Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Svårt att säga vilken av upplagorna som är bäst”

Allsvenska juryn: "En enormt misslyckad säsong – total katastrof"
Malmöstjärnan vill nå nytt gruppspel.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Radarpar. Rosenberg och Kiese Thelin inför Juventus 2014.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

MALMÖ. Isaac Kiese Thelin har varit med om Europasuccé med MFF tidigare. Nu vill han likt för sex år sedan nå hela vägen till gruppspel med sitt himmelsblåa lag. Lokomotiva Zagreb är näst sista hindret mot målet. 

– Alla vi spelare vill till Europa och det hade varit viktigt för klubben, säger anfallsstjärnan.  

2014 tog sig Malmö FF till Champions Leagues gruppspel som första svenska lag sedan millennieskiftet. 

Isaac Kiese Thelin var en bärande spelare då. Han lämnade bänken i IFK Norrköping och slog sig överraskande in i Malmös stjärnfyllda elva. Ihop med kapten Markus Rosenberg bildade den storväxte strikern en fruktad duo på topp och det räckte alltså hela vägen till klubblagsfotbollens gräddhylla där de drabbade samman med både Juventus och Atlético Madrid. 

Efter bara ett halvår i klubben såldes Kiese Thelin till Bordeaux för omkring 40 miljoner kronor. En minst sagt häpnadsväckande resa för örebroaren som Janne Andersson inte tyckte var tillräckligt bra för en plats i Norrköpings startelva. 

Först i år återvände 28-åringen till MFF och därmed missade han gruppspelet i Champions League 2015 och de två Europa League-gruppspelen 2018 och i fjol.

Avancemang i kväll – då väntar spanskt eller georgiskt motstånd 

Om två veckor kan dock MFF ha kvalificerat sig för Europa Leagues gruppspel för tredje året i rad. I kväll spelas kvalmatchen mot kroatiska Lokomotiva Zagreb och vid seger på Eleda Stadion väntar antingen spanska Granada eller Lokomotiv Tbilisi från Georgien i playoffet - även detta på malmöitisk mark. 

Kiese Thelin drömmer om att ta MFF till ett nytt gruppspel. 

– Det är något som jag självklart är sugen på. Alla vi spelare vill till Europa och det hade varit viktigt för klubben också, säger han. 

Om du jämför det MFF 2014 som nådde Champions League-gruppspel och det Malmö du spelar i nu, vilken av upplagorna är bäst?

– Det är svårt att säga. Båda lagen är starka med många duktiga profiler. Nej, jag vet faktiskt inte, konstaterar Kiese Thelin som efter en stark sommar nu inte nätat på en månad.

– Jag tänker ingenting på det. Jag vill inte tänka negativt. 

Är du inte lika mycket involverad nu som tidigare?

– Det är lite från match till match. Jag har inte varit så involverad de senaste matcherna, men jag försöker vara redo när chansen kommer. Varje match lever sitt eget liv. 

”Kroaterna är snäppet bättre” 

Efter att i första kvalrundan slagit ut polska Cracovia med 2-0 på hemmaplan blev det samma segersiffror i Ungern när Budapestlaget Honved åkte på pumpen. Kiese Thelin väntar sig tuffare motstånd nu. 

– Jag tror att kroaterna är snäppet bättre och att det blir en mer fysisk match. Deras mittbackar är storväxta! 

Mycket kamp att vänta för dig och Toivonen låter det som?

– Ja, men så är det i de flesta Europamatcherna. 

Olof Lundh: ”Zlatan bestämde i landslaget – ingen vågade berätta”