Tim Sparv: ”Allsvenska klubbar har hört av sig”

Tim Sparv är kapten för det finska landslaget.
Foto: BILDBYRÅN
Tim Sparv i duell med Malmö FF:s Sören Rieks i Europa League-kvalet 2018.
Foto: BILDBYRÅN

Finska landslagets och FC Midtjyllands lagkapten Tim Sparv letar ny klubb.

Nu berättar han att en flytt till Sverige är aktuell.

– Allsvenska klubbar har hört av sig, säger Sparv.

I tisdags blev det officiellt att Tim Sparv och danska mästarna Midtjylland inte förlänger det kontrakt som löper ut i sommar. Söndagens hemmamatch mot Ålborg blir därför 33-åringens sista för klubben som han representerat i sex säsonger.

– Det är förstås många känslor som kommer upp till ytan en sådan här vecka, säger Sparv.

– Både för mig och för klubben är det rätt tidpunkt att gå skilda vägar. Jag har haft det helt fantastiskt i den här klubben. Om man stannar sex år i en klubb så är det ett tecken på att man har haft det bra både på och utanför planen.

Sparv öppnar för allsvenskan

Under sin tid i Midtjylland har Sparv vunnit danska ligan tre gånger, cupen en gång och spelat i Europa League mot lag som Manchester United och Napoli.

– Det är stora minnen som man kommer ta med sig i graven. Vi har gått från att vara en irriterande granne på Jylland till att utmana de största klubbarna i landet. Men efter sex år känner jag att det är dags för en ny miljö, att se något annat, inte bara för att utveckla mig som fotbollsspelare utan även som människa. Nyfikenheten i mig tänker ett steg längre. Den dagen jag lägger skorna på hyllan vill jag ha så många erfarenheter som möjligt i bagaget för att vara redo för en karriär som tränare.

Tim Sparv firar ett mål mot Malmö FF i Europa League-kvalet 2018 men MFF slog så småningom ut danskarna.
Foto: BILDBYRÅN

Vad händer nu?

– Allt är intressant. Jag är väldigt ödmjuk inför den situationen jag står i. Jag är tacksam för alla klubbar som hör av sig, jag vet att det är en ekonomiskt tuff sits för många klubbar ute i världen och att det medför en försiktighet.

Är allsvenskan intressant?

– Jag skulle inte ha någonting emot Sverige och allsvenskan. Det är helt säkert intressant.

Och hur ser de allsvenska klubbarnas intresse för dig ut?

– Allsvenska klubbar har hört av sig.

Är det allsvenska klubbar på toppnivå?

– Haha, jag vet att du gärna vill att jag ska vara mer specifik men det här är tyvärr allt du får.

Hur ser du på allsvenskans kvalitet?

– Jag är ingen allsvensk expert på det sättet men jag försöker följa med. Jag har ju spelat med många svenskar här i FC Midtjylland och brukar fråga dem lite. Men jag kan inte jämföra ligorna på det sättet för jag vet inte.

Vill vara kvar i Europa

Tim sparv har under karriären spelat för engelska Southampton, svenska Halmstads BK, finska VPS, nederländska Groningen, tyska Greuther Furth och danska Midtjylland. När karriären nu fortsätter för den defensivt starka mittfältaren, som också kan spela mittback, blir det troligtvis någonstans i Europa.

– De exotiska alternativ som finns, känns just nu inte som reella alternativ. Jag stänger inga dörrar men skulle föredra att vara kvar i Europa fram till EM nästa sommar. De klubbar som visat intresse kommer främst från Skandinavien så det kanske ger en fingervisning om vart det lutar.

Tim Sparv spelade för Halmstads BK 2007-2009. Här i duell med Helsingborgs IF:s Henrik Larsson.

Motiverad av EM

Förr eller senare kan Sparv tänka sig att ge sig längre ut i världen för att spela fotboll men just nu är tryggheten i Europa viktig. Han är lagkapten i det finska landslaget som nästa sommar, för första gången någonsin ska spela EM.

– Det är något som motiverar mig i vardagen. Man ska inte utgå från att man är självskriven i truppen bara för att man är kapten nu. Jag kommer göra allt för att hålla mig på tårna och vara så bra förberedd som möjligt. Det är klart att jag tar in det i beräkningarna också när jag gör mitt val. De möjliga äventyr som finns kanske jag lämnar till efter EM.

Hur länge till fortsätter du spela?

– Just nu har jag inga planer att lägga skorna på hyllan. 

Tim Sparv har länge varit en del av det finska landslaget. 2009 mötte han Sverige och Ola Toivonen.
Foto: BILDBYRÅN