Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talangen debuterade för MFF: ”Jag blev lite pirrig”

Markus Björkqvist gjorde sin allsvenska debut för Malmö FF.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
17-åringen fick knappa tio minuter mot Mjällby AIF.
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Markus Björkqvist skrev A-lagskontrakt i juni.

En månad senare kom den allsvenska debuten för honom.

– Det blev lite nervöst, säger han.

17-åringen kom från Bara GIF till Malmö FF som elvaåring. Två år senare fick han beskedet att han inte platsade i ungdomslagen och gick till Husie IF. Som 15-åring var han tillbaka i himmelsblått och i söndagens match mot Mjällby AIF kom debuten i allsvenskan.

– Det känns oerhört skönt. Det är något jag har jobbat för i hela min karriär, säger Markus Björkqvist.

Han berättar att Jon Dahl Tomasson hade ett snack med honom innan avfärd till matchen. Då fick han reda på att det kunde bli ett eventuellt inhopp. 

– Då blev jag lite pirrig och tänkte ”ska det komma nu?”.

Och det gjorde det.

Betygsätter sin prestation

Han fick knappa tio minuter – men hann ha en hel del boll och var inblandad i några anfall. Bland annat ett där han kombinerade sig fram i straffområdet tillsammans med Abubakari. Björkqvist fick i väg ett bra avslut, men blåstes av för offside.

Själv är han nöjd med sin debut.

– Jo men väldigt stabil känner jag. Jag kommer in i det väldigt bra tycker jag, får några bolltouch direkt och gör några bra sekvenser där jag nästan gör mål. Så jag tycker jag kommer in och gör de väldigt bra, säger han.

Hur skulle du betyg sätta din egen debut på en skala 1-5?

– En stark tre. Jag hann inte göra så mycket, men fortfarande stabil i positionsspelet och gjorde några bra aktioner ute på plan.

Det har han fått jobba på

Tidigare under den här säsongen har det blivit fyra matchen i P19-allsvenskan för honom. När han nu tagit klivet upp på seniorfotboll så finns det en sak han behövt träna på.

– Det är framför allt att bli van vid tempot, mot U19 och mot A-lag är det stor skillnad i tempot. Du måste känna av det och du måste ha koll på vad du ska göra riktigt tidigt innan du får bollen. Så det är framför allt det jag har jobbat med mycket, att ha koll på mina medspelare och motståndare runtomkring.

Björkqvist spelar på innermittfältet och byttes in när en annan ung talang byttes ut, nämligen Sebastian Nanasi. Förutom Nanasi är det flera andra spelare han konkurrerar med. 

Anders Christiansen, Oscar Lewicki, Erdal Rakip, Bonke Innocent, Pavle Vagic och Adi Nalic. Där bakom finns även Amel Mujanic och Aleksander Damnjanovic Nilsson som skrev på A-lagskontrakt samtidigt som Björkqvist.

– Jag själv som person gillar konkurrens, jag älskar konkurrens. Det är det bästa jag vet. Jag ser det bara som en utmaning, liksom bara gnuggar på och jag kör mitt spel.

– Men det ska bli spännande att se vart detta kan leda. Det är en bra bit på vägen känner jag, jag är trots allt bara 17 år.