Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret efter kritiken: ”Ingen systematik”

Rickard Engström.Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN
Noel Mbo (högst upp) har dragits med skador, samma med Erik Figueroa (grön jacka).Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Skadesituationen i Helsingborgs IF har under våren varit minst sagt extrem, vilket har föranlett kritik och frågor mot hur fysarbetet ser ut i klubben.

Nu bemöter fysansvarige tränaren Rickard Engström frågorna.

– Det finns ingen systematik i skadorna, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Helsingborgs har hittills under 2020 haft sammanlagt 19 skador och/eller känningar på sina spelare – ett högst anmärkningsvärt facit. Laget ligger i botten av den allsvenska tabellen, men har börjat ta poäng samtidigt som skadeläget sakta men säkert börjar ljusna. 

Nu förklarar fysansvarige tränaren Rickard Engström att det finns flera bottnar i varför läget är som det är för HIF.

– Många är skadade, men det räcker inte att kolla på antalet. Vi vill ha lite nyans i det. När vi analyserar kollar vi om det finns någon systematik, om vi har jättemånga med en specifik skada eller om det är många muskelbristningar. Det finns ingen systematik i våra skador, vilket säger mig att vi inte gjort fel, säger han och fortsätter:

– Jag ser inte riktigt vad vi kunde gjort annorlunda. Det är i kombination av interna och externa faktorer. De externa faktorerna är att vi inte hade möjlighet att spela någon träningsmatch innan premiären. Vi försökte återskapa det i träning, men det är vad det är. Jag ska inte rikta kritik mot de som fattat beslutet, men det här matchandet är galet. Galet.

”Är väldigt självkritisk”

Rickard Engström utvecklar vidare kring sin egen roll; han är självkritisk och funderar dagligen på om och vad man hade kunnat göra annorlunda för att undvika situationen. Samtidigt är han positiv: 

– Hade vi inte varit förberedda på att spela en säsong hade vi inte haft data med så höga värden matcherna igenom, säger han till Helsingborgs Dagblad.