Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Väldigt tragiskt – är en stor förlust”

Jörgen Persson. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Håkan Jeppsson. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Håkan Jeppsson nådde stora framgångar även i bordtennis, både som spelare och ordförande i Malmö FF.

Legendaren Jörgen Persson minns särskilt en finalförlust i Moskva och hyllar Jeppssons bidrag till Pingisligan.

– Det är väldigt tragiskt. Tankarna går naturligtvis till hans närmaste, säger Jörgen Persson.

Under fredagen kom det tragiska beskedet att Malmö FF:s ordförande Håkan Jeppsson hastigt gått bort.

Bland många som sörjer finns den svenska bordtennisfamiljen.

Håkan Jeppsson var i unga år en duktig bordtennisspelare. Han vann två lag-SM-guld med Falkenbergs BTK innan han som 22-åring återvände till Malmö. I den gyllene epoken med världsstjärnorna Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson i spetsen rankades Håkan Jeppsson som femma i Sverige.

– Det är väldigt tragiskt. Naturligtvis går alla tankar till hans närmaste nu, säger Jörgen Persson.

52-årige Persson var fem år yngre men både tränade med och spelade mot Håkan Jeppsson vid flera tillfällen. Han minns särskilt en finalförlust i Moskva 1984.

– Jag fick stryk av honom i gamla Sovjetunionens öppna mästerskap 1984. Han slog mig i finalen. Jag brukade säga till honom att han har ju en titel där. Jag var lite knäckt för det. Jag kunde aldrig få revansch för han slutade kort därpå och satsade på det civila i stället, berättar Jörgen Persson.

– När jag träffade honom pratade vi lite pingis. Det var inte så många som visste om att han har varit en så bra pingisspelare. Han sa det inte så många gånger heller.

Tog han upp den där finalmatchen när ni träffades?

– Nej, det var oftare jag som tog upp den. Men han kom ihåg den.

Borde han fortsatt med pingisen?

– Nej, jag tror han gjorde rätt som satsade på det civila. Han har gjort en fantastisk karriär inom det civila och han kom i en ganska bra generation. Det var kanske det han kände också.

”Han gjorde ett enormt avtryck”

Jörgen Persson lyfter samtidigt fram Håkan Jeppssons betydelse för svensk bordtennis i stort under tiden han var ordförande i MFF:s bordtennissektion.

– Det var han och Mikael Andersson (dåvarande sportchef i Halmstads BTK) bland andra som ville göra Pingisligan proffsigare. De hade väldigt bra idéer, säger Jörgen Persson.

– Håkan var väldigt driven och väldigt ordningssam.

Mikael Andersson, numera sportchef i Svenska Bordtennisförbundet, berättar om hur han och Håkan Jeppsson var med om att starta intresseföreningen Svensk Elitpingis hösten 1996.

– På den tiden var vi ganska långt före andra idrotter att göra en sån grej. Vi gjorde om väldigt mycket kring Pingisligan på den tiden. Vi införde tiebreak bland annat vilket var vi var först i hela världen med, säger Mikael Andersson.

– Vi jobbade ihop två år. Han gjorde ett enormt avtryck på alla oss som jobbade ihop då. Det var jag, Stellan Bengtsson, egentligen alla elitspelare som spelade i Sverige på den tiden berördes av detta.

– På ett sätt var han en idrottens man. Han hade det här oerhörda ledarskapet och drivet som påverkade människor positivt. Grejer hände. Han såg inga hinder, bara möjligheter. Det är en stor förlust för idrotten som helhet. Han blev en stor ledare inom MFF fotboll, men han kunde blivit en av våra absolut största inom idrotten och bordtennisen överlag.

”Tänder ett ljus i dag”

Mikael Andersson beklagar Håkan Jeppssons bortgång.

– Vi inom bordtennisen har tappat en av våra också. Vi måste tända ett ljus i dag inom svensk bordtennis.