Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varnar för allsvensk rival: ”Jag tror de blir farliga”

Se det bästa från Malmös första match
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Malmö FF:s sportchef Daniel AnderssonFoto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Malmö FF jublar efter Isaac Kiese Thelins 0–1 i Wolfsburg.Foto: MICHAEL SOHN / AP TT NYHETSBYRÅN

2020 är Daniel Anderssons sjunde år som sportchef i Malmö FF.

Under den tiden har klubben gång på gång skrivit historia på den europeiska scenen och i kväll kan ytterligare ett sådant kapitel skrivas.

Frågan är dock hur länge MFF kommer att kunna fortsätta skriva historia under Anderssons ledning.

– Det är inget jobb jag kommer att gå i pension på, säger MFF-ikonen om sin framtid som sportchef.

Inför säsongen 2014 tog Daniel Andersson över från Per Ågren som sportchef i Malmö FF.

Bland de första rekrytringarna som sedan gjordes sticker två ut ur mängden.

Åge Hareide och Markus Rosenberg. 

Med de två i spetsen tog sig Malmö FF åtta månader senare in i Champions Leagues gruppspel. Året efter gjorde man det igen.

Under Daniel Anderssons sex fullbordade år som sportchef har Malmö FF tre SM-guld, två Champions League-gruppspel och två Europa League-gruppspel.

Och efter de två CL-gruppspelen 2014 och 2015 skrev MFF ny Europahistoria när man 2018 för första gången gick vidare från ett europeiskt gruppspel, via andraplatsen bakom belgiska Genk i Europa League.

Ett år senare skrevs ytterligare historia när klubben för första gången vann ett gruppspel, i Europa League före i tur och ordning FC Köpenhamn, Dynamo Kiev och Lugano.

MFF kan skriva historia mot Wolfsburg

Nu väntar returmötet mot Wolfsburg i 16-delsfinalen och MFF är ett enda mål från att skriva ny historia under Anderssons ledning.

1–0-seger på Stadion och Malmö FF har för första gången gått vidare från en slutspelsmatch efter gruppspel.

– Att vi är där vi är i Europa League nu är ett tecken på att hela föreningen gjort ett bra långsiktigt arbete de senaste åren. Och visar också att vi hela tiden tittar mot ytterligare utveckling, säger Daniel Andersson som på sitt sjunde år på posten som sportchef fortfarande tycker att jobbet är lika kul.

– Absolut är det det. Det är kul att sätta samman det. Sedan har det inte hänt så mycket just i år. Nu är det mer kontinuitet, vilket också är en del som är väldigt viktig att försöka bygga in, säger Andersson och fortsätter.

– Samtidigt har vi fått tillbaka några unga som vi tror mycket på och Isaac (Kiese Thelin) har kommit in. Men de tidigare åren har det varit mycket större ruljans, som gjort att det på så sätt varit mer påfrestande. Det har varit lite annorlunda i år.

Daniel Andersson på Stadion under en Europa League-matchFoto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

De flesta ligor som värvar från allsvenskan har nu stängda transferfönster, samtidigt kan MFF förstärka fram till allsvenskan startar. Och är beredda att göra det om rätt läge dyker up.

– Det är klart att vi tittar på spelare på alla positioner hela tiden. Sedan är det svårt att ha långa listor, för ofta försvinner spelare. Det är så mycket dagsfärskt vilka spelare som är tillgängliga. Så mycket handlar om tajming och ibland har man taskig tajming och ibland blir det riktigt bra. 

– Det är komplext. Ibland kan en bra spelare vara tillgänglig men vi har inte riktigt plats för honom och så säger man nej, vårt behov förändras och så är han borta. Det går så snabbt. Men man är ständigt beredd.

Hur hanterar ni det, att ni ibland redan har fullt i truppen?

– Ibland tar vi in i förväg. Det är fördelen av att ha lite pengar. Sedan har det i sin tur medfört att vi kanske är lite många just nu för att spelare blivit kvar på ett sätt som vi kanske inte räknat med.

Slitigt att rekrytera tränare till Malmö FF

Är det mindre slitigt för dig när det inte varit så många transfers in och ut?

– Det jobbigaste att göra är en tränarerekrytering, det hade vi i år också. Men då var det kanske bra tajming ur ett personligt belastningsperspektiv att det inte var så många transfers. En tränarrekrytering tar jättelång tid.

Vad beror det på?

– Så som vi gör en tränarrekrytering så träffar vi ett antal kandidater. Och gärna många gånger. Vi sitter och pratar ett par timmar. Så då kan var och en räkna om man träffar några kandidater några gånger och pratar några timmar, transporter till mötena på det, så är det många timmar som läggs ner på att träffa folk. 

– Sedan är det förarbete med research och prat med folk runtomkring som sitter med för oss värdefull information. 

Hur många är några?

– Jag skulle säga tre till fem. Sedan är det kanske någon man bara träffar en gång och andra träffar man minst tre gånger. Jon tror jag att vi till sist träffade fyra gånger och sedan blir det styrelseträffen. Det blir lite tid.

– Sedan i år har jag träffat lite assisterande tränare. Så man har fyllt sina dagar. Vi försöker göra valen så grundade som möjligt. Vi är väldigt noggranna i vårt arbete. Det känns som ett bra sätt att jobba på.

Tuff strid om guldet i allsvenskan

Malmö FF har en rimlig chans att gå vidare i Europa League. Samtidigt har klubben missat SM-guld två år i rad.

Vad säger du om konkurrensen om SM-guldet 2020?

– De andra klubbarna ser också starka ut. Vi får se lite för Hammarby vad det innebär att de tappar Djurdjic. De har fått in Paulinho, vad blir det? Det är olika spelartyper. Så är det tredje året med tränarna som fortsätter bygga med kontinuitet. Jag tror att Hammarby blir farliga, säger Daniel Andersson och fortsätter.

– Djurgården har hållit hyfsat intakt i sin trupp. De kommer att vara med där uppe igen. Det ska bli intressant att se hur de klarar av europaspelet.

Utöver fjolårets etta och trea ser Daniel Andersson ytterligare tre klubbar som kan blanda sig i guldstriden.

– AIK är alltid med och så finns Norrköping och Häcken som är med bakom. Det blir nog att bita i det tror jag.

Daniel Andersson efter SM-guldet 2013Foto: TOMAS LEPRINCE

Vad säger du om klassen på den allsvenska toppen under de här sju åren som du varit sportchef?

– De senaste åren tycker jag att det är många som hakat på tåget och som satsar. Det tycker jag faktiskt. Det känns som att det är fler bra lag och fler lag som är med och slåss om det.

En bit in på sitt sjunde år som sportchef i Malmö FF slår den 74-faldige landslagsmannen fast att det är ett jobb man har en viss tid. 

– Det kräver mycket energi. Och när man inte har det längre är det dags att låta någon annan ta över, säger Andersson och fortsätter.

– Det är inget jobb jag kommer att gå i pension på.

Men slutet i tunneln ser Daniel Andersson inte ännu.

– Nej, än så länge känns det bra. Jag känner att jag har den glöd och den energi som krävs. Sedan om någon ovanför tycker annorlunda och att det finns bättre alternativ för Malmö FF så är det inte min sak. Men från mitt håll ser jag inte slutet ännu, säger Daniel Andersson.

Frågan nu är om hemmamötet med Wolfsburg blir slutet för Europa League-resan 2019/2020.

Eller om det blir starten för ännu en historisk europeisk milstolpe för Malmö FF.

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.