”Sveriges Barcelona då, blir svårt nu med”

Erdal Rakip har chans att vinna sitt sjätte SM-guld.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Aly Keita en av få ÖFK-spelare som är kvar från storhetstiden.
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Rakip följer mycket fotboll, även sitt tidigare lag Crystal Palace.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Malmö FF drabbar samman med tabelljumbon Östersund på bortaplan i eftermiddag. Erdal Rakip minns när mötena lagen emellan var glödheta.
– De spelade en fantastisk fotboll, säger mittfältaren.

När Erdal Rakip sköt 2–1 i 94:e minuten hemma mot Östersund våren 2017 hade tre spelare redan visats ut i matchen som blev startpunkten för den nyskapade rivaliteten mellan de två lagen. 

Uppstickaren ÖFK hade precis vunnit Svenska cupen och skulle sedermera slå ut Galatasaray och Paok i Europa League-kvalet och därefter även ta sig förbi gruppspelet och möta Arsenal i slutspelet. 

Sommaren 2018 lämnade tränaren Graham Potter klubben och blytunga namn som Saman Ghoddos och Ken Sema gjorde detsamma. 

Sedan dess har ÖFK inte gått att känna igen och någon utmanare i toppen till MFF är laget inte. Ändå varnar Erdal Rakip för tabelljumbon som tar emot regerande svenska mästarna i eftermiddag.

– De krigar om poängen, de behöver varje poäng och precis som att det tidigare var svåra matcher mot Östersund så kommer det bli svårt nu också. Vi måste göra jobbet, göra en ordentlig insats mot dem, säger Rakip. 

”Potter en fantastisk tränare” 

25-åringen menar att en anledning till Östersunds förfall (de har hela nio poäng upp till kvalplats) stavas tappet av Graham Potter, en tränare som Rakip hyllar rejält.

– Han är en fantastisk tränare. Potter fick nog ut maximalt av alla spelare. Sedan var det ju många av dem som försvann från klubben. 

– Men ah, de spelade en fantastisk fotboll under Potter. De var ju Sveriges Barcelona då om man tänker spelmässigt. 

”Kollar alla ligor – har så mycket tid” 

Rakip har fem SM-guld med Malmö FF. Med åtta omgångar kvar ligger laget trea med tre poäng upp till ledande duon Djurgården och AIK.

– Vi har inte råd att tappa fler poäng. Vi måste vinna matcherna som är kvar, konstaterar Rakip som lägger över favoritskapet på Djurgården.

– Tittar man på schemat har AIK lite svårare matcher än Djurgården. Samtidigt känns det som att alla slår alla och man ska aldrig räkna bort något lag. Vinner vi resten av våra matcher vinner vi allsvenskan, det tror jag! 

Du har kikat spelschemat? 

– Ja, man har så mycket tid (skratt). Jag kollar alla ligor, Premier League och så. Det blir mycket fotboll. Jag älskar fotboll!

Rakip gjorde en kort vända som utlånad till Crystal Palace från Benfica 2018 – Rakips enda år som han inte spelat i Malmö FF. Trots att det inte blev några matcher i Londonklubben har den fotbollstokige mittfältaren inget emot laget. Tvärtom.

– Jag hade ändå en bra tid där. Speltiden är en annan femma, men klubben är fantastisk och jag vill deras bästa hela tiden.