Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Telefonsamtalet bakom Malmö FF:s Rösler-succé

Hareide på föreläsning hos Supporterhuset.
MFF har just slagit ut Sparta Prag ur CL-kvalet 2014. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Hareide Champions League-jublar med Markus Rosenberg. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Uwe Rösler gör supersuccé som tränare för Malmö FF.

Avgörande på vägen dit blev ett samtal till mannen som två år i rad tog MFF till Champions League.

– Jag sade att det var helt rätt, säger Åge Hareide.

Under två år i Malmö FF skrev Åge Hareide historia med ett SM-guld, två gruppspel i Champions League och en halvmiljard inspelade kronor åt klubben.

På torsdagen var den norske tränaren – i dag förbundskapten för Danmark – tillbaka i Malmö för att prata om sin nya bok "Åge Hareide - ett fotbollsliv" hos Supporterhuset, en ideell förening för MFF-supportrar.

Och även om Hareides framgångar i Malmö nu är tre år gamla så finns norrmannens inflytande kvar i MFF.

Att den nuvarande succétränaren Uwe Rösler anställdes av Malmö FF föregicks av goda vitsord från Åge Hareide.

– Daniel Andersson ringde mig under processen när det höll på och rekrytera, säger Hareide till Kvällsposten innan sitt föredrag.

– Klubben ville kolla vilken typ av person Uwe är och jag kände honom sedan hans tid i Norge och eftersom vi båda spelat för Manchester City och träffats vid sammankomster där.

Imponerad av Uwe Rösler

Hareide tvekade inte ens sekund i sitt omdöme om tysken.

– Jag sade att det var helt rätt. Att han har den erfarenhet och den personlighet som krävs för att nå framgång med Malmö FF, säger Hareide.

I dag är det Uwe Rösler som för vidare den succé Åge Hareide nådde i MFF. När Åge Hareide 2010 tog över Viking Stavanger var det efter att Rösler tränat klubben i tre år.

– Han var riktigt omtyckt i Viking. Han är en renhårig man med stor erfarenhet, säger Hareide som är imponerad över tyskens halvår i Malmö.

– Jag var på Stadion och såg matchen mot Besiktas. Det kändes som när vi spelade Champions League, både med inramning och prestation.

Hareide tror MFF kan slå Besiktas

På en fråga från publiken om vad Åge Hareide tror krävs för att Malmö FF nästa vecka ska bortabesegra Besiktas och gå vidare från Europa Leagues gruppspel svarar norrmannen skämtsamt.

– Jag var dålig på att vinna de sista matcherna. Jag var bättre på att vinna den första på hemmaplan.

Båda Champions League-åren under Hareides ledning vann MFF sin första hemmamatch i gruppspelet.  2014 mot Olympiakos och 2015 mot Shakhtar Donetsk.

 – Det jag kan säga är att om de  åker ner till Istanbul och vinner där är det en jätteprestation. Det är matchformen jag tänker på. Allsvenskan är över sedan länge och det är långt mellan matcherna.

Malmö FF är just nu i Marbella och laddar inför gruppspelets avgörande match, precis som under Hareide 2015. Då avslutade MFF med en 0–8-förlust mot Real Madrid på Santiago Bernabeu.

– Nu har de i alla fall spelat en match i Spanien. Jag vet inte om det var kockarna på hotellet de mötte eller vad det var, men de har fått viktiga minuter i alla fall, säger Hareide med ett leende.

Norrmannen tycker dock inte på något sätt att Malmö FF är slaget på förhand.

– Besiktas är inte ett så bra lag. I hemmamatchen var Malmö FF det bättre laget. Det är trycket runtomkring där nere som är speciell, säger Åge Hareide.

 

Läs mer: Seger för MFF i genrepet inför Europa League-rysaren