MFF:s säkerhetsansvarige Peter Narbe. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNMFF:s säkerhetsansvarige Peter Narbe. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
MFF:s säkerhetsansvarige Peter Narbe. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Tumult efter toppmötet: ”Var livrädda för polisen”

Publicerad

Polisen uppges ha konfronterat MFF-supportrar efter matchen mot AIK.

Nu ska händelsen utredas.

– I dag ska vi gå in och titta på vad som finns i vår kameraövervakning vid supportertorget, säger MFF:s säkerhetsansvarige Peter Narbe.

– Det kan ju mycket väl vara så att det kommer sluta med en polisanmälan mot polisman och då är det svårt för oss att uttala oss innan vi vet vad som har hänt, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Malmö FF spelade hemmapremiär mot AIK och kryssade på måndagskvällen.

Kort efter matchen uppstod bråk på Supportertorget inne på stadion.

Vittnen beskriver ett mindre internt bråk mellan MFF-supportrar och poliser som tog sig in och utdelade slag.

– Det hade varit lite stök mellan två supportrar, men det hade lugnat ner sig. Från ingenstans kommer ett gäng poliser, civilare och med uniform, med dragna batonger, berättar ett vittne för Kvällsposten och fortsätter:

– En tjej som är på väg att gå ifrån situationen, grips om nacken och slängs till marken med huvudet före. Andra blir slagna med batonger. Folk var livrädda för polisen.

Tittar på kameraövervakningen

Nu ska både Malmö FF och polisen granska händelsen.

– Från MFF:s sida ska vi försöka skaffa oss en så klar bild som möjligt. I dag ska vi gå in och titta på vad som finns i vår kameraövervakning vid supportertorget. Och vi ska prata vidare med de inblandade. Det är ungefär där vi är nu, säger MFF:s säkerhetsansvarige Peter Narbe.

Hur allvarlig ser ni på vittnesmålen och det de säger?

– Det är klart att för oss är det jätteviktigt att få en bild av skeendet. Vi kommer kolla på kameraövervakningen i dag och i bästa fall är det någonting. Det är ju så att delar av torget är kameraövervakat men inte varenda punkt. Vi ska börja med att titta på hur mycket vi fått med.

 

FÖLJ DITT LAG I ALLSVENSKAN: Få nyheter skickade i Messenger direkt till telefonen

 

Kommer ni titta på både hur supportrar men även hur polisen beter sig?

– Vi utreder inte polisen men vi vill ha en bild av vad som hänt och därför kommer vi försöka få allas bild, så gott som möjligt. Så att vi kan reda ut vad som hänt.

Varför är det här viktigt för Malmö FF att reda ut?

– För Malmö FF är det viktigt utifrån att personer som är inblandade är våra supporter. Det är viktigt att få reda på. Men det är också utifrån polisens agerande så som det har skrivit om i inlägg. Det är så klart intressant ur vårt perspektiv också så att vi är överens om hur det ska fungera på bästa sätt.

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.Foto: EMIL LANGVAD/TT

Polisen ska undersöka

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford är informerad om händelsen men har i nuläget inte koll på de exakta detaljerna.

– Vi ska också titta mer på det. Vi är inte helt på det klara med vad som hänt och hur händelseförloppet ser ut Så vi ska titta på material och försöka bringa klarhet i det. Vi vet faktiskt inte riktigt vad som hände så därför är det svårt att uttala sig. Det ryktas om att någon ska ha fått slag, är det inte så?

Ja, det gör det.

– Ja, och då är det så att det är för tidigt att prata om det. Vi måste själva gräva lite i det för att kunna få koll på vad som hänt. Det kan ju mycket väl vara så att det kommer sluta med en polisanmälan mot polisman och då är det svårt för oss att uttala oss innan vi vet vad som har hänt. Vi får ge oss till tåls, men vi ska titta på det naturligtvis.

– Vi har ett skeende vid högriskmatcher i fotboll och det är både före, under och efter. Det är inte slut i och med att matchen är färdigspelad och man har åkt hem. Vi går igenom allt tekniskt material för att få reda på vad som hänt på de olika ställena. Det kan mycket väl vara så att det blir efterräkningar på olika sätt, även för polisen, när det har varit konfrontationer av något slag.

 

LÄS MER: Allsvenskan 2018 – spelschema, resultat, tabell. 

LÄS MER: Experternas tips – så slutar allsvenskan 2018. 

Relaterade ämnen
Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag