Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi fajtas tillsammans mot övriga Europa”

Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson anser att en bättre inhemsk serie hjälper Malmö FF att bli bättre.Foto: BILDBYRÅN
Rikard Norling ledde AIK till SM-guldet 2018.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
FC Köpenhamn har dominerat i Danmark och nått framgångar i Europa.Foto: BILDBYRÅN

Malmö FF siktar på att återta SM-guldet och fortsätta nå framgångar i Europaspelet.

Då välkomnar MFF:s sportchef Daniel Andersson hårdare konkurrens i allsvenskan.

– Jag ser gärna att de andra svenska lagen är bra, då blir vi bättre. Att vi sparrar varandra, säger Daniel Andersson till Sydsvenskan.

Under Daniel Anderssons tid som sportchef i Malmö FF (sedan 2014) har klubben nått stora framgångar både i allsvenskan och i Europaspelet.

MFF har vunnit tre SM-guld, nått två gruppspel i Champions League och i höstas tog man sig vidare till 16-delsfinal i Europa League.

Där väntar storlaget Chelsea i ett dubbelmöte den 14 och 21 februari.

I en intervju med Sydsvenskan om jobbet som sportchef berättar Daniel Andersson att målsättningen för säsongen 2019 är att ta tillbaka SM-guldet (som AIK vann i fjol), pressa Chelsea och nå ett nytt lyckat Europa League-kval i sommar.

På frågan hur högt Daniel Andersson rankar MFF i Skandinavien efter klubbens starka höst säger han:

– Tittar man på Europaspel är vi bäst eftersom vi har gått vidare. FC Köpenhamn är så klart väldigt stora. I Danmark har vi också Brøndby och Midtjylland. Finns även Rosenborg, som är en stormakt i Norge. Här hemma har vi AIK som har kommit jättestarkt och tog SM-guldet förra säsongen, säger Daniel Andersson.

 

Daniel Andersson säger i intervjun att MFF, som omsatte uppskattningsvis 300 miljoner kronor 2018, strävar efter att närma sig lagen ute i Europa och tar belgiska Genk som ett exempel på nivån man vill nå.

Formeln för att lyckas? Att omsätta ännu mer pengar.

– De allra största klubbarna i Europa har en utveckling med transfersummor och löner som accelererar enormt. De springer ifrån oss ännu mer. Därför gäller det att vara med i racet, ta sig ut i Europa och befästa sin ställning. För där finns pengarna. Sedan handlar det om man ska ta risker för att ta de kliven. Det får man överväga.

Allsvenskan mot övriga Europa

Att konkurrenter, till exempel svenska mästarna AIK och IFK Norrköping som rustat i vinter med flera profilvärvningar, blir starkare ser Daniel Andersson som något positivt om MFF och svenska lag ska nå Europaspel mer på kontinuerlig basis. 

– Jag ser gärna att de andra svenska lagen är bra, då blir vi bättre. Att vi sparrar varandra. Vi får fajtas tillsammans mot övriga Europa. Sedan hoppas jag att vi vinner SM-guld varje år, men att de andra klubbarna steppar upp är bra för allsvenskan som produkt, säger Andersson till Sydsvenskan.