Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tung förlust för Kalmar – kan gå mot kvalspel

KalmarFoto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
IFK Norrköpings Andreas Blomqvist jublar med Kalle Holmberg efter att han gjort 1-0 Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Möjligheten att ta medalj är minimal – men IFK Norrköping kan i alla fall vara med och avgöra guldstriden.

I sista omgången väntar Djurgården på Östgötaporten.

För Kalmar FF väntar en helt annan uppgift – att undvika nedflyttning eller kvalspel.

Andeas Blomqvists mål stod sig som matchens enda men Norrköpings 1–0-seger lär sakna större betydelse. Upp till toppkvartetten Hammarby, Malmö FF, Djurgården och AIK är det sex poäng med lika många kvar att spela om.

Den lilla chans som fanns att haka på i den absoluta toppen försvann i takt med att målen trillade in mot Sundsvall före EM-kvaluppehållet. Norrköping räddade till slut 4–4, men med två förlorade gick tåget i kampen om medaljerna och en plats i Europa – via allsvenskan – nästa år.

Det var inte direkt övertända spelare, beredda att springa genom eld och vatten, som klev in på Östgötaporten för näst sista gången i år.

Och klass har ju en fallenhet att förlora mot motivation.

Med den överhängande risken att behöva kvala – eller något än värre – avslutar Kalmar FF serien som om den vore en cupturnering.

Stark halvlek – men ingen utdelning

Tränaren Magnus Pehrsson kunde matcha en elva som tränat tillsammans de senaste två veckorna. Blott 20 gjorda mål den här säsongen förklarar till stor del läget i tabellen. För att få bättre snurr framåt fick Rasmus Elm en roll som släpande anfallare bakom Geir André Herrem och Alexander Jakobsen, lånet från just IFK Norrköping.

När Elm är stark och frisk är han fortfarande en av allsvenskans främsta spelare. De första 45 var han just det – stark och frisk. Ett tungt distansskott över och ett avslut mitt på Isak Pettersson var goda försök, men inte roligare än så.

Mer imponerade var det disciplinerade kollektiva arbetet. Ett Norrköping på trekvartsfart fick inte mycket uträttat.

– Så där som helhet. Vi har alldeles för dålig aktivitet och energi. Det ser ängsligt ut och så vill vi inte ha det, sade managern Jens Gustafsson till C More i halvtid.

Holmberg och Thern tillbaka

Kalle Holmberg, tillbaka efter skada, avlöste Sead Haksabanovic i hemmaanfallet till andra halvlek. Och ibland behövs det inte mer än så. Efter fyra minuter på planen frispelade Holmberg elegant Andreas Blomqvist, som lugnt placerade 1–0 förbi Lucas Hägg Johansson.

Efter två korsbandsskador på lika många år har Blomqvist långsamt jobbat sig tillbaka till sin fulla potential. Målet var hans första för säsongen.

Simon Thern har också missat en hel del fotboll på sistone, men av andra skäl än enbart kroppsliga. Mittfältaren talade nyligen ut om sin ångest. När Blomqvist fick kramp, välkomnades Thern in i gemenskapen med allsång från supportrarna på Curva Nordahl.

Kalmar fick inte den poäng man kom för att ta – och länge förtjänade. Med Falkenberg (hemma på lördag) och sedan Sirius borta i sista omgången har klubben, som spelat allsvenskt i ett sträck sedan 2004, allt i egna händer.

Sett till hur det såg ut över 90 minuter mot Norrköping borde det sluta väl. Tung motgång i slutminuterna: Mittbacken Viktor Elm haltade ut.