jag in på hans Twitter, såg att han hade två stjärnor efter sitt namn så jag scrollade igenom några av hans tweets. Såg att han älskade MFF och att han också varit deprimerad en längre tid. Att se någon vara deprimerad och ledsen är hemskt och om jag kan göra något som får den personen att må lite bättre försöker jag att göra det. Jag har personer i min närhet som har lidit av depression och mått dåligt och att stå bredvid utan att riktigt veta vad man ska göra eller säga är jobbigt. I vanliga fall hjälper vi många människor som mår dåligt genom att spela fotboll och prestera för Malmö FF som så många människor älskar. När vi i dessa tider inte kan göra det kände jag att jag kunde göra något annat. Att ge ett par signerade fotbollsskor och att prata fem minuter med en person som älskar MFF ger både honom och mig väldigt mycket. Vi får så mycket kärlek och glädje av våra fans och supportrar så jag kände att jag ville ge tillbaka något. Han blev glad och visade sån tacksamhet. Sånt gör mig glad.”

 

Stadion, Malmö – 9 maj

Malmö FF är efter ytterligare en påtvingad semester vecka ännu en gång tillbaka i träning. 

Det senaste budet är att man hoppas starta allsvenskan 14 juni och att cupkvartsfinalen mot AIK ska kunna spelas två veckor innan det.

Eric Larsson och Marcus Antonsson tränar under MFF:s tredje semestervecka våren 2020.Foto: Privat

Eric Larsson:

”Det har gått två månader utan matcher nästan men läget i lag är bra. Vi tränar på väldigt bra, med hög intensitet och mycket energi. Såklart är det jobbigt att inte spela matcher när våren kommer men just nu får vi träna hårt och jobba extra på detaljer som kommer göra att vi kommer vinna många matcher.”

 

Esprit Stadion, Düsseldorf – 16 maj

Tyska Bundesliga återstartar som första stora liga efter coronapandemins utbrott.  Först ut är Malmö FF:s förra tränare Uwe Rösler vars Fortuna Düsseldorf tar emot Paderborn.

I Sverige har Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell samtidigt sagt nej till spel i svenska cupen första helgen i juni och besked om allsvensk start måste nu alla vänta på tills början av juni.

Medan Sverige varit ett av de länder med minst restriktioner för sina medborgare ser vår fotboll ut att bli bland de sista att komma i gång och på många håll är frustrationen stor.

Eric Larsson och Uwe Rösler på väg ut i Europa 2019. Nu har Rösler börjat tävlingsmatch med Düsseldorf medan Larsson inte vet hur länge han behöver vänta på att få spela fotboll.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Eric Larsson: 

”Jag har inte så mycket tankar eller funderingar kring vad som händer i övriga världen. Till och med experter inom området har olika syn på vad som är det bästa att göra och vi som bor i Sverige får förhålla oss till de som bestämmer här. Ingen skjuter upp fotbollen för att de tycker att det är kul utan experterna bestämmer vad som de tycker är bäst och det får vi förhålla oss till. Men längtan efter fotbollen, den blir bara större och större”.