Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Till slut gick det riktigt åt helvete"

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Tobias Eriksson. Foto: Bildbyrån

Karolinska institutet visar alarmerande siffror om utbredda spelproblem bland landets elitidrottare.

Kalmar FF:s Tobias Eriksson är inte förvånad över siffrorna. Han vet själv hur enkelt det är att hamna i missbrukandet – och hur svårt det är att ta sig ur det.

– Till skillnad från alkohol och narkotika är det här ett missbruk som varken luktar eller syns och man blir väldigt bra på att dölja att man har problem, säger han till DN.se.

En tiondel av männen som spelar Hockey, fotboll, basket eller innebandy på högsta nivå är även problemspelare när det handlar om att satsa pengar.

DN.se har tagit del av en undersökning gjord av Karolinska institutet. Den visar att spelandet om pengar är stort bland idrottsmännen och att många ligger i riskzonen för att utveckla spelmissbruk.

Tobias Eriksson, mittfältare i Kalmar FF och med landskamper i bagaget, har varit öppen med hur han själv fastnat i missbruket och hur han tagit sig ur det. För DN beskriver han hur situationen var ”en liten snöboll som kom i rullning och till slut gick det riktigt åt helvete”

Han är oroad över siffrorna som Karolinska institutet tagit fram, men han är inte förvånad.

– En elitidrottare har inget vanligt nio-till-fem-jobb. De flesta har mycket tid över och dessutom är en medellön i allsvenskan betydligt högre än en vanlig lön. Sedan är det ju så att man får en viss form av kick och sorts belöning när man tävlar och vinner matcher. Den där belöningen är ständigt närvarande i en idrottsmans hjärna och då kanske man söker den även på andra ställen. Kombinationen tror jag gör att vi löper större risk än andra, säger Eriksson till DN.se.

Tobias Eriksson kom ur spelmissbruket

Tobias Eriksson spelade på trav, Stryktipset och Oddset. Insatserna blev högre och högre. Efter en förlust på fotbollsplanen kunde mittfältaren söka tröst i att spela på andra matcher. För att finansiera sitt spelande lånade han pengar.

Till slut var situationen ohållbar. Då berättade han om problemen för sin familj och för sin klubb Kalmar FF.

– Jag kände inte att jag orkade fortsätta själv. Att gå och bära på något sånt här och hålla uppe en fasad om att allt är bra är extremt påfrestande psykiskt. Sedan kände jag att jag måste få hjälp med att strukturera upp min ekonomi, säger Eriksson till DN.se.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!