Dino Islamovic sköt TFF till allsvenskan. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNDino Islamovic sköt TFF till allsvenskan. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Dino Islamovic sköt TFF till allsvenskan. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Salif Camara Jönsson firar Islamovics mål. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNSalif Camara Jönsson firar Islamovics mål. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Salif Camara Jönsson firar Islamovics mål.  Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Tillbaka! Trelleborg klart för allsvenskan

Publicerad

Trelleborg spelar allsvensk fotboll 2018.

Efter sju svåra år är den klassiska föreningen tillbaka – tack vare ett drömmål av Dino Islamovic.

– Jag har varit med på resan neråt. Och nu är vi är! Tre år sedan ettan. Det är helt sjukt, säger Kristian Haynes i C More.

2010 stod Trelleborg för en riktig succésäsong. Sveriges sydligaste allsvenska lag slutade högt upp i tabellen. Trelleborg skrällde till sig en femte plats med spelare som Fredrik Jensen, Andreas Drugge, Joakim Sjöhage, Marcus Pode och Viktor Noring i truppen som tränades av Tom Prahl. Men sedan började sju svåra år. Laget åkte ur allsvenskan året där på. Stjärnorna slutade eller drog vidare. 2014 spelade laget för sin överlevnad i division ett södra. Faktum är att Trelleborg var fem mål från det nedre strecket i Division 1 Södra 2014. 

Snötungt kvalspel

Tre år senare kan vi välkomna skåningarna till allsvenskan. Trelleborg slutade trea i superettan bakom Dalkurd och Brommapojkarna. I kvalspelet väntade Jönköpings Södra. Efter att ha besegrat smålänningarna hemma med 2-0 väntade en kvalrysare på bortaplan. Samtidigt som ett snöoväder vräkte ner över västsverige skulle det spelas för allsvenskt spel på Stadsparksvallen. 

Jönköpings Södra behövde göra tre mål mot Trelleborg för att hänga kvar i allsvenskan  När domaren blåste i gång matchen på ett snötungt Stadsparksvallen stod det klart att J-Södra tänkte försöka. De grönklädda satte full fart från start och prickade virket både en och två gånger innan de lyckades få in 1-0 genom Robert Gojani. 

Islamovic med drömmål

Efter ett längre spelavbrott i första halvlek la domaren Stefan Johannesson till 5 minuters tilläggstid. När tillägstiden nästan var slut och Jönköpings Södra såg ut att gå mot pausvila med ledning slog Dino Islamovic till.

LÄS MER: Skräckbilderna – Cajtoft skriker ut sin smärta

Efter en återerövring nära straffområdet böjde Islamovic vackert in kvitteringen för Trelleborg. Ett riktigt drömmål – men ett mardrömsmål för J-Södra.

– Det är definitivt det viktigaste målet. Än så länge, säger Dino Islamovic i C More.

– Dino har en jävla matchvinnarmentalitet och vinnarskalle från sina unga år, säger Trelleborgs tränare Patrick Winqvist.

Islamovic sprang direkt ner mot J-Södras hemmaklack och höll händerna upp mot öronen för att avsluta med att hålla upp något som såg ut som tre fingrar mot publiken. Ett antal som råkar vara lika många mål som Jönköpingslaget behövde göra för att hänga kvar i allsvenskan. 

Winqvist: "Vi förtjänar det här"

Men Trelleborg lyckades hålla undan andra halvlek blev mållös och Trelleborgs spelare kunde skrika ut sin glädje efter slutsignal.

– Jag har varit med på resan neråt. Och nu är vi är! Tre år sedan ettan. Det är helt sjukt, säger Kristian Haynes.

– Alla ska ha en eloge runtomkring föreningen också. Nu blir det fest!

– Ett mål betyder så mycket i fotboll, säger Trelleborgs tränare Patrick Winqvist.

– Vi förlorar inte någon av matcherna. Vi är värdiga det här.

I andra änden av känslospektrat fanns Jönköpings Södras tränare Jimmy Thelin. Efter två år är den allsvenska resan nu slut.

– Det känns tungt såklart. Tankarna går även till Anton Cajtoft. Det ser tyvärr inte bra ut, säger Jimmy Thelin.

"Jag gjorde korstecknet - och bad till Gud"

Trelleborgs målvakt, Marko Johansson, berättar om den känlomässiga resan efter att slutsignalen gått på Stadsparksvallen. 

– Det är otroligt, det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag har alltid haft det som en dröm, att kliva upp i allsvenskan, speciellt efter att min tid i Malmö FF där vi var i allsvenskan. Att göra det med Trelleborg är obeskrivligt, säger Johansson.

Kan du ta oss igenom matchen och den där hektiska första halvleken?

– Tills vi fick målet var Jönköping Södra betydligt mycket bättre. Jag får göra ett par riktigt svettiga räddningar, jag hade lite flyt med stolparna, men det måste man ha, säger han.

– När J Södra får målet blir det som en käftsmäll, då var det dags att rycka upp sig. Det gör vi, vi kvitterarde direkt efter. I den andra halvleken hade J Södra inget alls, de skapade knappt något. Vi hade full koll.

Vilken räddning var svettigast?

– Nicken som gick mot krysset, var svettig. Men sen måste jag säga att stolparna räddade mig, det är underbart. Det måste man..

Johansson fortsätter:

– Jag brukar inte gå till kyrkan. Men i dag innan match gjorde jag korstecknet, och hoppades att Gud skulle hjälpa mig, och det gjorde han. Det gjorde han.

Vad tänkte du när Dino Islamovic smekte in 1-1?

– Jag har känt Dino sedan långt tillbaka, vi spelade ihop i Malmö FF. Jag vet vad han kan och gör för, när han väl gjorde målet var det bara att springa till fansen. Jag vet inte ens vad jag gjorde.

Målvakten passade även på att tala om tränaren, Patrick Winqvist, betydelse.

– Otroligt mycket. Många tror att han är speciell bara för att han står på matcherna med sin T-shirt, men det är en mycket bra tränare. Jag vet vad han går för, han är väldigt duktig. Vi har gjort detta tillsammans, vi vann U17-SM i MFF ihop och nu får vi fira detta också. 

Islamovic: "Inte omöjligt att stanna kvar i Trelleborg"

Dino Islamovic efter matchen:

– Det känns fantastiskt. Vi har jobbat för detta hela året, nu har vi klarat det, vilket är helt otroligt, säger Islamovic.

– Vi var lite illa ute ett tag. Det var ganska tungt när vi fick ett mål mot oss, men vi kom tillbaka snabbt.

Vad säger du om målet?

– Vi har snackat mycket om att jag ska skjuta mer utanför straffområdet. Det är ett avslut som jag tränat på jävligt mycket, att försöka få in den i bortre, det var kul att den satt i mål i en sådan viktig match. 

Vad säger du om din framtid i klubben?

– Haha. Jag vette fan. Jag ska njuta men sedan får vi se. Det är inte omöjligt att stanna i Trelleborg heller, jag trivs bra här och tränaren Patrick Winqvist har varit fantastiskt mot mig. Patrick tror på mig och har visat det hela tiden. Samma med lagkamraterna.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag