Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tror inte att någon förutom Jon vet det”

Allsvenska juryn: ”De är fönstrets stora vinnare”
Marcus Antonsson har några tuffa månader bakom sig.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson har valt andra spelare före Antonsson.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Marcus Antonsson.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Marcus Antonsson.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Marcus Antonsson.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Oscar Lewicki och Marcus Antonsson på läktaren.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
1 / 7

Coronakarantänen är över och Marcus Antonsson gör sig redo för sin första match med Stabaek.

Nu berättar anfallaren om relationen med Jon Dahl Tomasson, konkurrenssituationen i Malmö FF, känslorna kring att bli petad och kravet på att bli utlånad.

– Jag kände att jag var tvungen att agera på något sätt, säger Antonsson.

Svensk guldstrid byttes mot norsk mittenkamp.

Malmö FF startar om på måndag borta mot Djurgården efter landslagsuppehållet. Sju allsvenska matcher återstår och Lennart Johanssons pokal står på spel.

Samtidigt har Marcus Antonsson suttit instängd i ett norskt hotellrum och väntat ut sin sex dagar långa coronakarantän. På söndagen hoppas han få starta för den norska tabellnian Stabaek hemma mot Ålesund.

Det har gått drygt två veckor sen Malmö FF meddelade att anfallaren lånas ut under resten av hösten.

– Det är klart att det blir lite besvärligare att lånas ut under en pandemi men nu är jag inne i samhället i alla fall. Jag satt i karantän i sex dagar när jag kom hit. Det är en utlåning och en väldigt kort period så det är inga konstigheter egentligen även om det så klart hade kunnat vara skönt att åka hem under ledigheterna. Men det är som det är. Det viktigaste nu är att jag får spela fotboll, säger Marcus Antonsson.

Antonsson petad i 15 matcher

För så mycket fotboll har det inte blivit den senaste tiden, åtminstone inte matcher.

Sen den 2 augusti har Malmö FF spelat 15 matcher i allsvenskan och kvalet till Europa League. Marcus Antonsson satt på bänken i fem av dem, utan att få hoppa in. I de tio övriga var han inte ens med i truppen.

Vad var det egentligen som hände? Varför gick Antonsson från att vara en given startspelare som högerytter till att många gånger placeras på läktaren av tränaren Jon Dahl Tomasson? Och hur kunde det gå så snabbt? Han har själv ingen aning.

– Jag tror inte att någon förutom Jon vet svaret på det. Jag kände ett väldigt stort förtroende från honom och fick fina lovord när jag gick in i säsongen. Då kändes det som att högersidan var min. Sen blev poängutdelningen för egen del inte optimal och jag fick en liten skada som störde, säger Antonsson.

MFF förlorade cupfinalen

Han återhämtade sig och var på gång igen. I juli gjorde Antonsson assist mot både Östersund och Kalmar för att i efterföljande match göra mål mot Hammarby. Men så kom cupfinalförlusten mot IFK Göteborg. Malmö FF tog ledningen och höll den stor delar av matchen.

– Därför blev det naturligt att det blev mycket försvarsspel för min del. Jag har absolut inga problem med att göra jobbet för laget och i en cupfinal handlar det om att vinna, inte om hur man vinner. Men jag är en spelare som har mina styrkor på offensiv planhalva.

– Efter det åkte jag ur laget. Jag gnuggade på på träningarna men det är en tuff situation när man inte får chans att komma tillbaka, inte få inhopp och visa att man ska spela igen. Men jag höll huvudet högt, jobbade hårt och kände mig vass på träningarna. Till slut blev situationen ohållbar.

Att du inte alltid var en startspelare är väl en sak, men därifrån till att inte ens få inhopp och inte ens få sitta på bänken... Det känns som att det gick väldigt snabbt där?

– Ja, jag vet inte riktigt vad som hände. Delvis är det så klart för att andra spelare gjort det väldigt bra på den positionen. Samtidigt är jag helst central forward, det är där jag är som bäst. Det är också en del i det, att jag hamnat på en position där jag inte är hundra bekväm, speciellt om man inte får kontinuitet. Sen handlar det om matchbilder också. Alla vet att jag gärna går in i djupled bakom backlinjen och vi möter många lag som ligger lågt med backlinjen. Då passar jag kanske inte bäst på en kant. Det är nog många faktorer.

– Eftersom jag återhämtade mig och visade poängform precis innan petningen så tycker jag det är märkligt att jag åkte rakt ur laget och inte fick en chans att ta tillbaka min plats genom inhopp, det har jag aldrig varit med om tidigare. Men det är inga hard feelings.

Antonsson inte bitter

Marcus Antonsson återkommer ofta till att det inte finns någon bitterhet gentemot Malmö FF, lagkamraterna eller tränarstaben.

– Jo Inge Berget är en poängmaskin som gör det hur bra som helst. Sören Rieks och Arnor Traustason är också mer utpräglade kantspelare än vad jag är. Alla har gjort det bra och då blir konkurrenssituationen tuff. Jag unnar killarna deras framgångar, verkligen. Men jag hamnade lite på snedden och var tvungen att fatta ett beslut för att få spela fotboll.

Så det var på ditt initiativ du blev utlånad?

– Ja, det var på mitt initiativ. De ville absolut inte stöta bort mig på något sätt. Jag kände att jag måste spela för att inte hamna väldigt långt efter. Det går inte att få en matchform genom att träna. Du måste spela matcher för att få tajmingen och flowet. Alla blir en vinnare av den här lösningen. Jag får spela matcher och så länge Malmö inte säger att de inte vill ha kvar mig så är jag inställt på att komma tillbaka och då får de en spelare som ligger i fas med de andra, som har spelat matcher.

Var du tvungen att kämpa hårt för att bli utlånad?

– Vi har en trupp som är väldigt bred och konkurrenssituationen är tuff för att vi ska klara av både Europa och allsvenskan. Som situationen blev, med inget gruppspel i Europa, så behövs inte lika bred trupp för att klara av allsvenskan. På så sätt var det kanske bra tajming.

Vad hoppas du kunna uträtta under din tid i Norge?

– Att göra min grej och utgå från en central anfallsposition. Att hjälpa Stabaek, att göra mål och att komma tillbaka till Malmö med bra självförtroende.

Har det funnits någon diskussion i MFF om att du borde användas centralt i stället för på kanten?

– Det blev kantspel redan från starten och det hade kanske funkat bättre med andra matchbilder där jag kunnat gå mer i djupled. Jag har fått en match som forward, mot Kalmar hemma, och där gjorde jag assist. Men nej, det har väl inte funnits några diskussioner kring det. Isaac Kiese Thelin har varit ganska gjuten där framme och han har gjort det bra. Det är ju en annan spelartyp än vad jag är. Vissa tränare föredrar det ena, andra tränare föredrar det andra.

Antonsson hoppas att han i framtiden kan få större nytta av sina spetsegenskaper som djupledslöpare.

– Där tycker jag så klart att jag borde fått visa det från min naturliga position som anfallare precis som jag gjort hela tiden sedan jag anslöt till MFF, inte minst mot högt europeiskt motstånd, men i slutändan är det tränaren som bestämmer.

– Jag har inga tvivel på min kvalitet och min förmåga, det är också viktigt i det här, att man hela tiden tror på sig själv. Sen väljer tränaren andra spelare och då kan man bara gräva ner huvudet och köra på. Jag kan alltid tycka att jag borde spela men i slutändan får man acceptera tränarens beslut.

Här är Eric Larssons version av MFF-hymnen