Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tränarens huvudvärk att välja bästa laget”

Arnor Traustason är redo att ta tillbaka sin startplats i MFF-elvan.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Islänningen har dragits med efterhängsna skador under våren.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Efter att ha gått in och ut ur MFF–truppen är nu Arnor Traustason redo för en ordentlig comeback.

Islänningen är kvitt sina efterhängsna skador och siktar på att ta en startplats i ett Malmö som fått upp ångan på allvar.

– Det är tränarens huvudvärk, inte min, att välja det bästa laget, säger islänningen.

Malmö FF har fått upp farten – tredje raka allsvenskan segern togs mot Hammarby i torsdags och nu väntar ett formstarkt Sirius som under Henrik Rydströms ledning parkerar på en femteplats, tre poäng bakom MFF.

En som varit in och ut ur truppen är Arnor Traustason som under 2019 var en av Malmös bästa spelare. Islänningen har dels genomlidit en hjärnskakning, dels dragits med efterhängsna skador.

– Det har varit massor av små skitsaker som jag inte riktigt kunnat bli av med, men jag är ”fit for fight” och redo att köra sedan i måndags. Jag har ju gått igenom det här tidigare, jag är 27 år gammal så det är inget nytt, säger Traustason.

”Varit väldigt isolerade”

Islänningen berättar om hur han tillbringat tiden utanför fotbollsbubblan under den minst sagt märkliga våren 2020 där i princip allt kretsat kring den globala coronapandemin.

– Eftersom jag bara har min fru och vårt barn här i Malmö, inga andra släktingar, så har vi tre varit väldigt isolerade. De åkte hem för en månad sen och har varit där lika länge för att hälsa på, men annars har man hållit sig mycket för sig själv och varit försiktig i största allmänhet, säger Traustason och fortsätter:

– För mig blev det inte så stor skillnad rent generellt – man har kunnat gå och spela golf, göra lite andra grejer, men man får helt enkelt bara leva med det. Det gäller alla; lyssna på dem som vet och gör som de säger. 

Vilka är de största skillnaderna mellan Sverige och Island?

– Folk på Island har varit och är fortfarande förvånade över hur Sverige gör. Hemma stängdes allt ner väldigt tidigt och det var inte så många coronafall, och i och med att vi följde rapporteringen därifrån väldigt nära så tror jag att vi var lite extra försiktiga i början. Sen kollar man ut, ser att folk rör sig och så anpassar man sig efter det. Samtidigt måste man vara försiktig ändå, säger Arnor Traustason.

”Var svårt i början”

En tredjedel av årets allsvenska är spelad – nyförvärven Isaac Kiese Thelin och Ola Toivonen har sakta men säkert fasats in i Jon Dahl Tomassons spelsätt och varit starkt bidragande till att MFF hänger på IFK Norrköping i toppen av tabellen. Arnor Traustason hyser stort förtroende till sig själv och förmågan att sticka ut i den stenhårda konkurrensen.

– Jag tror på mina kvalitéer och vad jag kan bidra med till laget, det tror jag att alla andra också gör. Det är upp till tränaren – det är hans huvudvärk, inte min, att sätta ihop bästa möjliga elva av alla duktiga spelare vi har i MFF.

Islänningen utvecklar också resonemanget kring att förbereda sig för en serie som ingen visste när den skulle starta.

– Det var faktiskt svårt i början i och med att det inte fanns något tydligt mål att sträva efter, vilket gjorde att man fick lägga extra fokus på att hålla sig motiverad mentalt. Nu är det match var tredje dag och fokus på den specifika matchen. Det låter jättetråkigt att behöva använda den klyschan om ”en match i taget”, men det är verkligen så det är med tanke på spelschemat. 

Och publikfrånvaron?

– Ser du dig själv och ska du vara i toppen av allsvenskan så måste du kunna hantera en sådan här situation också, även om den inte är normal på något sätt. Allt handlar om att anpassa sig och jobba efter det, vilket jag tycker att vi har gjort väldigt bra, säger Traustason och fortsätter:

– Vårt jobb är inte bara att spela fotboll, utan också väldigt mycket mentalt arbete. Du måste kunna stänga ute alla störningsmoment för att kunna prestera på bästa sätt, även om tankarna vill hamna lite längre fram i matchkalendern.