Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vi får ta tre poäng – så kan de skylla på gräset”

Erdal Rakip under 3-0-förlusten mot Juventus.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Erdal Rakip fanns med när MFF förlorade mot Djurgården i våras.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Förlust med 3-1 uppe på konstgräset i huvudstaden.

Men Erdal Rakip tror på en annan match när Malmö FF och Djurgården ska stångas på Eleda stadion.

– De är bra på konstgräs och vi är bättre på gräs, säger mittfältaren.

Två raka allsvenska poängtapp innebär att Malmö FF halkat ner till en fjärdeplats i tabellen. Bakom lag som Elfsborg, AIK och Djurgården. 

Men redan under lördagen kan tabelltoppen kastas om en aning, när Malmö och Djurgården ställs öga mot öga på Eleda stadion. 

När MFF och DIF ställdes mot varandra i våras blev det en minst sagt övertygande 3-1-seger för stockholmarna.

– Nej, det var vår sämsta match i allsvenskan, säger Erdal Rakip.

– Men det är något vi måste göra mycket bättre och det vet allihopa. Det är bara att gå ut och ta revansch mot dem. Vi vet att vi är starka här hemma. 

Hur mycket påverkar konstgräset?

– De har ju en fördel eftersom de tränar där varje dag. Vi tränar inte på konstgräs varje dag. Men det är inget att skylla på, de är bra på konstgräs och vi är bättre på gräs. Vi får gå ut nu och bevisa det och ta tre poäng. Så får de skylla på gräset.

Under de senaste fem allsvenska omgångarna har Malmö FF bara lyckats samla ihop fem poäng. Utöver en 3-0-seger mot Degerfors har det blivit förlust mot IFK Göteborg (3-2) och oavgjort mot såväl IFK Norrköping (1-1) som Halmstad BK (0-0).

”Måste vinna den här matchen”

Och med tre poäng upp till serieledande Djurgården medger Erdal Rakip att lördagens tillställning är något av en måstematch där hans MFF inte har råd att tappa några fler poäng. 

– Vi måste vinna den här matchen annars drar de i väg. Det är nästan som en seriefinal för oss, vi måste vinna den här matchen för att hänga på där uppe. Det är en mycket viktig match, säger han.

Bland de övriga topplagen i allsvenskan ska Elfsborg på söndag ta sig an krislaget Östersund. Ett drygt dygn senare är det dags för klassikermöte när AIK tar emot IFK Göteborg.

För MFF:s del fortsätter toppmatcherna även efter hemmamötet mot Djurgården. Redan den 22 september vankas nämligen en bussresa upp till Borås för bortamatch mot just Elfsborg. 

– Det är sådana här matcher man vill spela, toppmatcher hela tiden. Det är jättesvåra matcher, man måste vara vaken och ta alla poäng som går att ta. Det är nästan nu det avgörs i ligan under de här matcherna som kommer, säger Erdal Rakip.

”Tar Champions League som en bonus”

Vilka lag tror du kommer göra upp om guldet när vi börjar summera året? 

– Jag tror det är alla de som är där uppe just nu. Det är ganska jämt mellan alla. Jag tror vi är fyra lag som är där just nu, så jag tror vi fyra kommer kriga hela vägen. Det kommer vara jämt hela vägen till slutet.

Till skillnad från alla övriga toppkonkurrenter krigar MFF just nu på två fronter – dels i allsvenskan och dels i Champions League. Så sent som i tisdags blev det en 3-0-förlust hemma mot Juventus och den 27 september väntar nästa Europamatch, borta mot ryska Zenit.

Men för Erdal Rakips del är Champions League-matcherna allra mest en bonus numera. Det huvudsakliga framöver är att göra fina resultat hemma i Sverige.  

– Ja, om du ska ta samma resa igen måste du vinna ligan annars blir det inget Europaspel, konstaterar han. 

– Jag tar Champions League-matcherna mer som en bonus och en erfarenhet. Allsvenskan tar vi först och så är Champions League mer bonusmatcher. 

Lördagens match mellan MFF och Djurgården har avspark klockan 15.00.

TV: SE FLER SPORTNYHETER