Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Vill bli en ledande klubb i Norden även på damsidan”

MFF:s ordförande Anders Pålsson och LB07:s vice ordförande Tommy Larsson. Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Markus Rosenberg jublar. Foto: BILDBYRÅN
LB07 jublar efter 1–0 hemma mot Piteå. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Malmö FF vill gå ihop med damallsvenska LB07.

Om klubbarnas planer går i lås kan Malmö FF ha två allsvenska premiärer på Stadion 2020.

– Vi har tagit ett inriktningsbeslut, nu är det upp till klubbarnas medlemmar att rösta i frågan, säger MFF:s ordförande Anders Pålsson.

2007 bröt sig Malmö FF:s damsektion loss från klubben och bildade Ldb FC Malmö, som i dag är FC Rosengård.

Medan damfotbollen sedan dess undan för undan utvecklats har Malmö FF stått utan en damsektion fram till 2018 då man startade fotbollsskola för flickor – med magert resultat.

När Malmö FF i mars i år fick en förfrågan från LB07, med ett herrlag i division 3 och ett bottenlag i damallsvenskan samt en av Skånes numerärt största ungdomsverksamheter, lyssnade klubben intresserat.

Och på fredagen skrev klubbarna under ett så kallad letter of intent, en avsiktsförklaring om ett sammangående.

LÄS MER: ”Det här rimmar inte med Malmö FF:s själ”

Vill slås samman från 1 januari 2020

I stora drag skulle det, om sammangåendet blir av, betyda följande.

LB07:s dam- och ungdomslag blir en del av Malmö FF, spelar i himmelsblått under Malmö FF:s namn medan LB07:s herrlag blir en egen underavdelning under ett annat namn som med största sannolikhet kommer att bli nytt.

I förlängningen hoppas Malmö FF att det herrlag som i dag ligger i division 3 kan ta sig upp i superettan och därmed bli ett alternativ för MFF-spelare som inte riktigt tar plats i A-laget att utvecklas på.

– Vi behöver bredda vår ungdomsverksamhet. Här får vi tillgång till två idrottsplatser till och en uppbyggd och färdig struktur för det, säger Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson som också slår fast att det på damsidan på sikt är SM-guld som gäller – om planerna blir verklighet.

– Det tycker jag är rimligt. Men vi går och står i de skorna som finns i dag. Vi vill tillföra resurser. I det här fallet handlar det mycket om personal och utbildning. Vi är beredda att göra den satsningen även om man kommer att ha kostnader som överstiger intäkterna den närmaste tiden.

– Vi är noga med att på sikt ska verksamheter bära sig och det tror jag att vi kan få här. Vi tror också att det är bra för Malmö FF:s varumärke och våra sponsorer generellt att vi representerar hela Malmö, pojkar, flickor, herrar, damer, unga och äldre, säger Anders Pålsson.

Ska bli en ledande klubb i Norden

MFF:s ordförande sticker inte under stol vad man siktar mot på damsidan om sammanslagningen blir av.

– Vi är ett ledande lag i Norden på herrsidan och på damsidan så måste vi ha samma ambition. Sedan kommer det att ta lite tid och då får det göra det, säger Anders Pålsson.

Enligt det inriktningsbeslut som presenterades på fredagen är målet att sammanslagningen ska träda i kraft 1 januari 2020.

Först ska klubbarnas medlemmar rösta om frågan på extrainsatta årsmöten, sannolikt under andra halvan av november.

Planerna på sammanslagningen möttes av delade uppfattningar i Malmö FF:s supporterled.

– Jag är den förste att ha full respekt för våra medlemmars åsikter. Det är också upp till dem att vid ett extra årsmöte fatta beslut i frågan, säger Anders Pålsson