Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tvärnej – då hade han fått bära ut skåpet själv”

Höjdpunkter: Häcken-Malmö
Markus Rosenberg i MFF.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Janne Andersson tog över huvudansvaret i HBK. I dag är han förbundskapten för Sverige.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Janne Andersson.Foto: SVT
Foto: AVDO BILKANOVIC / © BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN / © BILDBYRÅN

Historien om hur Markus Rosenberg och Halmstad BK var nära snuva MFF på SM-guldet är vida omskrivet.

Men inte hur MFF-kaptenen hamnade i Halland.

Nu avslöjar Janne Andersson spelet bakom övergången.

Det är i SVT:s serie ”Gnällbänken” som Janne Andersson berättar hur det egentligen gick till när Markus Rosenberg lånades ut till Halmstad BK. 

Tom Prahl lämnade 2001 HBK för MFF och Janne Andersson tog över huvudansvaret i klubben.

– Tom hade kvar sitt hus i Halmstad de första två åren som han tränade Malmö. Sedan sålde han huset hösten 2003 och eftersom vi kände varandra väl frågade han om jag kunde hjälpa honom att bära några tunga grejer, berättar Janne Andersson i ”Gnällbänken”, enligt SVT.

Hjälpte flytta

Markus Rosenberg sågs då som en talang och huserade i MFF:s B-lag, där han stack ut. Men på grund av en tuff konkurrenssituation slog han aldrig igenom i seniorsammanhang. 

Markus Rosenberg lånades ut till HBK.Foto: CHRISTER JÄRESLÄTT

Janne Andersson ville köpa eller låna Rosenberg, men Tom Prahl var inte säker på om han ville släppa sin anfallare.

– När vi stod där med något tungt skåp så sade jag ”släpper du Mackan eller?” och han svarade ”nja”. Då sade jag att ”då får du lyfta själv”. Det var faktiskt så. Hade han sagt tvärnej hade jag gått därifrån och då hade han fått bära ut skåpet själv, säger Janne Andersson till SVT. 

Nära snuva på SM-guld

Markus Rosenberg gjorde 14 mål och 10 assist för HBK och var sånär att snuva sin moderklubb på SM-guldet. Allt avgjordes i sista omgången när MFF vann och Halmstad kryssade.

– Det avgjordes väl inte där och då mellan mig och Tom, det fanns ju andra personer som skötte förhandlingarna, men det intressanta är att vi ett år senare slogs om SM-guldet med ”Mackan” i en jätteviktig roll hos oss i HBK, säger Janne Andersson i SVT:s ”Gnällbänken”. 

Prognos: Så blir vädret kommande dagar