Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvingas bort efter succé: ”Sjuk värld”

Mjällby firar avancemanget till allsvenskan.Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM / TT NYHETSBYRÅN
Efter succéresultat – Kim Svensson tvingas bort som klubbchef.Foto: PRIVAT

Mjällby AIF gör bästa ekonomiska resultatet i klubbens historia.

Då sparkar man mannen bakom lyftet – klubbchefen Kim Svensson, 54.

– Det en sjuk värld. Och väldigt amatörmässigt, säger Svensson.

Efter sanslös framgång 2019, med serieseger i superettan och avancemang till allsvenskan, redovisar Mjällby toppresultat även på ekonomiska sidan.

– Vi har presterat jättebra. Men det tycker inte styrelsen, säger Kim Svensson.

Klubben har kommunicerat internt. I övrig är det locket på när Maif möblerar om i organisationen. 

– Jag fick beskedet i september men klubben har inte gått ut med något. Man har försökt hålla en låg profil om förändringen.

Kim Svensson är en doldis i fotbollssammanhang. Efter att ha haft världen som arbetsfält i 20 år, bland annat i en toppbefattning i Securitas där han arbetade med att köpa bolag, tog affärsmannen plats i Mjällbys styrelse 2017. De två senaste åren har han varit klubbchef.

Den 31 januari tvingas Svensson lämna sitt jobb.

– Det är inte jätteroligt. För vi har presterat fantastiskt på planen – och utanför. Det har gått riktigt, riktigt bra. Vi kommer att göra bästa resultatet i klubbens historia, säger den avgående klubbchefen om succéåret.

Då var det jättekris i Mjällby

För tre år sedan hade Mjällby fyra och en halv miljon i negativt kapital. I år gör man ett plus på ungefär fyra miljoner.

Kim Svensson har varit med på resan när Mjällby förvandlat minus till plus. Därför är han förvånad över beskedet från kubbens styrelse.

Har du fått en förklaring?

– Nej. Det är det värsta, säger Svensson – och fortsätter:

– Jag har full förståelse för att man vill byta och ändra på saker och ting. Men man bör behandla människor med respekt. Det är det minsta man kan begära. 

– Samtidigt är det bara att gå härifrån med högt huvud. Jag är oerhört nöjd med det vi gjort under de här åren jag varit i klubben.

Kim Svensson sågar agenterna

Svensson ser tillbaka på två år där han fått inblick i en värld som skiljer sig från affärslivet utanför Listerlandet.

– Jag har lärt mig mycket. Samtidigt är det en sjuk värld. Dels är det väldigt amatörmässigt på många fronter – och sedan är det hela agentbiten. Det känns inte seriöst, säger han.

– Det skrivs väldigt mycket om agenternas roll. Jag har min klara uppfattning. Det är väldigt få som gör någon nytta och företräder spelarna på ett proffsigt sätt. De flesta är bara lycksökare i branschen – och de gör ingen nytta.

Vad ska du göra nu?

– Ingen aning. Men jag är inte orolig. Jag har ett eget litet bolag som jag kör sidan om. Jag sitter inte i sjön, säger Hälleviksbon.

Mjällby AIK:s ordförande Magnus Emeus säger så här om beslutet att lyfta bort klubbchefen:

– Det är ganska odramatiskt. Kim hade ett kontrakt som gick ut. Vi har valt att inte förlänga. I övrig har jag inte mer kommentarer kring det.