Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tungt i MFF – men här skiner Beijmo: ”Det är få förunnat”

Felix Beijmo firar ett mål mot Italien.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
I MFF har det dock inte varit lika muntert.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Felix Beijmo har sedan återkomsten till MFF bara fått göra två inhopp, men i U21-landslaget är han given i elvan och under fredagskvällen väntar Luxemburg i EM-kvalet.
– Jag är extremt stolt och glad att återigen vara uttagen. Det är få förunnat. Vi måste vinna mot både Luxemburg och Armenien, säger högerbacken.

Efter bragden i Prag 2015 då svenska U21-landslaget vann EM-guld har det gått motigare. 2017 blev det visserligen ett nytt mästerskap, men väl i Polen blev det respass redan i gruppspelet. 

Förra U21-gänget misslyckades att ta sig till mästerskapet i Italien/San Marino, detta efter en snöplig förlust i sista kvalmatchen mot Belgien hösten 2018.

Nu är det spelarna födda 1998 och senare som ska försöka ta sig till nästa upplaga av U21-EM som inleds i vår i Ungern och Slovenien. 

Sverige har blandat och gett i kvalspelet. Dubbla förluster mot Irland, kross hemma mot Island och förlust borta mot islänningarna samt en överraskande 3-0-viktoria mot Italien är resultat som sticker ut. 

Med fyra matcher kvar är Sverige gruppfyra med fyra poäng upp till kvalplatsen och ytterligare tre pinnar till serieledande Irland som dock har en match mer spelad.

Under fredagskvällen tar Sverige emot Luxemburg på Olympia – en match hemmalaget måste vinna. I bortamötet vann Blågult med 3-0 efter två mål av Jake Larsson och ett av Dejan Kulusevski. 

”Klart vi är i en tuff sits” 

Felix Beijmo har startat samliga matcher i kvalspelet och han vet själv om att det är tre poäng som krävs mot såväl Luxemburg som Armenien i den här samlingen för att en biljett till mästerskapet ska bli aktuellt.

– Vi måste vinna för att kunna knipa en plats i nästa års EM. Vi är väldigt laddade och motiverade. Jag hoppas på två bra resultat, säger Malmöbacken vars landslag i november slutligen ställs mot Armenien på nytt följt av Italien. 

– Vi vet om att vi har tre matcher på raken nu där vi på pappret ska vinna. Gör vi det blir det kanske en helt avgörande match mot Italien. Men klart att vi är i en tuff sits. Det hade varit väldigt mycket bättre om vi slagit Island i förra samlingen, men jag tycker fortfarande att vi har en rimlig chans att gå vidare. 

Att ni slog italienarna med 3-0 senast, hur förklarar du det?

– Vi gjorde en väldigt bra match och vi var bättre än Italien från första minuten. Vi ville verkligen vinna och vi var mer där än vad Italien var. Direkt efter förlusten mot Island ville vi upp på hästen igen och vi hade ett enormt mod i den matchen. Det är något vi kan bygga vidare på nu. 

Båda landslagstränarna borta: ”Verkligen konstigt” 

Sedan förra samlingen har Sverige bytt förbundskapten då Roland Nilsson valde att lämna för IFK Göteborg. Kort innan dess försvann ju även den assisterande tränaren Bartosz Grzelak till AIK. I stället är det Peter Wennberg som är assisterande (var så även i förra samlingen) och Claes Eriksson som tagit klivet från att vara chef för samtliga ungdomslandslagen till att coacha U21-gänget.

– Det är verkligen konstigt att båda tränarna är borta. Det har varit ruljans kan man säga, men det känns ändå väldigt bra med Peter och ”Classe” så det blir nog ingen större förändring. 

Du tror inte att tränarrockaden påverkar er?

– Nej det skulle jag inte säga, säger Beijmo som känt Claes Eriksson i många år.

– Han är ju från BP och det är jag också. Han var förbundskapten för U19-landslaget som jag tidigare var med i. Jag känner honom superbra så det ska bli väldigt kul att jobba med honom. 

”Väldigt viktigt för mig att vara med här” 

Felix Beijmo har haft det tufft sedan återkomsten i MFF. Han skrev på ett treårskontrakt 12 augusti men har sedan dess bara varit med i truppen två gånger – då det också blev två inhopp. Att få vara en tongivande spelare i U21-landslaget boostar högerbackens självförtroende. 

– Det är väldigt viktigt för mig att vara med här. Jag är extremt stolt och glad att återigen vara uttagen. Det är få förunnat och jag har haft turen att ha gjort mig förtjänt av att spela från start i varje match.