Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅNFoto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
 Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Tobias Eriksson. Foto: BildbyrånTobias Eriksson. Foto: Bildbyrån
Tobias Eriksson. Foto: Bildbyrån

"Till slut gick det riktigt åt helvete"

Publicerad

Karolinska institutet visar alarmerande siffror om utbredda spelproblem bland landets elitidrottare.

Kalmar FF:s Tobias Eriksson är inte förvånad över siffrorna. Han vet själv hur enkelt det är att hamna i missbrukandet – och hur svårt det är att ta sig ur det.

– Till skillnad från alkohol och narkotika är det här ett missbruk som varken luktar eller syns och man blir väldigt bra på att dölja att man har problem, säger han till DN.se.

En tiondel av männen som spelar Hockey, fotboll, basket eller innebandy på högsta nivå är även problemspelare när det handlar om att satsa pengar.

DN.se har tagit del av en undersökning gjord av Karolinska institutet. Den visar att spelandet om pengar är stort bland idrottsmännen och att många ligger i riskzonen för att utveckla spelmissbruk.

Tobias Eriksson, mittfältare i Kalmar FF och med landskamper i bagaget, har varit öppen med hur han själv fastnat i missbruket och hur han tagit sig ur det. För DN beskriver han hur situationen var ”en liten snöboll som kom i rullning och till slut gick det riktigt åt helvete”

Han är oroad över siffrorna som Karolinska institutet tagit fram, men han är inte förvånad.

– En elitidrottare har inget vanligt nio-till-fem-jobb. De flesta har mycket tid över och dessutom är en medellön i allsvenskan betydligt högre än en vanlig lön. Sedan är det ju så att man får en viss form av kick och sorts belöning när man tävlar och vinner matcher. Den där belöningen är ständigt närvarande i en idrottsmans hjärna och då kanske man söker den även på andra ställen. Kombinationen tror jag gör att vi löper större risk än andra, säger Eriksson till DN.se.

Tobias Eriksson kom ur spelmissbruket

Tobias Eriksson spelade på trav, Stryktipset och Oddset. Insatserna blev högre och högre. Efter en förlust på fotbollsplanen kunde mittfältaren söka tröst i att spela på andra matcher. För att finansiera sitt spelande lånade han pengar.

Till slut var situationen ohållbar. Då berättade han om problemen för sin familj och för sin klubb Kalmar FF.

– Jag kände inte att jag orkade fortsätta själv. Att gå och bära på något sånt här och hålla uppe en fasad om att allt är bra är extremt påfrestande psykiskt. Sedan kände jag att jag måste få hjälp med att strukturera upp min ekonomi, säger Eriksson till DN.se.

Relaterade ämnen
Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag