”Tycker absolut att det skulle kännas orättvist”

Joseph Baffo.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Joseph Baffo.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Halmstads BK riskerar att åka ur allsvenskan.

Samtidigt har lagets försvar varit ett av de bästa i serien – och Joseph Baffo blivit uppkallad till landslaget.

Nu hoppas mittbacken avsluta säsongen vid 17-tiden på lördagseftermiddagen.

– Det är mot en tuff konkurrent men jag tycker att vi visat som lag att vi kan stå emot även de bästa, säger Baffo inför mötet med Malmö FF.

Med en omgång kvar är förutsättningarna glasklara för Joseph Baffo. Degerfors får inte ta fler poäng mot Östersund än vad Halmstads BK gör mot Malmö FF. Då blir det kval där degradering till superettan riskeras.

– Man vill vara i den högsta ligan, det är det vi tränat för hela året och hela förra säsongen. Nu handlar det om att få ut det sista, säger Baffo.

Skulle det kännas orättvist om ni åker ur?

– Jag tycker absolut att det skulle kännas orättvist. Man har fått några tveksamma avgörande domslut mot sig. Men fotbollen är sån, det är inget mer man kan göra. Man säger också att tabellen aldrig ljuger och det ligger väl en stor sanning i det också.

Baffo uttagen i landslaget

För Joseph Baffo har säsongen varit positiv. han är på väg uppåt efter många år med skadeproblem. Häromdagen blev han uttagen i Janne Anderssons landslagstrupp som ska åka på januariturné. 

– Det var min kompis som ringde och gratulerade mig. Jag frågad vad han snackar om. Han svarade att jag blivit uttagen till januariturnén och så skickade han en länk till mig. Jag såg att mitt namn var med och det är skitkul. Det är alltid roligt att bli kallad till landslagssamlingar, det var ett tag sedan. Jag har fått frågan innan men då har det tyvärr inte blivit av på grund av skador och lite annat, säger Baffo.

Har du trots alla problem genom åren alltid fortsatt tro att du ska ta en landslagsplats?

– Hundra procent. Lågan har alltid funnits där, drömmarna har alltid funnits där. Annars hade jag antagligen lagt av med fotbollen för längesen.

– Man har bitit i många sura äpplen, om man säger så, men tanken att lägga ner har aldrig funnits. I slutet på dagen har jag alltid vetat vilken känsla det är att stå ute på planen och spela fotboll. Jag har fått större respekt och uppskattning för själva idrotten, de minnen jag varit med och skapat och de minnen jag fortfarande vill skapa.

Hur långt bort vågar du sikta och drömma? Hur långt kan du nå?

– Den dagen jag slutar drömma är nog den dagen jag lägger av med fotbollen. Jag njuter av min tillvaro och av att kunna spela fotboll.

Tar sikte på Europa

Joseph Baffo vill gärna komma ut i Europa igen. Tiden i Bundesliga 2 med Eintracht Braunschweig gav blodad tand.

– Jag har varit där och nästan kunna ta tag i Bundesliga. Vi sjabblade bort en direktplats 2017/18. Det är klart man fortfarande drömmer om att spela så högt upp som möjligt. Men jag njuter av tillvaron i HBK också. De har gjort väldigt mycket för mig och det uppskattar jag. Jag känner att Magnus, Pelle och hela föreningen har något bra på gång trots att vi kanske inte fått med oss de resultat jag tycker att vi presterat för att kunna få. Vi har en match kvar där vi kommer fortsätta ge allt. I värsta fall har vi två matcher till på oss att försöka säkra kontraktet.