Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Vi vill visa vilka som är bäst i Skandinavien”

Foto: BILDBYRÅN / FODBOLDBILLEDER
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Båda klubbarna gör anspråk på att vara störst – och bäst – i Skandinavien.

Nu är det upp till bevis för FC Köpenhamn och Malmö FF, som lottades in i samma Europa League-grupp på fredagen. 

– Vi ser fram emot att ta kampen om att vara Nordens största klubb, säger MFF-mittfältaren Anders Christiansen till Bold.dk

Sist Malmö FF åkte över Öresundsbron för en tävlingsmatch mot FC Köpenhamn var april 2005.

På planen vann danskarna med 2-1, men matchen kantades allra mest av bråkigheter på läktarna, där MFF-anhängare och dansk polis brakade samman. 

Sedan den kaosartade tillställningen i den danska huvudstaden har många år huunit passera, och på båda sidor av Öresund ser man fram emot det kommande derbyt. 

Den danska tidningen BT konstaterar att det rör sig om ett ”hatmöte” och på Twitter har FC Köpenhamn publicerat en video som visar hur spelartruppen reagerar på lottningen. I videon hörs flera av spelarna jubla i samma stund som Malmö lottas in i danskarnas Europa League-grupp.

https://twitter.com/FCKobenhavn/status/1167415570901426176?s=20

”Hoppas vi kan visa vilka som är bäst”

Att det finns flera svenskar i FC Köpenhamn – och danskar i Malmö FF – gör knappast matchen mindre het.

I FCK finns svenskarna Karl-Johan Johnsson, Pierre Bengtsson och Sotirios Papagiannopoulos.

Samtidigt återfinns danskarna Jonas Knudsen, Søren Rieks, Anders Christiansen och mittbacken Lasse Nielsen i Malmös spelartrupp. 

– Det blir ett derby nästan, kan man säga. Jag hoppas vi kan visa vilka som är bäst i Skandinavien, säger Pierre Bengtsson i ett videoklipp som publicerats på FC Köpenhamns Twitter.

– Det blir inte svårt att hitta motivation till den matchen. 

https://twitter.com/FCKobenhavn/status/1167410213848309761?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1167410213848309761&ref_url=https%3A%2F%2Fekstrabladet.dk%2Fsport%2Ffodbold%2Fdansk_fodbold%2Fsuperligaen%2Ffc_koebenhavn%2Fher-er-fcks-modstandere-i-europa%2F7770570

”Malmö vill vara störst i Skandinavien”

En annan som också ser fram emot det stekheta derbyt är MFF-mittfältaren Anders Christiansen. 

Den 29-åriga dansken har en bakgrund i Lyngby BK, vara arena bara ligger några enstaka kilometer norr om FC Köpenhamns hemmaborg Telia Parken. 

– I Malmö finns en rivalitet med FCK. Det finns en historik från tidigare, och man kan märka på våra fans att de inte tycker om FCK. Så det blir fullt tryck i Malmö och bortaläktaren blir säkert slutsåld på Parken, säger Anders Christiansen till den danska sajten Bold.dk

– Det enda som betyder något är två gånger 90 minuter. Både Malmö och FCK kan slå dem bästa på en bra dag och förlora mot dem sämre lag på en dålig dag. Om vi inte har en bra dag så kommer vi förlora, och då spelar det ingen roll hur styrkeförhållandena ser ut. 

https://twitter.com/KgsAC/status/1167409071110205441

En annan som också ser fram emot det stekheta derbyt är den tidigare Malmö-spelaren Pontus Jansson, som numera spelar i engelska andradivisionen Championship och klubben Brentford. 

”Gåshud upp i ansiktet” skriver han på Twitter.

https://twitter.com/PJansson5/status/1167400934235889664

Gruppspelet i Europa League inleds den 19 september. Finalen avgörs den 27 maj i Gdansk, Polen.

När exakt Malmö FF och FC Köpenhamn gör upp klargörs vid ett senare tillfälle.