Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Talangen får chansen – hyllar rutinerade HIF

Max Svensson. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Helsingborgs IF:s tunga segrar mot Norrköping och Hammarby har förklarats med rutin och erfarenhet.

Men där bakom finns talang redo att explodera.

Först i ledet?

Max Svensson.

– Det här laget är en perfekt plats att utvecklas på, säger den offensive mittfältaren.

Frågan är om en allsvensk nykomling någonsin haft så mycket erfarenhet och rutin i sin trupp som Helsingborgs IF 2019.

Andreas Granqvist, Wanderson, Alexander Farnerud, Rasmus Jönsson, Pär Hansson och Markus Holgersson.

Faktum är att få allsvenska klubbar överhuvudtaget kan matcha den rutin från större sammanhang som HIF mönstrar 2019.

Men laget består inte bara av äldre rutinerade spelare med internationell erfarenhet utan också av yngre lokala talanger som ska vara en viktig del av den rödblå allsvenska framtiden.

Sedan Pär Hansson skadats vaktar exempelvis 21-åriga Kalle Joelsson med IF Lödde som moderklubb HIF:s mål och mot Hammarby gjorde Max Svensson, 20, allsvensk debut från start.

Den offensive mittfältaren har Teckomatorp som moderklubb, kom till HIF redan som tolvåring och har under åtta år i klubben formats till allsvensk startspelare.

– Det här är mitt första riktiga allsvenska A-lagsår. Jag trivs väldigt bra i HIF, skrev på nytt kontakt inför säsongen och känner att jag utvecklas på ett bra sätt här, säger Svensson.

Succé för Svensson i superettan

När HIF vann superettan i fjol startade Max Svensson 28 matcher, hoppade in i två och gjorde nio mål.

Inför allsvenskan 2019 har konkurrensen i truppen hårdnat ytterligare och Svenssons start mot Hammarby kom efter att Andri Bjarnason tvingats lämna återbud på grund av skada.

– Jag ser konkurrensen som positiv. Förra året var det inte på samma sätt, då kände jag att jag kunde träna kontinuerligt och sedan få spela på helgen. Nu är det en annan situation, vi är fler spelare på varandras positioner, säger Svensson som dock ser en stor fördel i att vara en ung spelare på väg upp i en rutinerad trupp.

– Jag har mycket att lära från de äldre och över en 30 matcher lång säsong så kommer min speltid att komma. 

Hur ser din relation ut med de äldre erfarna spelarna i truppen?

– Det är klart man får råd. Även om exempelvis "Granen" (Andreas Granqvist) har en helt annan position på planen så har han massor med saker att komma med och hjälpa till genom att dela med sig av.

– Sedan är Wanderson nog den jag pratar mest med, han har samma position och mycket råd och erfarenheter som jag har nytta av.

Wanderson som läromästare

Trots att Svensson och Wanderson kan ses konkurrenter om en plats i startelvan så är det samarbete som präglar deras relation och brassestjärnan är snabb att hjälpa Svensson att utvecklas.

– Det är verkligen så. Jag har aldrig sett honom bli arg, det är alltid ett smajl och positiv inställning, säger Max Svensson.

Wanderson. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Genom åren har massor med spelare gått den väg som Max Svensson nu vandrar, från HIF:s ungdomslag, upp i A-laget och vidare ut mot Europa.

Varje dag ser Max Svensson levande exempel på det i exempelvis Andreas Granqvist, Rasmus Jönsson och Pär Hansson.

– Vi (HIF) har jättebra ungdomsled, de har kolla på regionen och småklubbarna som finns här och bra relationer till dem. Sedan är det jättebra tränare i HIF, det tror jag är förklaringen till att så många bra spelare utvecklats här, säger Max Svensson som också hyllar stämningen i dagens A-trupp.

– Som alla vet har vi stort åldersspann mellan yngst och äldst, men också många hemvändare där man känner varandra som tidigare. Det gör att det finns bra relationer som spritt sig. 

Och för er som är yngre?

– Det har verkligen inte varit några uppdelningar mellan yngre och äldre på det sättet. Jag har varit i a-laget i tre år och efter träningar sitter vi och snackar och käkar lunch helt blandat och olika dag för dag. Sammanhållningen blir bara bättre och bättre, säger Max Svensson.

Max Svensson jublar med sitt HIF under sista säsongen i superettan. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

5 HIF-talanger som tagit klivet ut i Europa

Andreas Granqvist - mittback

Kom från Påarp som 14-åring, A-lagsdebuterade under Peter Swärdh och såldes så småningom till Wigan i PL. Gick vidare till Serie A, ryska Krasnodar och svensk VM-kapten.

 

Erik Edman - ytterback

Plockades in från småländska Habo som 15-åring, debuterade under Reine Almqvist och såldes till italienska Torino. Spelade sedan bland annat för Tottenham i PL och gjorde 57 landskamper för Sverige.

 

Marcus Lantz - innermittfältare

Kom från Bromölla och var med och vann HIF:s första SM-guld på 57 år då man under Åge Hareide tog titeln 1999. Lantz såldes till Torino och kom senare att spela sex år för Hansa Rostock innan han 2007 återvände till HIF.

 

Rasmus Jönsson - anfallare

Kom från Viken som tolvåring och debuterade i A-laget under Bosse Nilsson med ett inhopp i den allsvenska premiären mot Sundsvall (3–0) 2008. Såldes på sommaren 2011, då HIF senare vann SM-guld, till tyska Wolfsburg. Nu tillbaka i HIF.

 

Alex Timossi Andersson - anfallare

Stor talang som kom från Stattena som tolvåring. Debuterade som 16-årig högstadieelev för HIF i superettan 2017. Gjorde två mål på 18 matcher den säsongen. Nu i Bayern Münchens U19-lag.

Läs mer: ”HIF förtjänar sin plats i toppen av allsvenskan