Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utsattes för homofobiska glåpord: ”Riktat mot mig”

Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Mjällbys målvakt Carljohan Eriksson fick utstå homofobiska glåpord från läktaren under 0-0-matchen mot AIK. 

– Det är barnsligt och något som borde ligga i det förflutna, säger han. 

Nu håller Mjällby på att diskutera hur de tar saken vidare med AIK och Svensk Elitfotboll (SEF). 

– Vi vill visa att det här inte är okej, säger Mjällbys klubbchef Fredrik Danielsson. 

Carljohan Eriksson vände sig först till Twitter för att vädra sitt missnöje. Tidigt på tisdagsmorgonen skrev 26-åringen att ”det är oacceptabelt” att använda någons sexuella läggning som glåpord. 

”Älskar läktarkultur. Sång, bengaler, hets. Det gör fotboll bättre. Men att ropa homofobiska kommentarer är helt enkelt så jävla underkänt. Att använda någons sexuella läggning som glåpord är oacceptabelt. 2021 människor, vi vet och kan bättre. Vad ska en tonåring som inte än vågat berätta för någon om sin läggning tänka, när hundratals vuxna människor förringar hens människovärde för att de tycker att 'det är ju bara på skoj'?”, skriver han. 

När SportExpressen når Eriksson berättar den Helsingforsfödde målvakten att det från en eller ett antal supportrar på AIK:s läktarsektion skrek homofobiska glåpord på finska. 

– Så det är väldigt tydligt riktat mot mig. Det finns bara en finskspråkig i hela vår trupp, säger han. 

Hur reagerade du i stunden? 

– Den kommentaren i sig blev jag inte förolämpad av. Men jag tycker det är konstigt att folk använder någons sexuella läggning som glåpord. Det är barnsligt och något som borde ligga i det förflutna. 

Eriksson om glåporden: ”Ett samhällsproblem”

Efter matchen berättade Eriksson för Mjällbys klubbchef Fredrik Danielsson om händelsen och fick då frågan om han ville anmäla. 

Eriksson svarade att han inte hade ett behov av att anmäla, men att han nu är glad att klubben tar frågan vidare. 

– Jag tycker det hör till att man ska psyka motståndaren, men att blanda in sexuell läggning eller något sånt, det är något alla vill ta avstånd i från. Det är inte något AIK-klacken står för, det är inte ett AIK-problem det här. Det är ett samhällsproblem.

Fredrik Danielsson berättar att han under morgonen har haft mejlkontakt med AIK och sms-kontakt med Svensk Elitfotboll (SEF) om saken. De ska under dagen ha ett möte om hur de tar frågan vidare. 

– Det är något som vi alla inom svensk fotboll vill ta avstånd i från. Jag vet att AIK känner så och jag vet att SEF känner så. Nu känner jag att vi måste markera att det här inte är okej. Det här hör inte hemma någonstans i samhället, säger Danielsson. 

AIK:s vice klubbdirektör Fredrik Söderberg är av samma åsikt. 

”Självklart ska vi, tillsammans med övriga klubbar, agera för att motverka rasism, sexism och homofobi inom svensk fotboll.  Det finns en upparbetad struktur för detta och det är olyckligt om den inte följs”, skriver han i ett sms. 

AIK:s kritik mot Eriksson tweet

Söderberg säger att de nu har en bra dialog med Mjällby om hur frågan ska hanteras framåt. Men de är från AIK-håll besvikna över att Eriksson vädrade sin kritik på sociala medier först. 

”Homofobiska kommentarer från läktare eller mellan spelare är givetvis aldrig okej. Det har däremot aldrig framkommit till oss i samband med matchen eller det eftermöte som alltid genomförs att några sådana kommentarer har förekommit, vare sig från AIK:s eller Mjällbys supportrar. Det är alla spelares och klubbrepresentanters skyldighet att agera direkt vid sexistiska, homofobiska eller rasistiska uttryck från läktaren eller planen. Det borde spelaren eller klubben ha gjort i stället för att antyda något i sociala medier. Det är helt fel väg att gå och omöjliggör det för oss som klubb att kunna agera om det nu är oss det gäller”

Carljohan Eriksson är självkritisk på den punkten. 

– Jag tänkte inte i morse, utan jag la ut det på Twitter. Det är lite dåligt av mig kanske... Jag borde ha sagt till klubben att jag tänkte lägga ut det. AIK hade velat veta om det innan det kom ut, säger han och fortsätter: 

– Vi är alla i förståelse om hur vi ska gå till väga nu, klubbarna samarbetar kring det och alla tycker att det är något som inte ska hända och som vi tar avstånd ifrån. Ingen av parterna tycker att det är acceptabelt. 

Så slutade matchen mellan Mjällby och AIK

AIK reste till Sölvesborg i hopp om tre poäng – och serieledning. Men Mjällby stod pall för det som AIK visade upp framåt och kom dessutom själva extremt nära att ta ledningen på stopptid i andra halvlek när Mamudo Moro var centimeter från att stöta in 1-0 från nära håll. 

De tappade poängen för AIK innebär att de går upp på 37 poäng och ligger tvåa bakom rivalen Djurgården på sämre målskillnad. Mjällby ligger kvar på negativ kvalplats, tre poäng före Örebro och två poäng bakom Mjällby. 

Det återstår tolv omgångar av allsvenskan.