Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vet inte varför – bara känner så”

Hetaste snackisarna från Sevilla inför Sveriges EM-premiär.
Pavle Vagic spelade mittback under samlingen med U21-landslaget.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
I Malmö FF spelar han helst mittfältare.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Mittfältare i ena laget. Mittback i det andra.

Pavle Vagic föredrar två olika positioner – beroende på vilket lag det handlar om. 

– I landslaget spelar jag hellre mittback, men i Malmö vill jag spela mittfältare, säger han.

Fem matcher har det blivit så här långt den här säsongen för Pavle Vagic i allsvenskan, alla som mittfältare. I början av juni var det samling med det svenska U21-landslaget i Falkenberg där Vagic var med.

Han spelade 64 minuter i träningsmatchen mot Finland och 90 minuter i EM-kvalmatchen mot Luxemburg. Båda matcherna som mittback.

– Jag och Poya (red. anm. Asbaghi, tränare) snackade dagen innan uttagningen och han sa att han ville ha mig som mittback, för vi skulle ha mycket boll, han tycker jag är spelskicklig och vill ha mig där, säger Vagic.

”Jag bara känner så”

Han menar själv att han gärna vill ha det så. Mittfältare i Malmö FF och mittback i U21-landslaget.

– Jag vet faktiskt inte varför, jag bara känner så. När jag kom dit så känns det bra att vara mittback och jag vill fortsätta.

Vagic menar dock inte att han gärna spelar mittback i landslaget för att det skulle vara enklare för honom att ta en plats.

– Det är inte så jag ser det, men säkert. Hade jag spelat mittfältare där så hade jag också velat starta så det är inte så jag ser det, säger han.

Det är inte bara en annorlunda position han måste anpassa sig till i landslaget. Även spelet skiljer sig åt.

– I själva mittbacksspelet var det mycket överflyttningar och vi körde inte lika mycket man-man-försvar som Malmö, så det var lite skillnad.

Det dröjde till den femte omgången innan det blev speltid för Vagic i allsvenskan den här säsongen. Då blev det ett inhopp i den 50:e minuten.

Ser en utvecklingspotential

Efter det har det blivit fyra raka starter och 90 minuter.

– Jag tycker ändå att jag fick en bra vår till slut. Jag är ganska nöjd, men jag tycker själv att jag kan mer. Jag ska försöka visa det och utveckla mitt spel.

Vad är det du kan utveckla?

Det är att visa mig mer, ha mer boll, kunna följa med upp i anfallet mer och vara mer kreativ tycker jag, säger Vagic.

Just nu är det EM-uppehåll i allsvenskan och Malmö har passat på att fylla på truppen. Peter Gwargis har värvats in från Brighton, Hugo Andersson och Amel Mujanic är tillbaka från deras låneperiod i Hobro. Dessutom närmar sig Oscar Lewicki en comeback.

För Vagic innebär det två innermittfältare att konkurrera med.

– Det är klart att det blir mer konkurrens när det kommer tillbaka spelare på din position. Men jag kollar inte så mycket på andra, utan jag kollar på mig själv och vad jag kan göra. Sen vill jag spela så klart. 

Den 19 juni spelar Malmö FF träningsmatch mot Elfsborg och den 27 juni väntar Midtjylland. Allsvenskan startar sedan om den 3 juli för Malmö, då väntar Norrköping borta.

I Värnamo har en daglig verksamhet för funktionsnedsatta laddat upp med en egen musikvideo om Sveriges officiella EM-låt ”Flaggan i topp”