Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi är inte färdiga ännu – kan bli mycket bättre”

Foto: ANTON UNOSSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Cupfinal, ett La Liga-lag från gruppspel i Europa och Malmö FF:s första SM-guld på tre år.

Då vägrar Jon Dahl Tomasson sätta betyg på sig själv som  MFF-tränare.

– Vi är inte färdiga ännu, vi kan bli mycket bättre, säger dansken.

Däckad i Covid-19 såg Jon Dahl Tomasson SM-guldet säkras mot Sirius.

Vilket kanske var i grevens tid.

Sedan dess har mer än hälften av spelarna smittats av coronaviruset och trots 2–2 mot Hammarby i söndags är det ett fortsatt sargat MFF som ska avsluta säsongen.

– Vi är i alla nästan fulltaliga i träning nu. Det går i alla fall åt rätt håll, säger Tomasson.

Dansken kom till MFF med uppdrag att föryngra laget, öka speldominansen i allsvenskan och vinna SM-guld.

Det går att argumentera för att Jon Dahl Tomasson har lyckats med alltihop.

Själv vill han inte ge sig själv ett betyg för 2020.

– Den är svår. Den måste andra bedöma vad det tycker, konstaterar Tomasson och fortsätter.

– Jag kan bara säga att för mitt eget vidkommande har det varit en utmanande säsong. Det har det varit för alla klubbar. Vi har tacklat det fenomenalt här i Malmö.

MFF dominerar mer av spelet

Spelmässigt var Jon Dahl Tomassons ambition att få sitt lag ännu mer framgångsrika och aggressiva i den offensiva pressen och i återerövringsspelet.

– Jag tycker att vi har visat upp oss på ett bra sätt med en ny spelprincip. Vi har utvecklat oss under säsongen.

– Vi är inte färdiga, vi kan bli mycket bättre. Men det har varit en riktigt positiv utveckling i de sakerna jag velat se och i sättet som killarna önskar dominera spelet på, summerar Tomasson.

Ett smolk i Malmö FF:s glädjebägare är att klubben inte nådde gruppspel i Europa League. Men Tomasson hyllar ändå sitt lags prestationer på den internationella scenen.

– Jag tycker att vi klarade oss bra i Europa, vi gjorde det riktigt bra i Europa. Vi hade väldig otur som fick möta Granada, med lite tur i påsen kunde den matchen blivit annorlunda. 

Malmö FF:s huvudtränare lyfter gärna blicken och ser över hela säsongen för att summera.

– Vi var i cupfinal, vi vann guld till Malmö för första gången på tre och och vi har långsamt utvecklat ett nytt Malmö. Framtidens Malmö. Vi är på väg någonstans. Andra får bedöma vilket betyg jag ska ha. Men det var mina tankar om jag ska ge en kort resumé av året, säger Tomasson.

Tomasson letar ny medarbetare

Assisterande tränaren Daniel Bäckström meddelade förra veckan att han slutar i klubben för att flytta närmare sin familj i Stockholm.

Rekryteringen efter hans ersättare i Jon Dahl Tomassons stab är i full gång.

–Det är klart att vi har några kandidater vi pratar med och har möten med. Sedan får vi se var vi landar. Det är Daniel (Andersson, sportchefen) och jag som har möten med kommande kandidater.

Vilka egenskaper vill du helst att en ny assisterande ska ha?

– Det är viktigt vilken människa det är. Kvaliteten. Vad den är duktig på. Det är två avgörande saker. Sedan handlar det om hur man kommer in i teamet. Personligheten för mig är viktig, att det det är en person som kan komma in i teamarbete och bidra.

På frågan om Malmö FF blickar i Sverige eller utomlands svarar Jon Dahl Tomasson.

– För mig är det underordnat om det är en svensk eller internationell person. Det är kunnandet och personligheten som är det viktigaste. 

Bland få saker som Jon Dahl Tomasson öppet anmärkt på under året finns storleken på Malmö FF:s trupp. Huvudtränaren har varit tydlig med att antalet spelare bör vara färre till nästa säsong.

- Corona har gjort säsongen utmanande. Inte bara för oss utan för alla lag. För vår del innebar det att spelare som eventuellt skulle hitta andra klubbar fick svårare än normalt att göra det i och med osäkerheten som uppstod.

– Så vi har haft en stor trupp från dag 1 och framåt. Det är det jag menat, att den kan ha varit för stor ibland. Men det beror till stor del på Corona också, säger Tomasson.


Kungarnas klubbar

Här spelar flest skyttkungar