Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vill se en bojkott – hotet mot allsvenskan växer

ECA:s ordförande, Juventusbossen, Andrea Agnelli. Foto: ETTORE FERRARI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Agnelli med Juve-ikonen Pavel Nedved. Foto: LUCA BRUNO / AP
Lars-Christer Olsson, ordförande i European Leagues och svenska Sef. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Niclas Carlnén. Foto: BILDBYRÅN

Europeisk klubbfotboll är på väg att förändas i grunden – något som kan få allvarliga konsekvenser för allsvenskan – och som lett till en djup schism.

Ligornas samarbetsorganisation European Leagues har därför kallat till möte nästa vecka för att inleda motdiskussioner om toppfotbollens framtid.

Ett möte Juventusbossen Andrea Agnelli – ordförande i toppklubbarnas organisation ECA – nu uppmanar till bojkott av.

– Jag ska inte till Madrid men det är av helt privata skäl, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén som sitter i styrelsen för ECA och därmed inte berörts av bojkotten.

European Club Association (ECA) är sprunget ur det G14 som år 2000 bildades av Europas absolut största klubbar, bland annat med målet att bilda en egen superliga och lämna Champions League.

I dag består ECA av totalt 232 klubbar men organisationens struktur är enkelt uttryckt fortfarande sådan att de största klubbarnas röster räcker för majoritet i avgörande frågor.

Förra veckan presenterade ECA:s ordförande Andrea Agnelli en rad principer för hur man vill att det europeiska cupspelet ska se ut från 2024 och framåt.

Bland annat öppnar ECA för en tävlingspyramid liknande ett ligasystem med upp- och nedflyttning, man vill ha fler europeiska matcher (”more European football is good for the game), man vill ha fler matcher med hög sportslig kvalitet (fler möten mellan topplag och färre där lägre rankade lag möter de stora) och fler matcher som gäller mer på alla nivåer.

Principerna som ECA föreslår har väckt stora farhågor hos ligornas samarbetsorganisation – European Leagues – som representerar mer än 900 klubbar i 32 europeiska fotbollsligor.

Det här är ECA och European Leagues

ECA (European Club Association)
Skapades från storklubbarnas G14-organisation som bl a jobbade för att bryta sig ur Champions League.
Har i dag 232 medlemsklubbar.
Strukturen gör dock att storklubbarnas röster väger tyngre och är i majoritet i viktiga frågor.
Har två platser i Uefas exekutiva kommitté (Andrea Agnelli, Juventus och Nasser Al-Khelaifi, Paris Saint-Germain).

 

European Leagues

Har sitt ursrpung i en ligaorganisation skapad 1997, bytte till nuvarande form 2005.
Består av 32 ligor innehållande över 900 klubbar över hela Europa.
Visionen är att vara ligornas röst i alla frågor där medlemmarna har gemensamma intressen.

Har en plats i Uefas exekutiva kommitté (Lars-Christer Olsson, Sverige).

Svårare för svenska lag från och med i år

Den stora förändring av europeisk klubbfotboll som röstades igenom 2016 och som började gälla innevarande säsongen anser European Leagues genomfördes av ECA och Uefa bakom deras rygg och föll ut till det sämre för majoriteten av European Leagues klubbar

Det beslutet ledde bland annat till att svenska klubbar från och med innevarande säsong har svårare att nå gruppspel i så väl Champions League som Europa League, samtidigt som de stora ligorna och de riktigt stora klubbarna löper betydligt mindre risk att gå miste om Europaspel.

Det nuvarande formatet löper till våren 2024 och nu pågår ett dramatiskt spel om hur europeisk cupfotboll ska se ut därefter – tävlingspyramiden kan tolkas som ytterligare ett steg mot att de största klubbarnas möjligheter att spela de penningstinna tävlingarna ska vara så stora som möjligt, medan mindre ligors möjligheter försämras ytterligare.

European Leagues har kallat till ett möte i Madrid på måndag och tisdag (6:e och 7:e maj) där man ska föra inledande diskussioner om hur man vill att framtidens europeiska cupfotboll ska se ut.

Något som gjort Andrea Agnelli så vansinnig att han uppmanar medlemmarna i ECA att bojkotta mötet.

I ett brev till ECA:s medlemsklubbar som Kvällsposten tagit del av skriver Agnelli:

”Vi rekommenderar att ni inte närvarar vi detta möte”.

Och:

”Om ni anser er närvaro nödvändig ber vi er insistera på att inte på något formellt sätt ingå i någon kommunikation som kan komma från mötet”.

ECA-ordföranden Andrea Agnellis brev där han manar sina medlemmar till bojkott.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén är sedan i fjol styrelseledamot i ECA och har gång på gång betonat vikten av att vara med och föra de mindre klubbarnas och mindre ligornas talan mot de stora klubbarna i Europa.

– Jag ska inte till Madrid men det är av helt privata skäl, säger Niclas Carlnén.

Juve-bossen beskylls för falska anklagelser

Andrea Agnelli kommer, tillsammans med andra styrelsemedlemmar i ECA, själv att vara på plats i Madrid – något som Carlnén som styrelseledamot också kunnat vara.

MFF vd:n poängterar att det i dagsläget inte fins några färdiga förslag att ta ställning till.

– Det som pågår är en diskussion om hur det ska se ut i framtiden. Än så länge är det principer. Det är det som ska bli den intressanta diskussionen, var man till slut landar i om hur det ska se ut, säger Carlnén.

Agnellis utspel har dock fått European Leagues att reagera i hårda ordalag.

Genom sin svenska ordförande Lars-Christer Olsson skriver man i ett utskick att Agnellis brev:

”Inte bara innehåller falska anklagelser utan också missledande information om European Leagues framtida diskussioner kring utvecklingen av de europeiska klubbtävlingarna”.

European Leagues svar på ECA:s och Agnellis utspel.

Enligt vad Kvällsposten erfar kan processen att bestämma exakt hur de framtida tävlingsformaten ska se ut komma att ta upp till två år.

Hur det i slutändan blir kommer ha stor påverkan på hur svensk klubbfotboll utvecklas i framtiden.

Frågan är om våra europeiska möjligheter kommer att bli ännu mindre eller om beslutet blir ett trendbrott i Uefas tendens att vilka gå storklubbarnas vilja till mötes.