Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vikarierar för Nanne: ”Kommer vara nervös”

Rydström har lett Kalmar FF:s A-lag tidigare. 2016 hoppade han in för Peter Swärdh. Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

På plan var han en Kalmar FF-ikon.

När Göteborg nu kommer på besök vikarierar Henrik Rydström för sjukskrivne tränaren Nanne Bergstrand.

– Jag var väldigt ångestdriven som fotbollsspelare. Det är jag inte som tränare, säger han.

Den 31 juli berättade Kvällsposten att Nanne Bergstrand sjukskrivits på grund av personliga skäl.

I lördagens match mot Göteborg leder en gammal trotjänare laget; Henrik Rydström. Den tidigare lagkaptenen berättar inför matchen om sin relation till det nya jobbet.

– Hade du ringt mig inför en match när jag var spelare så hade jag ljugit och sagt att det kändes bra. Men jag ville knappt att det skulle bli match. Jag bävade hela tiden för striden som skulle komma, sedan tyckte jag att det var underbart medan jag var uppe i det.

Hur känns det som tränare då?

– Jag tycker att det är mindre lustfyllt att vara tränare än spelare, och just inför den här situationen är jag spänd och kommer säkert att vara nervös. Men det handlar mest om att vara där och hjälpa spelarna att vara de spelarna de vill vara och laget att vara det lag vi vill vara.

Har haft huvudansvaret tidigare

Rydström som nu varit huvudansvarig under tre träningspass säger att det inte kommer att vara några större förändringar i laget sätt att spela gentemot hur det sett ut under Nanne Bergstrand.

– Jag har ändå varit den som varit träningschef till stor del under året, planerat träningarna, drivit dem och haft ganska mycket av de teoretiska genomgångarna, säger han.

Med Jens Nilsson vid sin sida kommer Rydström i dag att ha huvudansvaret för första gången sedan han 2016 vikarierade för en avstängd Peter Swärdh. Swärdh fick rött kort i en match mot Örebro.

– Jag coachade resten av den matchen. Matchen efter fick vi stryk mot Östersund med 1-0 och sedan kryss hemma mot Häcken 1-1.

Vad har du med dig från de matcherna?

– Då sa jag för jävla många saker, och jag borde väl ha lärt mig att jag som tränare inte ska säga ett skit. Som spelare är det roligt när man pratar mycket, men som tränare är det inte lika kul.

– Men det vi vill och fokuserar på är att vi vill ha spelare som släpper loss och visar mod.

”Förväntas bara köra på”

Hur tog du det när beskedet om Nanne kom?

– Det kom som en överraskning för alla inblandade. Jag visste att han skulle uppsöka läkare och att han inte hade känt sig helt okej den senaste tiden, men därifrån till sjukskrivning det trodde jag inte.

– Samtidigt tycker jag att det är skönt att man också i den här branschen kan vara lyhörd. Annars förväntas vi alltid att bara köra på. Jag tycker att det är bra att han stoppar upp så att han kan komma tillbaka i gammalt gott slag.

Har ni fått någon indikation på hur lång tid det kan röra sig om?

– Nej. Jag går in med tanken om att det handlar om en månad, mina tankar sträcker sig inte längre fram än så.