Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elfsborg kollapsade efter otroliga scener

HÄLLEVIK. Elfsborg åkte på sin tredje raka förlust när laget föll borta mot Mjällby.  

Sam Johnson gjorde tidigt 1-0 för hemmalaget. 

I den andra halvleken gick Mjällby ifrån till 4-0 samtidigt som Elfsborg fick avsluta matchen med en utespelare i mål efter att Tim Rönning blivit utvisad. 

Målvakten missar nu derbyt mot IFK Göteborg. 

– Det är som det är och vi förtjänar inte mer i dag, säger Tim Rönning.

Elfsborgs målvakt Tim Rönning hade en jobbig dag på jobbet på Strandvallen. I den första halvleken tog han bollen med händerna utanför straffområdet och varnades. Elias Andersson fick chansen att slå en frispark på straffområdeslinjen. Skottet räddades men Mjällby behöll trycket och när bollen åter slogs in i straffområdet landade bollen hos Sam Johnson, som i sin första start för Mjällby, skickade in 1-0 i den 12 minuten. 

Matchen bjöd på ett högt tempo men den Johnsons mål stod sig halvleken ut. 

Avslutade med utespelare i mål

I halvlek ersattes Johnson av Jacob Bergström. Det visade sig vara ett lyckat drag. Bergström hade inte ens varit på planen i tre minuter innan han satte 2-0 för Mjällby.  

Och det skulle bli värre för Elfsborg och Tim Rönning. Joel Nilssons 3-0 såg inte helt otagbart ut och strax där efter rev Elfsborgskeepern ner just Nilsson och fick syna det röda kortet när domaren pekade på straffpunkten. 

– Straffen är ett friläge där jag försöker att komma ut och göra mig stor. Jag själv tycker egentligen inte att jag är på honom tillräckligt mycket för att han ska ramla men det är som det är och vi förtjänar inte mer i dag, säger Rönning. 

Då Elfsborg hade slut på byten fick Jacob Ondrejka ta på sig handskarna och ställa sig mellan stolparna. Han kunde inte göra mycket då Kadir Hodzic rullade in den efterföljande straffen. 

– Jag kollar lite runtom mig och jag har stått lite målvakt på träningar för skojs skull och tycker det är kul att stå i mål på skoj, men det var ingen annan som såg taggad ut på att ställa sig i mål och jag tycker väl ändå att det är helt okej men jag hade ju inte valt att ställa mig om det inte behövts, säger Ondrjeka. 

Sa Tim Rönning något till dig? 

– Han trodde att vi skulle sätta in en ny målvakt så jag tror inte att han tänkte något. 

”Uppträder inte som vi vill”

Matchen slutade 4-0 till Mjällby som därmed skapar lite avstånd ner till nedflyttningsplatserna då man klättrar upp till en 12:e plats. För Elfsborg innebar förlusten att laget nu förlorat tre raka matcher. Laget har nu fem poäng upp till en Europaplats. 

Elfsborgs tränare Jimmy Thelin:

– Mjällby gör mycket bra saker i sitt duellspel, andrabollspel, även genombrottspel. De är bättre än oss i alla initiativtagande i matchen så de får grepp om matchen ganska så tidigt. 

– Vi uppträder inte som vi vill. Vi har fantastiska spelare och ett fantastiskt bra gäng att jobba med men vi har en period just nu mot Östersund, Malmö och Mjällby där vi försvarsmässigt inte har suttit ihop och vi vinner inte de viktiga ytorna som krävs för att vinna matcher. Det är där vi måste titta på oss själva och gå igenom vad som behöver göra. Alla matcher i allsvenskan är jämna och tuffa och är man inte där 100 procent i grunderna så, fortsätter han.

Elfsborg har nu släppt in åtta mål på de tre senaste matcherna och förlorat mot Östersund, Malmö och nu Mjällby. 

– I de matcherna kommer motståndarna till lite för enkelt. Det är där vi måste börja. Det gäller att inte stressa igenom en säsong, det kommer delar som kommer att vara jobbiga över en säsong och där inte allting stämmer men det får inte rinna i väg som det gör just nu. Vi måste samla ihop oss och ta nya tag mot Göteborg, säger Thelin. 

Här näst väntar ett derby mot IFK Göteborg - som kommer att spelas med fulltalig publik. En match som Rönning nu missar. 

–Det känns bedrövligt. Det var en liten misstajmad utrusning som ställer till det, säger Rönning.